Viața și fericirea noastră (74)

Ce faci, tati?

Eu, deși sunt în vacanță, parcă nu am astâmpăr, și asta pentru că mă gândesc că cititorii  noștri așteaptă noi sfaturi pe care mi le dai prin dialogul nostru, dar și pentru că mă simt puțin dată peste cap după zilele agitate din timpul vacanței. De aceea te întreb: cu ce ai începe dialogul nostru de azi?

Desigur, cu un gând bun, care sună cam așa: după ce ți s-a împlinit visul așteptat de 19 ani de a lua cu brio Bacalaureatul și a intra la Facultatea de Drept, eu, tatăl tău, îți urez să plouă încet deasupra ta cu stropi de fericire, visul tău să fie un zbor de împlinire, povara vieții să-ți fie un bagaj de sănătate, sufletul să-ți să fie permanent scăldat cu raze de bunătate, iar pe drumul vieții tale cerul să fie senin, să ai lângă tine oameni iubitori, cu inimă mare și, nu în ultimul rând, îngerul tău păzitor să nu te părăsească niciodată.

De ce spui mereu că timpul te face mai puternic?

Păi, draga mea, cu timpul, vei învăța să ”citești” oamenii mai bine, chiar vei învăța dincolo de poveștile lor reale sau închipuite, ba caraghioase câteodată prin cosmetizarea realității din dorința  de a se prezenta în ochii celorlalți așa cum ar vrea ei să pară. Odată cu trecerea timpului o să înveți să zâmbești înainte să te agiți și să faci fel de fel de scenarii apocaliptice, să îi lași pe unii să spună orice aberație, tâmpenie sau minciună, pentru că, în timp, vei vedea că vei ști  să discerni adevărul  de impostură.

Ce schimbări aduce timpul în viața oamenilor, tati?

Oamenii, dragă Rebecca, realizează în primul rând că zilele, lunile și anii zboară pe lângă ei cu viteza luminii fără să-și dea seama și constată cât de puțin au trăit, timp în care au învățat și au muncit pentru te miri ce scopuri, însă, concomitent, nu li s-a schimbat doar înfățișarea, ci și speranțele lor, regretând atâtea oportunități ratate sau dorințe neîmplinite, amânate repetitiv pentru ”altădată”. Și uite cum, la vârste înaintate, toți acești nefericiți de viața lor, încearcă să recupereze măcar o parte din bucuriile pierdute.

În sensul celor de mai sus, îți spun o pildă celebră. Marele filozof grec, Socrate, ajuns la vârsta senectuții – era octogenar, și-a chemat argatul și i-a cerut să-i aducă o scripcă (instrument uzical asemănător cu vioara, dar cu o singură coardă).

Slujbașul, uimit de această cerere, îl întreabă pe marele înțelept: dar pentru ce, Maestre? Socrate i-a răspuns simplu, pe un ton calm: ca să învăț să cânt. Următoarea întrebare a venit spontan : Bine, maestre, dar acum? Răspunsul primit a rămas celebru peste veacuri: Dacă nu acum, când?

Sau iată câteva versuri frumoase care sună cam așa:

Dacă n-oi trăi acum, atunci când să trăiesc?

Dacă n-oi iubi acum, atunci când să iubesc?

Că altă viață, încă o viață, nu-mi dă nimenea!

Ce trebuie să înțelegi din pildele de mai sus este faptul că una îți dorești, fata mea, la 19 ani, vârsta pe care o ai și tu acum,  și ai să vezi că altceva îți dorești la 25 de ani, la 35 de ani, și tot așa până la final de viață, dar, indiferent de vârstă, împlineșteți toate dorințele atâta timp cât ai potența să o faci!

Poți, tati, să fii puternic toată viața?

Rebecca, indiferent cât de puternici am fost ori suntem, în viață fiecăruia există și un moment când realmente obosim ori suntem doar dezamăgiți de atitudinile unor indivizi asociali,cu o moralitate mai mult decât îndoielnică. Noi, oamenii, nu știm să punem punctul pe ”i”, să spunem ce ne obosește de fapt, suprasolicitarea fizică, psihică, poate ne obosește lipsa omeniei, sau poate gândurile, dorul de ceva sau de cineva!?! Toți, dragă copilă, ne dorim acea liniște sufletească generată de faptul că cineva ne poartă în gândurile și viața lui.

Tată, ce să înțeleg, că gata, totul s-a terminat, nu mai e nimic de făcut?

Nu, iubita mea, tu, la fel ca mine, avem datoria să ne ghidăm viața pe formula după care, orice am întâlni în existența noastră, nu avem altă șansă decât să mergem mai departe. Altfel te transformi într-un învins, un om care și-ar rata propria existență.

Vreau să-ți mai spun ceva, iubitul meu tată, știu că persoanele speciale sunt puține în lumea asta, dar tu ești una dintre ele și îți doresc tot binele din lume și o viață lungă și plină de satisfacții! Să știi că ești pe locul întâi în preferințele mele!

Îți mulțumesc, fata mea dragă, pentru gândul tău bun.

Acum hai să punem punct dialogului de azi, nu înainte de a-ți da un ultim sfat: indiferent ce faci în viața ta, fă-o pentru ce-ți dorești, pentru fericirea și liniștea ta, și niciodată pentru fericirea altora. (Va urma)

                                                                                                           Lord Sir Florentin SCALEȚCHI

                                                                                                                                           Prof.univ.dr.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.