Viața și fericirea noastră (90)

– Am atins performanța de a ajunge la episodul 90 din această carte, similar cu serialul tv din anii 70, „Linia maritimă Onedin”, unde se dezvăluiau diverse aventuri și discuții captivante.

– Mai spune-mi tati, cum este să fii un om bun?

– Să fii o persoană bună nu este ușor, deoarece adesea vine cu propriile costuri.

A fi bun ca om, nu este neapărat o virtute, in schimb este important să înțelegi este că te afli aici în această lume pentru a nu le face rău celorlalți. Pentru a face acest lucru, nu trebuie să fii o persoană „bună”, trebuie doar să fii atentă și să încerci să nu faci greșeli care să le provoace suferință celor din jur prin acțiunile tale. Tu Rebecca trebuie să înțelegi și să accepți toți oamenii cu care intri în contact în viață și să iei de la ei doar ceea ce ai nevoie, și de la omul bun si de la omul rău si de la sărac și de la bogat, și de la calic și de la culant, și de la tineri și de la bătrâni, și de la mine și de la mama ta, de la bunici, de la profesori si colegi, fără nicio rezervă.  Cu toate acestea, ar trebui să înțelegi, de asemenea, că, indiferent cât de mult ajuți și faci bine, oamenii vor găsi întotdeauna motive să te critice, pentru că așa este natura umană, iar oamenii tind să fie nerecunoscători.

Știi cum e; să fi bun. dar nu prost de bun! Că oamenii încep să te exploateze, să te folosească, și să creadă că li se cuvine tot ce le oferi tu, material sau spiritual.

E important sa înțelegi că, uneori, poți face rău cuiva fără să vrei, chiar dacă intenția ta este una bună. Nu ar trebui să te lași copleșită de acest lucru.

Ce te rog eu iubita tati, este să nu te obosești niciodată încercând sa convingi pe cineva că ești așa cum ești fata mea, că oricum faptele tale vorbesc mai mult decât cuvintele. Oamenii te vor percepe în felul în care te potrivești nevoilor lor, indiferent de eforturile tale de a le schimba percepția.

Sa știi tata, ca nu contează cât de mult sau de puțin avem in viață, ci cât putem să ne bucurăm de ceea ce avem.

Tata, un om bun este și frumos?

– Aș spune ca frumusețea vine din suflet, nu este numai la exterior, liniștea vine din iubire dacă există si te hrănește, iar gândurile bune, pozitive, nu pot veni decât din credință si speranță, din dragostea si acceptul Bunului Dumnezeu.

-Tati, hai te rog să încercăm ceva nou!

– Ce anume?

– O rundă de întrebări si răspunsuri telegrafice!

– În regulă, dă-i drumu’!

– Cum te lupți cu problemele vieții, cu greutățile care apar permanent?

– Tata, daca te revolți sau încerci sa le rezolvi disperat si forțat, necăjit, gândindu-te permanent de ce tocmai ție ți se întâmplă, de ce nu reușești să treci peste, singur sau chiar ajutat, nu e o soluție si mai mult iți chinui sufletul.

– Cum trebuie să lupți cu suferința, fie ea fizică sau psihică?

– Prin multă răbdare, tot ce trebuie să faci este să nu te grăbești si să-ți canalizezi energia să poți gestiona durerea si trece cu brio peste ea.

–  Care crezi, tata, că este semnul unui suflet sănătos?

– Un semn al unui suflet sănătos poate fi capacitatea de a se adapta si a face față dificultăților cu optimism, empatie si gratitudine. Nu există nici pastile și nici tratamente, fata tati, doar credința care te liniștește si iți dă forța sa-ți păstrezi in suflet pe ocrotitorul nostru, Isus Hristos.

Tati, care este atunci semnul unui suflet bolnav, epuizat mental si fizic, in pragul suicidului?

– Iubita mea, răspunsul este sec; disperarea, sunt oameni care au uitat de Dumnezeu, de propriul suflet, de părinți si prieteni, copleșiți de sentimente de tristețe si deznădejde, care nu mai au puterea sa meargă înainte, să lupte, să facă față provocărilor și atunci aleg moartea ca pe o „scăpare” sau o „eliberare”.

– Dar semnele acțiunilor greșite, care sunt?

Iritarea. Faptul că ai comis greșeli provocă iritație și poate duce la o spirală de erori, care în cele din urmă poate avea un impact negativ asupra stării tale mentale și fizice care te pot distruge.

– Și ultima întrebare: care sunt semnele faptelor tale bune din viață?

– Un singur si simplu răspuns: Pacea sufletească. Ce poate fi mai măreț ca acest sentiment în care ești împăcat cu propriul suflet?

Fata tati, iți destăinui un secret. Cu ani mulți in urmă, căile destinului m-au condus la Sfântul Muntele Athos, considerat Grădina Maicii Domnului, unde a poposit Născătoarea de Dumnezeu după o furtuna pe mare. Paradoxal, accesul femeilor este absolut interzis, doar bărbați, călugări, preoți si monahi trăiesc sau vin in pelerinaj. Aceste locuri sunt pline de evenimente memorabile care au făcut parte din istoria scrisă și nescrisă a creștinismului ortodox din lume, acestea sunt evenimente cu o semnificație religioasă deosebit de relevantă. Acolo, l-am întâlnit pe Călugărul Simeon, un pustnic care servește lui Dumnezeu prin rugăciune și de la el am primit răspunsuri la unele dintre întrebările pe care mi le-ai adresat astăzi. Sunt o formă de regal pentru toți cititorii noștri, cărora le urez: Fericire veșnică! (Va urma)

Lord Sir Florentin Scalețchi

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.