Vietnam: VASEP respinge acuzațiile privind toxicitatea peştelui vietnamez comercializat în România

Asociaţia vietnameză a producătorilor şi exportatorilor de produse acvatice VASEP a publicat pe 15 august un articol pe site-ul său declarând că informaţiile inexacte despre un peşte vietnamez prezentat ca toxic, difuzate de mai multe website-uri româneşti, ar putea afecta exporturile de peşte vietnamez către această piaţă, relatează joi agenţia de presă vietnameză VNA.

VASEP a numit câteva site-uri care au publicat ştiri „false” despre peştele vietnamez (Pangas n.r.) precum realitatea.net, ziuanews.ro, bzi.no, adevarul.ro, puppe.ro şi secretulsanatatii.net.

Unele chiar au cerut boicotarea acestui peşte în restaurantele care îl servesc, potrivit VASEP, adăugând că informaţiile incorecte din media de largă circulaţie, precum adevarul.ro sau realitatea.ro ar putea provoca răspândirea mai rapidă a unor avertismente false.

Deşi România este o piaţă mică de import al acestui produs din Vietnam, cu o valoare sub 5 milioane de dolari pe an, acest tip de ştiri se poate extinde fără control online, dăunând exporturilor de peşte din Vietnam nu numai către România, dar şi alte ţări europene, afirmă asociaţia.

VASEP monitorizează îndeaproape această problemă prin consilierul vietnamez pentru comerţ din România pentru a lua măsurile necesare şi evita posibile pierderi pentru ţară.

Nu este prima dată când apar informaţii false despre peştele vietnamez în Europa. La începutul anului 2017, canalul comercial spaniol de televiziune Cuatro a difuzat informaţii incorecte şi defăimătoare despre peştii crescuţi industrial în Râul Mekong.

Potrivit Cuatro, aceşti peşti erau ţinuţi în apă murdară şi hrăniţi cu resturi de alţi peşti morţi şi deşeuri alimentare. Potrivit postului spaniol de televiziune, acesta este motivul pentru care peştele vietnamez este ieftin.

După ce a primit informaţii despre relatarea difuzată de Cuatro, VASEP a trimis o scrisoare presei locale, respingând în totalitate conţinutul acestei ştiri şi subliniind că producţia de peşte în Vietnam este igienică şi sigură pentru consum.

Cu toate acestea, exporturile către această piaţă sunt încă afectate, în scădere cu 70% faţă de anul trecut.

Potrivit experţilor internaţionali, există mai multe preocupări legate de siguranţa alimentară şi de mediu în legătură cu acest peşte, însă aceste acuzaţii sunt nefondate.

Peştele vietnamez (Pangas n.r.) este prezent în majoritatea pieţelor din lume, inclusiv în Uniunea Europeană, Statele Unite şi Japonia. Aceasta înseamnă că produsul respectă cerinţele internaţionale privind siguranţa alimentară şi mediul înconjurător, notează VNA.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.