VIITOR SUMBRU: Curs mediu al euro de 4.71 lei în următoarele 6 luni și de 4.75 în aprilie 2019

Aproximativ 80% dintre analiștii Chartered Financial Analyst România (CFA) anticipează o depreciere a leului (față de euro) în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), se arată într-un comunicat transmis luni de CFA. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7106 (valoarea mediană 4,7000), în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7540 (valoarea mediană 4.7300).  Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (apr. 2019/apr. 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,55% (valoarea mediană înregistrată este 4.50%).

Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă (față de valorile actuale) la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 96%, și respectiv 92% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție. Astfel rată medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,20% (valoarea mediană 3,00%), iar randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 4,84% (valoarea mediană 4,80%). Că urmare, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate dobânzi real negative.

În luna aprilie 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut față de luna anterioară cu 1,9 puncte până la valoarea de 49,5 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 11,3 puncte). Această evoluție s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.  Astfel, Indicatorul condițiilor curente a crescut față de luna anterioară cu 2,2 puncte, până la valoarea de 66,4 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 9,6 puncte). Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 1,7 puncte până la valoarea de 41,4 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 12,1 puncte).

Incepand cu luna februarie 2018, in cadrul sondajului au fost adaugate doua noi intrebari si anume:
– Cum considera participantii la sondaj pretul actiunilor listate pe Bursa de Valori Bucuresti (sub-, corect, supra- evaluate). In exercitiul din luna aprilie, 33% dintre poarticipantii la sondaj considera actiunile corect evaluate.
– Cum considera participantii la sondaj pretul activelor imobiliare din orasele din Romania. In exercitiul din luna aprilie, aproximativ 64% dintre participanti considera activele imobiliare ca fiind supraevaluate.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti membri ai CFA Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Sursa: HOTNEWS

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.