Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Viața în mediul rural

Publicat: luni, 20 mai 2019

Familiile kazahe din mediul rural iubesc mult caii. În limba kazahă există cel puţin 21 de termeni pentru cuvântul cal, fiecare exprimând o caracteristică aparte şi peste 30 de cuvinte şi expresii pentru a descrie culoarea robei calului. Un cal de rasă este considerat un cadou scump şi e foarte apreciat. În zona rurală băieţii învaţă să călărească de la o vârstă fragedă.

O parte a populaţiei locuieşte în oraşe moderne, totuşi, multe tradiţii, mâncăruri şi meşteşuguri poartă amprenta modului de viaţă nomad al strămoşilor. Poporul kazah are o moştenire culturală bogată, care include  poezii, cântece şi muzică interpretată la diferite instrumente autohtone.

Iurta, locuinţa tradiţională a nomazilor, a devenit un simbol al vieţii omului în armonie cu natura. Păstorii încă preferă să locuiască în iurtă, iar cei din mediul urban o folosesc des pentru evenimente speciale.

Iurtele sunt folosite şi ca locuri confortabile de cazare pentru turişti. În interiorul lor pot fi admirate broderii, ţesături şi covoare realizate cu măiestrie de femeile kazahe.

Mâncarea tradiţională include întotdeauna carne de cal, de oaie, de vită sau de pui, care nu este preparată picantă, ca la mexicani de exemplu. Printre băuturile preferate de kazakhi se numără cumăsul, preparat din lapte de iapă, despre care se spune că are multe proprietăţi curative, precum şi subatul, o băutură hrănitoare şi uşor acrişoară, care se obţine din lapte de cămilă.

În mediul rural încă se mai practică şoimăritul – vânătoarea cu şoimi sau alte păsări răpitoare, kazahii fiind specializaţi în dresarea acvilei de munte, o specie de vultur mare şi foarte puternic.

Totuşi, viaţa în mediul rural nu este deloc uşoară. Se munceşte din greu, zi lumină, de multe ori în zone foarte depărtate de marile oraşe.

Familia tradiţională are cam 5 copii, care trăiesc alături de părinţi şi, de cele mai multe ori, împreună şi cu bunicii lor. S-au creat, cu ajutor de la stat, mari ferme agricole şi zootehnice, ceea ce a ajutat enorm la dezvoltarea agriculturii, ajungându-se la nivel de performanţă. În sectorul zootehnic se cresc, pentru consumul propriu, dar şi pentru export, în primul rând cai, ovine, bovine şi, mult mai puţine, cămile, dar şi porci, aceştia din urmă exclusiv pentu export. În sectorul agricol se cultivă, pe spaţii largi din stepa asiatică, recuperată pentru agricultură, cereale (grâu, orez, mei) şi culturi tehnice. În sudul ţării ţăranii cultivă orezul, bumbacul şi tutunul. Există şi plantaţii viticole, pomicole şi de tărtăcuţe.

Piscicultura, prin creştere planificată, este bine organizată în multiplele lacuri pe care le deţine Kazakhstanul.

În oraşele de provincie, străzile sunt slab luminate şi în afara localităţilor lipsesc de multe ori indicatoarele şi marcajele rutiere. Starea drumurilor în zona rurală este cam necorespunzătoare, străzile şi drumurile fiind neîntreţinute şi de cele mai multe ori nesemnalizate. Pe timpul iernii aceste drumuri pot fi închise din cauza ninsorilor abundente şi vântului deosebit de puternic.

Oamenii de la ţară sunt îmbrăcaţi simplu, dacă nu chiar sărăcăcios.

Una din marile probleme ale localităţilor din mediul rural este aprovizionarea regulată, dintr-un inconvenient care ţine de distanţele foarte mari între sat şi oraş şi de calitatea drumurilor.

Statul doreşte accelerarea ritmului de modernizare a aşezărilor rurale, pentru ca satul să „ajungă din urmă”  nivelul de dezvoltare al oraşelor, dar mai este mult până la realizarea acestui deziderat naţional.

Ce m-a frapat este dorinţa părinţilor ca toţi copiii lor să înveţe şi să fie educaţi în spirit occidental modern!

 

                                                                                          Prof.univ.dr. Florentin SCALEŢCHI

 

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=110398

Publicat de la data mai 20 2019. Categorii CALEIDOSCOP, MAPAMOND, MISTERELE TERREI.

Zona comentariilor

Meteo în țară

29 martie 2020, 11:03
 

V
Soare
11°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 16°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 53%
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 4
Răsarit: 7:02
Apus: 19:39
Prognoza 30 martie 2020
Zi
 

ESE
Noros
19°C
Vânt: 7 km/h ESE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NNE
Parţial înnourat
3°C
Vânt: 11 km/h NNE
Rafale de vânt: 22 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 277.517 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team