Victor Ponta: Zece comercianţi au crescut preţul pâinii

Premierul Victor Ponta a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că marile lanţuri de magazine au diminuat preţul pâinii cu 15%, ca urmare a reducerii TVA, dar există şi zece comercianţi care au majorat preţul.

„Am făcut o primă verificare referitoare la aplicarea TVA scăzută la pâine, începând cu 1 septembrie. (…) Sunt veşti bune şi veşti proaste: adică 75-80% dintre producători – şi vreau să mulţumesc în special marilor retaileri, lanţurilor de magazine mari – au aplicat scăderea preţului pâinii cu un procent de aproximativ 15%. Adică atât cât a scăzut şi TVA, ceea ce este un semn extraordinar de bun. Avem însă şi zece situaţii în care preţul pâinii a crescut. Dacă tot am scăzut TVA, sunt zece comercianţi – poate domnul ministru Constantin, sper să nu fie nicio problemă, o să şi precizeze de unde sunt cei zece – care au profitat de ocazie să mai mărească preţul la pâine. În general, cei foarte mici nu au schimbat cu nimic, nici în sus, nici în jos. (…) Mesajul principal este unul extrem de pozitiv. Dacă reuşim această strategie de a arăta că scăzând taxe, cum e TVA, avem o scădere şi a preţurilor, iar ulterior şi o scădere a evaziunii fiscale, înseamnă că una dintre strategiile importante ale Guvernului dă roade şi trebuie să ne ţinem de ea în continuare”, a declarat primul-ministru.

Daniel Constantin: 71% din producătorii analizaţi în această perioadă au scăzut preţul pâinii

 

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că 71% din producători şi 82% din comercianţi au redus preţul la pâine după reducerea TVA.

„După această evaluare, suntem bucuroşi să constatăm că efectul este pozitiv. 71% din producătorii analizaţi în această perioadă au scăzut preţul, în timp ce în zona de comercianţi procentul este chiar mai mare. 82% dintre aceştia au decis să scadă preţul la vânzare. (…) Marile magazine – şi vreau să le mulţumesc în mod public -, aşa cum s-au exprimat înainte de scăderea TVA, au decis scăderea preţului la vânzare”, a declarat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Referitor la înfiinţarea comitetului interministerial care se ocupă de combaterea evaziunii fiscale, ministrul a declarat:
„Eu sper ca în câteva zile să putem să ne întâlnim şi la modul formal la Palatul Victoria. Sunt echipe care lucrează zi de zi, fie la Ministerul Agriculturii, fie la Ministerul de Finanţe pe metodologia de control, astfel încât să ne asigurăm că nu avem doar o măsură fiscală, reducerea TVA de la 24 la 9%, ci avem şi o acţiune de control mult mai prezentă şi mult mai eficientă decât până în acest moment”, a mai spus ministrul.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.