VIETNAM. Lupta cu mediul ambiant și cel uman  

Dezvoltarea de centrale nucleare

Vietnamul nu are centrale nucleare şi a renunţat la planurile de a construi primele sale două centrale nucleare în 2016, în urma dezastrului de la Fukushima din Japonia, dar şi din cauza constrângerilor bugetare. Acum Rusia s-a oferit să ajute Vietnamul să dezvolte centrale nucleare.

Propunerea a fost făcută pe în timpul vizitei din 20 iunie 2024 a preşedintelui Vladimir Putin la Hanoi, a declarat Alexei Likhachev, şeful companiei nucleare ruseşti de stat Rosatom.

Likhachev, care a făcut parte din anturajul lui Putin în timpul vizitei sale în Vietnam, a declarat că propunerea i-a fost prezentată premierului vietnamez Pham Minh Chinh: ”Am oferit toate opţiunile posibile de cooperare… în conversaţia mea cu prim-ministrul vietnamez. Rosatom oferă partenerilor străini nu numai centrale nucleare de mare putere, ci şi de mică putere, atât în versiune terestră, cât şi în versiune plutitoare”.

Înainte ca Vietnamul să-şi anuleze planurile de a construi centralele, Rosatom a oferit Hanoiului un proiect bazat pe unităţi de mare putere cu reactoare ruseşti avansate, a declarat Likhachev.

În timpul vizitei, în cadrul căreia Putin a primit un salut cu 21 de salve de tunuri în cadrul unei ceremonii militare, Rusia şi Vietnamul au semnat acorduri pe teme precum energia, subliniind orientarea Moscovei către Asia după ce Occidentul a impus sancţiuni Moscovei din cauza conflictului din Ucraina.

Hanoi – unul din cele mai poluate orașe din lume

Capitala Vietnamului se află în fruntea listei cu cele mai poluate orașe din lume, poluarea fiind provocată de vehicule și de activitățile industriale (https://www.stiripesurse.ro/capitala-vietnameza-hanoi-se-afla-in-fruntea-listei-cu-cele-mai-poluate-orase-din-lume_3250635.html, postat pe 4 martie 2024): în unele zile, străzile Hanoiului sunt acoperite de smog, care reduce dramatic vizibilitatea.

Media nivelului de particule periculoase din aer în 2023, în Hanoi a fost de 187 de micrograme pe metrul cub. Acesta a fost cel mai ridicat nivel de pe o listă a orașelor cele mai poluate, potrivit datelor firmei, care a oferit informații independente despre poluarea aerului în Hanoi.

Potrivit unui raport din 2021 al Băncii Mondiale, emisiile de la cele opt milioane de vehicule înmatriculate din Hanoi provoacă 30% din poluarea cu particule din aer, iar emisiile din industrie încă 30%. Pe 2 februarie 2024, 100 de zboruri către și dinspre aeroportul internațional din Hanoi au fost întârziate sau redirecționate către alte orașe pe din cauza smogului.

Opinii ale maestrului Thich Nhất Hạnh

Venerabilul Thích Nhất Hạnh, care a trăit zeci de ani de război în Vietnam, dar și-a dedicat viața păcii, spune ”că omul nu este dușmanul nostru. Adevăratul nostru dușman este ura, ignoranța, frica și sămânța violenței, profund înrădăcinată în conștiința noastră” (https://450.fm/2024/05/30/lettre-ouverte-de-la-communaute-du-village-des-pruniers-du-maitre-zen-thich-nhat-hanh/, postat pe 31 mai 2024): din perspectiva budistă, războaiele din Orientul Mijlociu, Ucraina și nu numai sunt o manifestare colectivă a conștiinței umane, a energiei distructive collective, care există în interiorul Umanității. Această energie distructivă este o cauză fundamentală a suferinței umane.

Fiecare dintre noi, ca membru al familiei umane, are datoria de a recunoaște suferința din noi înșine și de a transforma sămânța violenței într-o realitate a păcii.

Putem începe prin a rezolva conflictele zilnice: în interiorul nostru, în cadrul familiilor noastre, în relațiile noastre cu prietenii noștri sau în cadrul societăților noastre. Întreaga lume trebuie să se antreneze să fie pașnică.

Conviețuirea împreună este întotdeauna posibilă. Este întotdeauna posibil să vă așezați și să vorbiți despre reconciliere pentru a ajunge la o soluție. Ceea ce avem nevoie este o comunitate globală de indivizi care trăiesc în această conștiință pentru a aborda problemele și crizele lumii”, mai spune maestrul Thích Nhất Hạnh.

Tot acestuia îi aparțin și următoarele idei: ”În aceste momente dificile, este important să ne împământăm și să ne calmăm emoțiile. Îi invităm pe toți prietenii noștri israelieni, palestinieni, ucraineni și pe toți cei care suferă în zonele de conflict, să stea alături de noi, astfel încât împreună să putem potoli furia și ura, să oprim acțiunile dăunătoare, să ne deschidem inimile, să generăm compasiune și să radiem puterea puternică. De pace. Dragii noștri prieteni israelieni și palestinieni au nevoie urgentă de sprijinul comunității internaționale: al fiecăruia dintre noi. Ei trebuie să știe că întreaga lume le împărtășește suferința și durerea, că le transmitem dragostea noastră și că ne rugăm pentru siguranța și bunăstarea lor. Această perioadă este o oportunitate pentru întreaga familie umană de a-și manifesta capacitatea de înțelepciune, compasiune, toleranță și pace. Nu există cale spre pace, pacea este calea. Toți strămoșii și descendenții noștri se bazează pe noi pentru a construi o viață de pace pe Pământ”.

Valuri de căldură

Sute de mii de pești au murit din cauza unor valuri de căldură fără precedent. în aprilie 2024, mai multe recorduri de căldură au fost doborâte în această țară din estul Asiei, dominat ca și restul planetei de mișcarea spectaculoasă a curenților de apă din Oceanul Pacific, El Nino și La Nina.

Numai în provincia Dong Nai, 200 de tone de pește au murit într-un singur bazin (VIDEO – Un val de căldură fără precedent a declanșat o catastrofă ecologică de neimaginat: Sute de mii de pești au murit (stiripesurse.ro), postat pe 5 mai 2024).

Potrivit datelor publicate de Centrul Național pentru Prognoze Hidrometeorologice, Vietnamul s-a confruntat cu trei valuri de căldură în luna aprilie 2024: mortalitatea în masă a fost atribuită lipsei de apă cauzată de caniculă și unui management defectuos al bazinelor piscicole în cauză, mercurul termometrelor a atins chiar și 44 grade Celsius în două orașe la final de aprilie 2024, foarte aproape de cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Vietnam, care a fost de 44,2 grade, pe 7 mai 2023.

Edith Mihaela Dobrescu

Emilian M. Dobrescu

Comments

comments

One thought on “VIETNAM. Lupta cu mediul ambiant și cel uman  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.