Viaţa şi fericirea noastră! (XIX)

Continuăm periplul maraton prin viaţa şi fericirea noastră, într-un dialog dintre tată şi fiică cu experienţa de viaţă a mea şi dorinţa unui copil, întâmplător al meu, ajuns la vârsta maturităţii, dornică de a investiga şi a afla cât mai multe din ce va fi viitorul existenţei ei. Sunt până la urmă sfaturi de la părinte la copil, de care cu toţii ar trebui să ţinem cont.

Azi, ţi-aş spune că în viaţă avem datoria fiecare dintre noi să luptăm, chiar dacă nu totdeauna vom fi învingători sau învinşi, dar nimic până la urmă, nu trebuie să ne determine să renunţăm la idealurile nostre. Tu, fata tatii,  trebuie să ai în vedere că viaţa celor pe care îi vei întâlni în traseul sinuos al existenţei tale, nu trebuie discutată şi nici criticată, poate  cu siguranța, evaluată şi luată ca o experienţă, căci fiecare om la urmă urmei trăieşte pentru el şi cum îi place. Orice pas greşit îl trimite vrând-nevrând la casierie pentru nota de plată pe care va trebui să o plătească.

Rebecca, tu să cauţi în viaţă să stai cât mai mult în preajma acelor oameni cu care te simţi bine, cu care râzi, cu cei care te fac să fii bine dispusă şi să-ţi trăieşti propria fericirea! Dar, atunci când oamenii încep să nu mai fie oameni, printr-o răceală evidentă din sufletul lor, prin răutate şi indiferenţă, mai bine te depărtezi de ei, din cercul lor, din anturajul lor, înainte de a-ţi întrista propriul suflet. Dar, iubita tatii, atunci când în drumul vieţii tale, vei întâlni un om sărac, trist sau necăjit, care are mari probleme financiare să nu încerci să îl judeci, să-l jigneşti, căci oricând, roata vieții se poate intoarce. E bine, dacă poţi şi desigur dacă sufletul ţi-o cere, ca asemenea oameni să le dai o mână de ajutor, ca și ei să poată să treacă prin furtuna vieţii lor. Tu trebuie să fii bună şi blândă, să ierţi şi să iubeşti.

După toate astea, ţi-aş spune, copila mea, un vechi proverb, care spune foarte multe despre fiinţa umană: „O mască îţi acoperă fata, dar nu şi caracterul.” Asta e motivul pentru care trebuie să ai în vedere, că în viaţă, respectul şi bunul simţ nu sunt o îmbrăcăminte pe care e în stare să o poarte toată lumea. Fii atentă și pregătită de orice sincopă a vieții, de orice situație dificilă pentru tine.

Cum tot aşa, în viaţă nu trebuie să acorzi încredere oricui, dacă vrei să nu suferi din cauza dezamăgirilor pe care le vei trăi ulterior. Fetiţă scumpă, să cauţi în viaţă ca să-ţi găseşti iubirea, respectul, bunul simţ, primite de la oameni în timp ce timpul te face înţeleasă de toţi, cei care îţi formează universul din care faci parte.

Oricum, dacă tot suntem cu toţii nişte pasageri prin viaţă, prin timp, prin sufletele unor oameni, fata tatii, nu uita, chiar merită să o facem cât mai util, mai implicat şi mai frumos. Ştii tu cum este, dacă fericirea  mai uită câteodată de noi, noi nu avem voie să uităm de ea. O putem modela, iubita!!!

Va urma…

Prof. Univ. Dr. Florentin Scaleţchi

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.