Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Vine Donald Trump

Publicat: marți, 04 aprilie 2017

 

Mi-a venit vestea, nu încă pe canale oficiale, că președintele Statelor Unite, Donald Trump, intenționează să viziteze România. În curând. În luna mai. Cu ocazia prezenței sale în Europa, la Summitul NATO. Și că are de gând să se adreseze, în Parlament, Camerelor reunite. Mai mult chiar. Se gândește la un discurs, în Piața Constituției, destinat românilor. Ce semnificație are acest proiect?

Rămâne în picioare, și sub noua administrație Trump, parteneriatul nostru politic și militar cu Statele Unite. Un parteneriat strategic. Consolidat. De-a lungul mai multor ani de colaborare. În care România a fost prezentă pe toate teatrele de luptă, alături de americani. Cu costuri și cu sacrificii umane pe măsură. În același timp, Statele Unite dispun, până în prezent, de cinci baze militare în România. Sau patru, în măsura în care scutul de la Deveselu, oficial, aparține NATO. Din ce în ce mai insistent, se vorbește despre o escaladare fără precedent a acestei colaborări.

În ce direcție? După cum se știe, din diverse motive, Turcia, cea mai mare putere NATO după Statele Unite, s-a îndepărtat treptat de Washington după lovitura de stat eșuată împotriva lui Erdogan. Din acest motiv, una dintre cele mai importante baze militare, dacă nu cumva chiar cea mai importantă, deținută de Statele Unite în Europa, la Incirlik, este în situația de a fi dezafectată. Pentru că nu mai este o bază sigură. A existat, să ne reamintim, un precedent în care avioanele Statelor Unite au fost împiedicate să decoleze și să aterizeze de la Incirlik. Ce se va întâmpla în continuare?

Dacă baza de la Incirlik, care, trebuie spus, este o bază nucleară, unde există probabil cel mai important arsenal de bombe și rachete din Europa și, evident, aeronavele care pot transporta asemenea încărcături, urmează să fie dezafectată și relocata, una dintre cele mai bune poziții noi este în Bulgaria sau în România. Iar România este preferată, întrucât s-a dovedit a fi, în raport cu Statele Unite, un partener mai sigur.

Dacă luăm în calcul situația militară din regiune și anunțul, încă neoficial, al vizitei lui Trump în România, putem înțelege mai ușor semnificația vizitei în țara noastră a unor importanți reprezentanți ai lumii afacerilor din Satatele Unite, precum și foaia de parcurs pe care aceștia i-au pus-o în mână premierului Sorin Grindeanu. În măsura în care parteneriatul româno-american crește ca intensitate, este obligatorie consolidarea sa nu numai în plan politic și militar, ci și, sau mai ales, în plan economic. Iar aici există mult spațiu de acțiune. Mai ales dacă luăm în calcul o realitate stupefiantă. În ciuda statutului pe care România îl are și l-a consolidat în ultimii ani, în această țară, sunt făcute cele mai mici investiții americane din întreaga Europa. Până în prezent.

Legăturile noastre economice cu Statele Unite se pot intensifica, ajungând chiar până la cote nemaiîntâlnite în alte state de mărime medie din Europa, ca rezultat al vizitei lui Donald Trump în România.

Despre Donald Trump se pot spune și s-au și spus multe. Dacă vorbim însă de un viitor parteneriat economic, trebuie avut în vedere un adevăr necontestat de nimeni. Donald Trump, precum și noua administrație americană sunt, în cel mai înalt grad, expresia lumii de succes a afacerilor de pe celălalt mal al Atlanticului. Dacă această mașinărie se pune în funcțiune, lucrurile se post schimba și în România.

Firește că, în aceste condiții, ar fi necesară reprezentarea Statelor Unite la București printr-un ambasador capabil sa înțeleagă, să exprime și să aplice noile coordonate ale politicii externe americane promovate de administrația Trump.

SORIN ROȘCA STĂNESCU

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=78006

Publicat de la data apr. 4 2017. Categorii Opinii. Comentarii.

Zona comentariilor

Meteo în țară

12 iulie 2020, 3:05
 

E
Senin
21°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 20°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 56%
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:43
Apus: 20:59
Prognoza 13 iulie 2020
Zi
 

N
Parţial însorit cu furtună
22°C
Vânt: 7 km/h N
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 5
Noapte
 

N
Predominant senin
13°C
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 5
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 11-07-2020 Ora : 17 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 17:40 si 18:40 In zona : Județul Suceava: zona de munte; Se vor semnala : local averse ce vor cumula 25 l/mp, descărcări electrice și intensificari ale vantului
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 11-07-2020 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 12 iulie, ora 06:00 – 12 iulie, ora 18:00; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : instabilitate atmosferică; Mesaj : MESAJ 1 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 12 iulie, ora 06:00 – 12 iulie, ora […]
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 11-07-2020 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 12 iulie, ora 18:00 – 13 iulie, ora 06:00; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : instabilitate atmosferică; Mesaj : MESAJ 2 INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 12 iulie, ora 18:00 – 13 iulie, ora 06:00Fenomene vizate: instabilitate atmosfericăZone afectate: conform […]

Loto

Horoscop

 • 309.990 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team