Viața și fericirea noastră!!! (XXVII)

În dialogul, lung dar deloc plictisitor, cu fiica mea, Rebecca, a venit momentul să spun că pe această planetă, cu peste 7 miliarde de locuitori, sigur, dar sigur, nu a existat și nu există o singură persoană care să fie permanent fericită!!!

Fericirea este de fapt o iluzie, o amăgire a vieții noastre și la fel de nestatornică cum este omul! Ea apare la un moment dat, îți dă o stare de confort cu totul specială, ca apoi să dispară la fel de repede precum a apărut.

Gândește-te, Rebecca, câtă fericire există într-o familie atunci când este întregită de un nou născut și de câtă tristețe și durere au parte membrii aceleiași familii atunci când unul dintre cei dragi îi părăsește, trece în neființă! Concret, metaforic vorbind cu tine, ți-aș spune că „după ploaie și furtună, iar se-arată vreme bună”.

Și încă ceva care îți va da un moment de cugetare. Deși de foarte multe ori o anumită întâmplare îți poate induce senzația unei fericiri depline, sentimentul este efemer și rămâi doar cu iluzia fericirii.

Sunt de fapt șapte lucruri care ne distrug viața:

În primul rând bogăția fără muncă. Și ți-aș da cel mai simplu exemplu: câți dintre cei care au câștigat sume uriașe la jocurile de noroc, s-au bucurat cu adevărat de „fericirea” care a dat peste ei? Majoritatea ajung să risipească prostește banii, ba chiar să se distrugă psihic din cauza lor.

Apoi urmează :

Plăcere fără conștiință. Nu poți trăi plăcerea lucrurilor dacă nu conștientizezi cu adevărat esența lor.

Cunoaștere fără caracter. Ce cunoaștere e aia dacă nu ai caracter?

Religie fără sacrificiu. Religia presupune să accepți și să te supui preceptelor ei, să te sacrifici și să le adopți pentru propria ta ființă. Istoria lumii are nenumărate exemple de sacrificii în slujba religiilor din care au făcut și fac parte diverse comunități umane.

Politică fără principii. Într-adevăr, politica trebuie făcută pe bază de doctrine, ținând cont de necesitățile națiunii sau ale partidului pe care îl reprezinți.

Ea trebuie înțeleasă și aplicată în forma cu care te-ai prezentat în campania electorală și respectată ca atare dacă ai fost ales, tocmai pentru că ai promis ceva electoratului. A face politică fără principii, de dragul unor beneficii personale sau din interese de grup, nu poate duce decât la un fiasco total.

Știință fără umanism. Știința întotdeauna a constituit acel domeniu de activitate pus exclusiv în slujba progresului umanității. Din păcate, realitatea a demonstrat că știința este „bicefală”, pentru că atunci când se abate de la acest principiu major, ea duce la catastrofe umanitare incomensurabile!

Cel mai elocvent exemplu îl constituie descoperirea energiei nucleare, care s-a considerat a fi rezolvarea tuturor problemelor energetice ale omenirii, drept pentru care s-a inventat bomba atomică.

Folosită experimental de către americani în cel de-al doilea război mondial împotriva Japoniei – la Hiroshima și Nagasaki, a produs una din cele mai mari catastrofe umanitare, și asta pentru că s-a încălcat argumentul suprem: știința pentru umanitate și nu împotriva ei!

Exemplul este unul negativ care nu face altceva decât să întărească adevărul că știința scoasă din slujba umanității este un mare pericol pentru planetă!!!

Afaceri fără etică. Domeniul afacerilor este diversificat: afaceri de mică sau mai mare anvergură, afaceri cu statul și afaceri particulare. Indiferent de natura lor însă, afacerile presupun respectarea strictă a legalității și a eticii profesionale.

Dar realitatea ne-a demonstrat că există extrem de multe afaceri oneroase, din dorința unor indivizi de a se îmbogăți rapid, eludând cu bună știință legalitatea demersurilor lor, făcând afaceri fără etică, comerț de junglă, câștigător fiind cel cu relații puternice sau cel mai șiret și mai pervers.

În loc de concluzie, vreau să-ți spun că, de-a lungul vieții, omul are parte doar de mici bucurii care, însumate, constituie – hai să zicem – marea fericire! ( Va urma)

Prof.univ.dr. Florentin SCALEȚCHI

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.