Visa şi MasterCard, acuzate de încălcarea legii concurenţei

Şefa Direcţiei Servicii din cadrul Consiliului Concurenţei, Georgeta Fotino, acuză organizaţiile de carduri Visa şi MasterCard că au încălcat legea concurenţei atunci când au stabilit nivelul comisioanelor la plăţile cu cardul.

Nivelul ridicat al comisioanelor pentru platile cu cardurile bancare, care in Romania sunt printre cele mai ridicate din Europa, a fost stabilit de organizatiile de carduri Visa si MasterCard prin incalcarea legii concurentei, prin posibile intelegeri de tip cartel impreuna cu bancile, acuza sefa Directiei Servicii din cadrul Consiliului Concurentei, Georgeta Fotino , care a participat la o dezbatere publică organizată de Ministerul Finanţelor Publice pe marginea unui proiect de act normativ privind reducerea comisioanelor interbancare la plăţile electronice.

„Nivelele acestea sunt stabilite prin încălcarea legii concurenţei şi atunci Consiliul a făcut o analiză a pieţei să vadă cum şi dacă va interveni. Faptul că nu a intervenit până acum nu înseamnă că nu poate interveni. Şi aceasta este o variantă de intervenţie (proiectul de act normativ al MFP privind reducerea comisioanelor – n.r.). Să spunem lucrurile de la început – nu discutăm cine pierde, care pierde – nivelele respective sunt făcute prin înţelegere, prin posibile carteluri, spun posibile pentru că trebuie demonstrate prin investigaţie şi, ca atare, ele nu sunt corecte. Consiliul are instrumente să intervină şi fără această formă de reglementare (proiectul MFP – n.r.), dar, pentru că şi Comisia Europeană a optat pentru un regulament, Consiliul Concurenţei a agreat ca această formă să fie o soluţie, dar s-ar putea să nu fie mai rapidă decât instrumentele de investigaţie ale CC”, a afirmat oficialul Consiliului Concurenţei.

Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede limitarea comisioanelor interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cardurile de credit. Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informaţiilor obligatorii din acordurile bancă – comerciant constituie contravenţie şi vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 200.000 de lei.

La nivelul Comisiei Europene a fost elaborat un proiect de regulament care prevede că, într-o primă fază, vor fi plafonate comisioanele interbancare pentru tranzacţii transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzacţiei pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit, urmând ca în cea de-a două etapă (după doi ani de la dată intrării în vigoare a reglementării) plafonarea comisioanelor să fie aplicată şi operaţiunilor naţionale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit.

”În cazul României, în concordanţă cu regulile celor două sisteme de carduri, nivelul comisionului interbancar aplicabil pe piaţa naţională a plăţilor cu carduri este rezultatul unui acord multilateral între băncile care deţineau circa 98% din piaţă internă a cardurilor şi prezintă următoarele valori: 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzacţiile ATM, în care comisionul este plătit de banca emitentă băncii achizitoare (proprietara ATM-ului), şi 1,00 % (standard), 1,50 % (e-commerce) şi 0,7% (petrol) pentru tranzacţiile POS, în care comisionul este plătit de banca achizitoare băncii emitente)”, se arată în notă de fundamentare a proiectului.

Adrian Manolache, responsabil pe probleme juridice al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale (AMRC) din România, a declarat că retailerii au fost de la bun început avocaţii unei aşezări pe baze concurenţiale ale acestor comisioane, că acele comisioane bancare reflectă o practică anticoncurenţială şi că AMRC susţine proiectul MFP doar dacă prevederile privind limitarea tranzacţiilor cash vor fi aplicate concomitent cu cele privind reducerea comisioanelor bancare.

„Odată ce se limitează plăţile cash, incidenţa plăţilor electronice va creşte foarte mult, iar costurile ar creşte semnificativ”, a spus Manolache, care a adăugat că orice reducere de cost generată de reducerea comisioanelor bancare va fi transferată consumatorilor pentru că sectorul de retail este considerat unul din cele mai concurenţiale din România, iar concurenţă se face prin preţ, în contextul scăderii consumului în ultimii ani.

Cosmin Vladimirescu, country manager MasterCard pentru România şi Moldova, a spus că România are un grad de penetrare al plăţilor electronice de numai 6%, faţă de o medie europeană de 30%, iar măsura ar afecta investiţiile în infrastructura de plăţi electronice pentru ca România să recupereze decalajul.

sursa: Bancherul

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.