Viața și fericirea noastră (64)

Bună, tati! Sincer, mă bucur că ai un pic de timp liber și mi-l acorzi mie, să putem continua dialogul despre viața și fericirea noastră.

Îmi aduc aminte că, în urmă cu mulți ani, ai venit acasă și mi-ai spus că ai avut o întâlnire cu duhovnicul tău, preotul Stelian LĂCĂTUȘ, care ți-a vorbit despre mai multe reguli de viață, asupra cărora este important să meditezi și să le ții minte dacă vrei să-ți liniștești sufletul și să trăiești în armonie cu propriul destin. La vremea aceea eu, fata ta, eram un copil de numai 12 ani și nu am înțeles foarte multe, dar azi  deja simt că sunt lucruri pe care aș dori să mi le mai repeți, pentru că sunt la început de viață și experiența mea este una destul de fragilă, chiar dacă tu mă înveți zilnic câte ceva nou despre viața și fericirea noastră.

Desigur, copila mea, am să încerc să îmi reamintesc tot ce m-a învățat duhovnicul meu – sunt peste 35 de reguli – și să-ți explic și ție ce ai de făcut în viață, pentru că ești la vârsta la care încă nu ai acumulat multă experiență. De fapt, nimeni nu poate pretinde că are suficientă experiență, pentru că, așa cum spune o vorbă înțeleaptă, omul cât trăiește, învață! Cred că ar fi bine să îți iei un caiet și un pix și să începem lecția despre ce nu trebuie să faci în viitor ca să îți fie bine. Dar, cu certitudine, nu o să pot epuiza toate sfaturile într-o singură discuție, dacă vrei să rămâi cu ceva care să-ți folosească toată viața.

  1. Prima regulă de care trebuie să ții cont, Rebecca, sună cam așa: încetează să-ți mai petreci timpul cu oameni nepotriviți caracterului și felului tău de a fi. Viața noastră, chiar dacă durează zeci de ani, e totuși prea scurtă pentru a-ți petrece timpul cu tot felul de oameni, bezmetici și plini de carențe, care în loc să-ți aducă bucurie, liniște și fericire în viață, practic nu fac decât să te secătuiască de aceste trăiri. Să știi, draga mea, că dacă cineva te dorește în viața lui, cu siguranță își va face loc și timp pentru tine.

Tu, Rebecca, nu te obosi și agita să îți găsești un  loc, o mică părticică a ta în viața celor care nu te vor și vezi că nici premize de viitor nu sunt. Tu trebuie să ai în minte tot timpul, fata mea, că adevărații prieteni nu sunt decât aceia care îți vor fi alături la bine, dar și atunci când îți este greu și niciodată aceia care stau în preajma ta doar pentru a te folosi când și ție îți este bine.

  1. Draga mea, a doua mare regulă de care trebuie să ții cont în permanență este aceea de a înceta să fugi de propriile tale probleme și responsabilități. Oricât de grele ar fi și oricât de multă bătaie de cap îți vor da, în primul rând trebuie să ți le asumi și să le înfrunți cu toată energia. Știu că nu este ușor, mai ales dacă faci un remember prin viața propriului tău tată, adică subsemnatul. E obligatoriu să te adaptezi situațiilor ca atare și să înveți să le faci față. Dacă nu știi cum, întreabă, căci până la urmă toate aceste turbulențe din propria-ți viață te vor modela ca să devii o ființa umană armonioasă în societatea în care trăiești.
  2. A treia regulă, copilă, foarte importantă, este ca să nu cumva să începi să te minți pe tine însuți încă de la vârsta ta, crezând în himere și povești, când de fapt realitatea este cu totul alta.

Draga mea, tu poți să păcălești pe oricine, inclusiv pe mine, deși nu este fair play, dar niciodată pe tine. Vei constata cum viața ta se va îmbunătăți vizibil atunci când vei avea curajul să fii sinceră cu tine, cu Eu-l tău, iubita tatii.

  1. Rebecca, a patra regulă spune că întotdeauna nevoile tale să fie o prioritate pentru tine. Este total greșit să pui problemele și cerințele tale pe ultimul loc, acordând întâietate altora, printre ei numărându-se unii pentru care nici măcar nu merită să te obosești! Mi se pare dureros ca tu, fiica mea, să te pierzi pe tine însuți atunci când te îndrăgostești și să începi să iubești în mod excesiv, uitând că fiecare om e o entitate specială, iar pentru asta trebuie să înveți să te iubești mai întâi pe tine! Nimeni nu te poate iubi mai mult, nici chiar părinții tăi, așa cum o poți face tu personal. Sigur, e frumos și generos să poți ajuta și pe alții, dar totdeauna ajută-te pe tine. Tu, copilă, să faci tot ceea ce îți dorești doar cu pasiune, dacă vrei să ai și satisfacții, indiferent de natura lor: sentimentale, profesionale ori sociale.

Vom continua acest dialog, desigur, cu următoarele 31 de sfaturi. Pe curând!!! (Va urma)

Lord Sir Florentin SCALEȚCHI

Prof.univ.dr.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.