Vesti bune privind patrimoniului Rosiei Montane

Prima veste se refera la lansarea lucrarilor programului Adopta o Casa la Rosia Montana pentru campania 2013! Pentru realizarea lucrarilor de conservare pentru cele 4 case avem nevoie de sprijinul tuturor sustinatorilor dezvoltarii durabile a Rosiei Montane! In prima etapa a acestei campanii – luna iulie, vor fi derulate lucrari la doua dintre cladiri – casa traditionala din tarina (nr. 1248) si casa parohiala unitariana (391), urmand ca in lunile urmatoare sa initiem lucrari la celelalte case incluse in program.

Va invitam sa ne fiti alaturi si in aceast an. Este necesara implicarea voluntarilor cu anumite abilitati, a celor care pot oferi servicii de specialitate, dar si a tuturor celor care doresc sa deprinda un mestesug traditional!  De asemenea, materialele de constructii (in special lemnul, dar si altele) sau uneltele sunt binevenite!

Va rugam sa consultati recomandarile noastre, necesitatile programului, cerintele si conditiile oferite de organizatori AICI.

Pentru acest debut de campanie beneficiem de sprijinul financiar al Administratiei Fondului Cultural Roman pentru 5 ateliere de restaurare la care vor participa mesteri locali sau mesteri specializati  in tehnici si lucrari traditionale de constructie: sindrila, dulgherie, zidarie si tencuieli cu mortar de var, zidarie seaca (mauri), tamplarie.

O parte dintre lucrarile propuse pentru cele 4 case vor beneficia de rezultale acestor ateliere. Pentru restul lucrarilor este necesara contributia dumneavoastra! Daca doriti sa sprijiniti activitatile si lucrarile pe care le desfasuram o puteti face prin sistem PayPal sau direct in cont, prin transfer bancar.

Afla mai multe pe www.adoptaocasa.ro sau pe pagina facebook adoptaocasa
Pentru informatii suplimentare scrie-ne la contact@adoptaocasa.ro 

Rosia Montana a intrat in programul 7 Most Endangered

Cea de-a doua veste vine de la Atena, unde organizatia Europa Nostra a anuntat in data de 12 iunie 2013, in cadrul unei conferinte de presa la Biroul din Atena al Parlamentului European, lista finala a siturilor si monumentelor selectate pentru programul de advocacy si salvare 7 Most Endangered (Cele mai periclitate 7 situri) initiat anul acesta in colaborare cu Banca Europeana de Investitii si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Mai multe detalii puteti afla din comunicatul oficial remis de organizatiile care au realizat dosarul de candidatura pentru Rosia Montana, organizatii care au sustinut in data de 13 iunie la Bucuresti o conferinta de presa dedicata acestui subiect.

Ministerul Culturii sustine demersurile de distrugere a Rosiei Montane

In timp ce organizatii internationale de exceptie se reunesc si discuta problema patrimoniului Rosiei Montane, precum si solutii pentru salvarea sa, Ministerul Culturii trateaza unilateral problema patrimoniului cultural de la Rosia Montana.

Asociatia Alburnus Maior a fost invitata de catre Secretarul de Stat in Ministerul Culturii, dl. Radu Boroianu sa isi prezinte „viziunea si solutiile de conservare, restaurare a patrimoniului cultural al Rosiei Montane” in cadrul unei intalniri anuntate pentru 21 iunie, la Rosia Montana. Aceasta invitatie a fost comunicata pe 20 iunie, cu doar o zi inaintea vizitei secretarului de stat. Din partea companiei miniere au fost prezenti specialisti sositi special din Franta sau din Bucuresti, ceea ce indica anuntarea din timp a intalnirii, din partea sustinatorilor patrimoniului de la Rosia Montana au fost anuntate doar organizatiile locale, in ultimul moment, ignorandu-se vocea specialistilor si a organizatiilor profesionale care colaboreaza cu comunitatea locala pentru salvarea patrimoniului de la distrugerea provocata de proiectul minier.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.