Viața și fericirea noastră! (III)

Omule, să nu uiţi că nu ai decât o singură viaţă, nu vei fi la infinit pe acest pământ. Ce trebuie să ştii şi să înţelegi este că dacă azi, să presupunem, ţi-a fost greu, mâine poate va fi mai bine.

Cu credinţă în Dumnezeu şi cu multă răbdare, vei deveni mai puternic şi vei spera în fiecare zi la mai bine, aşa cum spune şi înţelepciunea populară, „după ploaie şi furtună, iar se-arată vreme bună”!

Omule, să ai în vedere faptul că niciodată în viaţă nu vei învăţa ceva de la o persoană care este de acord necondiţionat cu tot ce spui sau ce faci. Sâc!

În viaţă este mult mai bine să te lupţi pentru nişte principii, decât să trăieşti după unele induse  sau impuse de alţii! Pentru că de cele mai multe ori nu ştim să ne trăim propria viaţă şi o tratăm cu multă indiferenţă. La un moment dat vom constata, spre regretul nostru, că nu mai avem timp de noi, mâine probabil ne vor scădea puterile, iar poimâine s-ar putea să nu mai fim!

Omule, caută să înveţi că în viaţă, noi, cei de azi şi de mâine, trebuie să ne canalizăm energiile spre trei lucruri mari şi esenţiale:

Respectul faţă  de semenii noştri.

Sinceritate cu interlocutorii noştri, dar şi cu Eu-l tău. Nu te minţi pe tine însuţi, că vei trăi un dezastru. Toţi cei care îşi trăiesc viaţa într-o continuă minciună, cu certitudine vor fi supăraţi de un adevăr peremtoriu.

Omenia faţă de toţi cei care te înconjoară sau faţă de cei cu care te întâlneşti ocazional pe drumul vieţii tale.

Consider că totul în viaţa noastră ţine de sănătatea mentală, fizică şi spirituală, de un fir de speranţă şi de un gram de bucurie zilnică. Să fii bucuros de tot ce ţi-a oferit viaţa astăzi şi să aştepţi cu bucurie şi speranţă ziua de mâine!

Omule, fii conştient de faptul că în viaţă absolut totul este trecător. Ce rămâne este un suflet îmbogăţit cu emoţii, bucurii şi, desigur, şi cu momente de suferinţă, alături de multe aventuri, asta dacă ai fost un aventurier în peregrinările tale pe acest pământ. Acesta este şi motivul pentru care te îndemn să apreciezi tot ceea ce îţi este dat în viaţă, căci nimeni nu ştie când se va termina totul!

Şi ţi-aş mai spune ceva, omule bun şi frumos, cât trăieşti nu-i lăsa pe semenii tăi să cunoască prea multe despre tine, despre dorinţele, pasiunile şi patimile tale, dacă vrei să nu-ţi  fie distrus şi pustiit sufletul.

Oare, omule, de câte ori în viaţă nu ai luat o pauză şi nu ţi-ai făcut un „remember” asupra ei? Ce ai constatat este că zilele, lunile şi anii au trecut ca fulgerul pe lângă tine, realizând că nu cu mult timp în urmă ai fost copil, apoi adolescent, matur şi, în final, ai ajuns bătrân, fără puteri, dar cu satisfacţia de a-ţi fi îndelinit misiunea pe acest pământ, făcând tot ce ai primit ca sarcini de la Dumnezeu să înfăptuieşti şi să le transformi în realizări: ai sădit un pom, ai făcut o casă şi, nu în ultimul rând, ai lăsat urmaşi care să ducă istoria vieţii tale mai departe în lume.

Timpul care trece pe lângă noi, pe care nu îl putem opri şi nici reţine sau lega, să fim măcar preocupaţi să-l facem să treacă cât mai agreabil şi mai confortabil. Să fii convins, omule sfânt, şi te asigur şi eu, autorul acestui serial, că aşa va fi, dacă încerci să trăieşti în credinţă, cu nădejde şi dragoste adevărată. (va urma)

 

                                                                                      Prof.univ.dr. Florentin SCALEŢCHI           

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.