Viața și fericirea noastră (67)
Tati, crezi că astăzi putem continua dialogul despre ce nu trebuie să facem în viață ca să putem fi fericiți
Da, draga mea. Parcă rămăsesem la a 19-a înțelepciune, dacă nu greșesc.
Da, așa este.
Bine. Te învăț să nu permiți nimănui să te coboare până la nivelul lor de inteligență sau de parșivenie. Tu, Rebecca, trebuie să refuzi să-ți cobori standardele pentru a te putea acomoda celor care nu vor să evolueze, Să știi că, cu cât vei reuși să te înalți mai sus prin valorile tale spirituale, nu doar materiale, vei constata cum vei părea mai mică în ochii tuturor celor care nu pot și nici nu încearcă să zboare odată cu tine.
- Să știi, fata mea, că prietenilor adevărați nu trebuie să le dai explicații, iar celor care te invidiază sau îți poartă pică, orice explicație le vei da, nu te vor crede, motiv pentru care te sfătuiesc să nu-ți risipești timpul ca să dai explicații unora care nu te merită. Tu draga mea, la fel ca toți semenii noștri, ai puterea de a decide să faci ceea ce își dorește inima ta și ce-ți spune sufletul că este corect să faci.
- În viață, draga mea, din când în când, vor fi situații când ceva nu merge, nu reușești să finalizezi un anumit lucru, și nici nu ai timpul necesar pentru aceasta. Trebuie să renunți, pentru că vei constata că dacă vei continua mereu și mereu să faci acel lucru, de fiecare dată rezultatul va fi același, adică nimic, doar dezamăgiri.
Este mai mult decât necesar ca uneori să te distanțezi de lucrurile pentru care te zbați. De aceea eu, tatăl tău, te sfătuiesc să analizezi corect astfel de situații, să vezi clar unde sunt hibele din cauza cărora nu ai șanse de reușită. Pentru asta însă trebuie să încetezi să te învârți în jurul cozii, cum se spune, și să repeți aceleași lucruri la infinit
- În viață, draga mea copilă, este foarte bine să te bucuri de lucrurile mărunte, nu de alta, dar s-ar putea să vină o zi când, privind înapoi, să realizezi cât de importante au fost. Vei constata, așa cum o fac și eu uneori, că cea mai fericită parte a vieții tale se regăsește în momentele acelea considerate neînsemnate. Și știi de ce? Pentru că, marea fericire nu este altceva decât suma micilor momente de frumusețe, bucurie și încântare! De aceea nu trebuie să bagatelizezi și să desconsideri lucrurile mici din viața ta. Și eu, de multe ori, le-am trecut la ”și altele” în mod greșit, când de fapt ele m-au făcut să fiu cu adevărat fericit pe parcursul vieții și mi-au rămas veșnic întipărite în minte.
- Să știi, iubita mea, că în lumea reală aproape nimeni nu apreciază perfecționiștii, și nici nu-i recompensează pe măsură. Dimpotrivă, unii îi consideră de-a dreptul enervanți! Dar asta nu înseamnă că eu, tatăl tău, nu îi admir.
În lumea asta prost croită, decadentă, oamenii admiră mai mult mediocritatea, mitocănia, vulgaritatea, inclusiv pe cei care duc lucrurile până la capăt, deși sunt conștienți că nu au fost realizate perfect.
Să știi că perfecțiunea presupune multă muncă, mult surmenaj, renunțare la foarte multe lucruri, ba uneori chiar chin. De aceea, pentru liniștea conștiinței tale, cred că e bine să încerci să faci lucrurile cum se cuvine și, dacă nu ating perfecțiunea, să nu te necăjești. Dar este obligatoriu să nu faci niciodată lucrurile de mântuială, uzitând sintagma ”lasă, că merge și așa”!
- Dacă vrei să-ți urmezi destinul și să realizezi ceva excepțional în viață, cu certitudine și pașii pe care îi urmezi trebuie să fie de excepție!
Lord Sir Florentin SCALEȚCHI
Prof.univ.,doctor
Va urma