Veto asupra ajutorului transfrontalier pentru sirieni

Rusia şi China au impus veto în Consiliul de Securitate al ONU asupra unui proiect de rezoluţie al Germaniei, Belgiei şi Kuweitului ce prelungea cu un an ajutorul umanitar transfrontalier al ONU pentru patru milioane de sirieni, pe care Moscova vrea să-l reducă drastic, informează AFP, dpa şi Reuters.

Ceilalţi 13 membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea textului. Acesta este cel de-al 14-lea veto al Rusiei împotriva unei rezoluţii referitoare la Siria, de la declanşarea conflictului, în 2011, şi al doilea veto rus în patru luni asupra unui text de vocaţie umanitară privind această ţară.

Autorităţile siriene „au reluat controlul asupra celei mai mari părţi a teritoriului şi această rezoluţie este depăşită”, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia.

Nu există alternativă” la acest ajutor transfrontalier, a replicat ambasadoarea-adjunctă a Franţei, Anne Gueguen, calificând decizia Rusiei drept „iresponsabilă şi sinistră”, poziţie reluată de ambasadoarea americană la ONU, Kelly Craft, care a vorbit de asemenea despre iresponsabilitate şi cruzime din partea Moscovei.

Autorizaţia ONU asupra ajutorului transfrontalier expiră la 10 ianuarie şi membrii Consiliului de Securitate mai au încă posibilitatea de a negocia un compromis până la acest termen.

În septembrie, Moscova a recurs deja la veto împotriva unui text ce cerea un armistiţiu în Idlib (nord-vestul Siriei), text susţinut de asemenea de Germania, Belgia şi Kuweit.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.