Violența, la ordinea zilei în casele bulgare

 

          Cel mai recent studiu desfășurat în Bulgaria pe tema violenței domestice arată cu claritate că bătaia este o realitate răspândită în casele bulgarilor. Statistic, unul din zece locuitori a recunoscut că a fost agresat acasă în ultimele 12 luni, cu un procent sensibil mai ridicat în rândul femeilor de etnie romă.

          Cercetarea, intitulată „Studiu național asupra violenței domestice și de gen în Bulgaria”, derulat de Centrul pentru Studierea Democrației din Sofia în parteneriat cu Academia pentru Drepturile Omului din Norvegia, atestă de asemeni faptul că acest tip de comportament violent de membrii familiei este o practică răspândită și cu rădăcini foarte adânci. Mai exact, per ansamblul societății bulgare și din perspectiva mai multor decenii, a rezultat faptul că o treime dintre bulgari au fost victime ale acestui tip de agresiuni cel puțin o dată pe parcursul vieții. Un factor agravant este și faptul că adevărata dimensiune a fenomenului este departe de a fi corect evaluată, întrucât foarte multe persoane nu recunosc că au suportat sau suportă violența domestică. „Nivelul de subestimare este, în aceste condiții, foarte mare, chiar mai mare în cazul copiilor și bărbaților care ajung victime”, atrage atenția Slavyanka Ivanova, unul dintre autorii studiului.

          Una dintre problemele cele mai acute pentru cei implicați în combaterea fenomenului este toleranța societății față de astfel de acte, în unele cazuri chiar sprijinirea lor. În aceste condiții, nu există previziuni optimiste pentru ca într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat aceste comportamente să devină mai rare.

Cele mai vizate ținte rămân în continuare femeile; cercetarea a relevat faptul că 11% dintre cele care au fost de acord să răspundă la întrebări au declarat că au fost agresate în ultima perioadă și acasă, și în afara căminului. Iar în rândul femeilor de etnie romă, s-a constatat că procentul aproape este aproape dublu. Este cu mult mai greu pentru tinerele rome să primească sprijin, din cauza nivelului ridicat de excluziune socială și de discriminare a acestei populații în societatea bulgară”, explică autorii studiului. În mod paradoxal, spre deosebire de restul populației afectate, care se jenează și ascunde astfel de aspecte, persoanele de etnie romă sunt mult mai dispuse să vorbească despre faptul că sunt victime ale agresiunii domestice. Cât privește componenta repetării sistematice a abuzurilor de acest fel, rezultă că în rândul bulgarilor, fenomenul depășește 30% în rândul femeilor și ajunge la un uimitor procent de 20% în cazul bărbaților. Și la acest capitol există rămâneri în urmă ale societății per ansamblu – lipsa suportului instituțional fiind o cauză majoră – care nu generează speranțe cu privire la ameliorarea situației în viitor.

  • O privire de ansamblu asupra violenței domestice pe toată zona balcanică arată astfel: în Muntenegru, organizațiile non-guvernamentale arată că abuzurile de acasă aproape nu sunt luate în considerare la nivel instituțional, din cauza structurii patriarhale a societății; în Macedonia, Marija Gelevska, de la Asociația pentru Emanciparea, Solidaritatea și Egalitatea Femeilor, arată că violența domestică este un fenomen extins, bazat pe gen; în Bosnia-Herțegovina există legi care țintesc stoparea fenomenului, dar nu sunt puse în practică din cauza structurii foarte patriarhale a societății, arată „Osservatorio Balcani”; estimările pentru Serbia arată că circa jumătate din femeile sârbe sunt ținte frecvente ale unor astfel de abuzuri; și în dreptul Albaniei se poate nota pe de o parte existența legislației, iar pe de altă parte, lipsa de reacție în implementarea ei.

Roxana ISTUDOR

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.