VIAȚA ȘI FERICIREA NOASTRĂ (61)

Dragă Rebecca, iată că, după o pauză de câteva săptămâni, cauzată de războiul de la granița de nord a țării, din Ucraina, despre care am tot scris, încerc să-mi reintru în ritmul preocupărilor cotidiene, motiv pentru care te provoc din nou la un dialog despre viața și fericirea noastră.

Sunt convins că încă mai ai multe curiozități și nelămuriri pe această temă atât de complexă. Ia să vedem ce te interesează mai mult și mai mult acum?

Care crezi tu, tati, că este secretul succesului în viață?

Să știi Rebecca că adevăratul secret al succesului tu ți-l obții prin cinste, corectitudine și decență în relația cu cei din preajma ta. Căci dacă nu ai aceste calități foarte importante, succesul în viața nu este garantat. Și mai e ceva ce trebuie să știi, fata mea: poți să ai toți banii din lume, însă dacă nu ai sănătate și liniște sufletească, ești ”cea mai săracă ființă”.

Dar ce îmi poți spune despre destin, tati?

Fiecare om de pe planeta asta are un destin al lui, tot așa cum –  poate știi, poate nu – pe pământ sunt circa 7,8 miliarde de ființe umane de toate rasele și genurile, și fiecare individ are amprenta digitală proprie, precum și propriul ADN. Să știi însă că există ființe al căror destin este să se întâlnească. Oriunde ar fi, pe oriunde îi poartă viața, cu certitudine într-o zi ei se vor întâlni dacă asta le este predestinat, iar ce urmează a fi doar bunul Dumnezeu știe. Noi avem obligația să ne rugăm, să mulțumim și să sperăm în bine.

Tu, iubita mea, trebuie să-ți păstrezi întotdeauna speranța în destinul și în viața ta, chiar dacă drumul este dificil și uneori furtunile ce se abat asupra noastră ne obligă să ne oprim, să luăm o pauză, să nu renunți niciodată draga mea la dreptul tău la viață. Îți mai spun, fetița mea dragă, mergi tot timpul înainte fără să privești înapoi, căci drumul tău nu se oprește decât atunci când ai încetat să mai crezi în propriul tău destin, în valorile vieții, în visurile tale, în iubire și iertare, în Bunul Dumnezeu și în tine, iubita mea.

Tati, nu știu dacă te-am întrebat sau nu până acum, dar, cu riscul de a mă repeta, te rog să îmi spui ce semnificație are timpul în viața și fericirea noastră?

Draga mea copilă, timpul pentru toți oamenii, dar mai ales pentru voi, tinerii, este întotdeauna lent atunci când ești în așteptare. Cât de greu ți se pare că trece atunci când aștepți rezultatul la o teză sau un examen, oricât de greu trece pentru cei încarcerați pe diverse perioade de timp, chiar dacă execută o pedeapsăca urmare a unor fapte reprobabile.

Același ”timp” este foarte rapid atunci când ești în întârziere. Imaginează-ți disperarea care te cuprinde când, din cauza aglomerației din trafic de exemplu, ajungi târziu la aeroport și riști să pierzi zborul programat, sau când întârzii la întâlnirea stabilită cu colegii pentru că nu te-ai trezit la timp, că rămâi blocată în ambuteiaj, ori pur și simplu faci o pană pe drum.

Timpul este de-a dreptul ucigător de dureros atunci când ești trist. Gândește-te cum trece timpul pentru cei care află că cineva drag i-a părăsit pentru totdeauna, s-au dus la cele veșnice! Adu-ți aminte cum te-ai simțit tu când ne-a părăsit bunicul Nelu.

Este scurt atunci când ești vesel. Probabil ai auzit expresia ”ce repede a zburat timpul” și cred că așa ai gândit și tu când, nu de mult, ți-ai serbat ziua de naștere la Bran, distrându-te alături de prietenele și prietenii tăi, sau cât de repede au trecut cele 15 zile de peripluu prin Europa.

Din păcate, timpul devine interminabil atunci când ești răvășit de durere. Imaginează-ți o persoană care, dintr-o neșansă a vieții, are un accident de mașină în urma căruia i se amputează un picior sau o mână, sau cineva află că are cancer în fază terminală. Pentru aceștia timpul pare că se scurge fără rost.

Timpul este prelung, parcă stă pe loc, atunci când te plictisești. Cum ți se pare, copila mea, că trece timpul atunci când mergi să vizionezi un film care se dovedește a fi plictisitor, sau cândace, trebuie să participi la vreun eveniment nesemnificativ pentru tine, doar de conjunctură? Nu-ți dorești altceva decât să se sfârșească cât mai repede.

Din tot ce ți-am prezentat mai sus, se poate trage concluzia că timpul este determinat de starea ta psihică, de sentimentele, dorințele și trăirile tale, nicidecum de orologiilela care ne uităm din minut în minut atunci când ne grăbim,  ne mai amintim de ele din când în când atunci când ne plictisim, dar de care uităm total când suntem prinși în diferite activități, fie ele profesionale, distractive sau plăcute. (Va urma)

HRH Lord  prof. univ. dr. Florentin SCALEȚCHI

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.