Viața și fericirea noastră (93)

– Bună, tati! După ce săptămâna trecută am avut recenzii foarte bune și felicitări pentru incidența numărului 7 în istoria lumii si în viața noastră, cititorii ne-au îndemnat să continuăm cu dialogul nostru despre viață și fericire și îmi doresc tata să îți mai pun întrebări despre filosofia vieți.

– Sigur, tată, dar nu înainte de a completa cu câteva informații interesante despre semnificația cifrei 7 (șapte) pe care le-am aflat după publicarea articolului precedent, de la o prietenă din Republica Moldova, Elena.

Sunt șapte note muzicale: do, re, mi, fa, sol, la, si, iar curcubeul care înfrumusețează cerul, de obicei, după ce plouă are șapte culori strălucitoare: roșu, orange, galben, verde, albastru, indigo, violet (ROGVAIV).

Știai tati că Domnul nostru Isus Hristos s-a născut în ziua a șaptea a săptămânii, duminica și tot într-o duminică a intrat în Ierusalim ca un împărat care a învins „cu moartea pe moarte călcând și celor din mormânturi viață dăruindu-le” și tot duminică în ziua a șaptea, numită în popor Duminica mare a trimis Duhul Sfânt să întemeieze biserica.

Și mai mult decât atât fata mea, în legătură cu religia noastră creștină, e Taina Sfântului Maslu unde se citesc cele șapte Sfinte Evanghelii.

Nu cred că știai, dar Menora, sfeșnicul cu cele șapte brațe cu suporturi pentru lumânări este unul dintre cele mai vechi simboluri ale poporului evreu.

În religia islamică, Hajjul, cel mai important pelerinaj din lumea musulmană, are loc la Casa Sfântă (Kaaba) din Mecca, Arabia Saudită, locul de naștere al profetului Mahomed și al religiei sale, iar fiecare musulman ar trebui să efectueze pelerinajul cel puțin o dată în viața sa, iar ritualul presupune înconjurarea de șapte ori a altarului Kaaba.

– Este uimitor tata, câte semnificații poate sa aibă numărul șapte.

–  Așa este, și firesc că ne întrebăm; este șapte o cifră magică ? Răspunsul este evident: DA. În multe culturi si religii este considerată a fi magică, și această tradiție se perpetuează de cel puțin 4000 de ani, începând cu mitologia greacă. Simbolurile sale au fost folosite pentru a ilustra idei precum armonia, simetria și echilibrul. Cifra șapte mai simbolizează puterea și energia, și este văzută adesea ca simbol al împlinirii și al norocului.

 Acum aștept întrebarea ta Rebecca.

– De mult vreau sa te întreb tati, din punctul tău de vedere care poate fi cea mai mare greșeală pe care o putem face în viață?

 – E o întrebare grea, tăticule, cred că cel mai frumos și filozofic răspuns îl dă marele discipol și profet Buddha, care a spus; cea mai mare greșeală pe care o putem face este să ne subestimăm valoarea timpului. În această viață scurtă și trecătoare, timpul trebuie folosit cu înțelepciune, deoarece este prețios și neprețuit în același timp: nu îl putem avea ca ceva ce ne aparține, dar îl putem folosi în favoarea noastră și a celor din jur. De asemenea, trebuie să ne amintim că, dacă îl pierdem din anumite motive, nu-l putem recupera niciodată. Prin urmare, este important să fim conștienți de valoarea timpului și să ne asigurăm că îl folosim în mod eficient. Și să călătorești cât poți de mult in viață, pentru că bani vei mai putea face, dar timp – Nu!

De multe ori am auzit spunându-se: “în viață trebuie să clădești o casă, să faci un copil și să sădești un pom” ca să fi un om împlinit. Pe toate le putem face dacă Bunul Dumnezeu ne ajută și vrea!  (Va urma)

Lord Sir Florentin Scalețchi

Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.