Vizita adjunctului secretarului american de Stat la Bucureşti VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în cadrul întâlnirii cu asistentul secretarului american de Stat Victoria Nuland, că speră că micile neînţelegeri nu vor afecta esenţa relaţiilor noastre cu SUA şi că este o onoare prezenţa acesteia la Bucureşti.

„Mă bucur să vă văd din nou aici, la Bucureşti. Este o onoare să vă avem aici. Trebuie să fiţi obosită după zborul prin Europa (…) E o mare plăcere pentru noi să discutăm problemele pe care le avem”, i-a spus preşedintele Traian Băsescu oficialului american, la începutul întrevederii de la Palatul Cotroceni, potrivit imaginilor puse la dispoziţie de Administraţia Prezidenţială.

„Şi importanţa alianţei noastre (…)”, a spus Victoria Nueland.

Preşedintele Traian Băsescu, a menţionat, la rândul său: „Sper că micile neînţelegeri nu vor afecta substanţa relaţiilor dintre ţările noastre”.

Victoria Nueland a declarat, de asemenea, că se află la Bucureşti pentru a sărbători 10 ani de apartenenţă a României la NATO şi a discuta despre ceea ce s-a făcut împreună şi despre cum se va proceda în continuare.

Şeful statului a primit-o vineri seară, la Palatul Cotroceni, pe Victoria Nuland, adjunctul Secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia al Statelor Unite ale Americii. Întâlnirea a durat aproximativ o oră.

Sâmbătă dimineaţă, la ora 9.00, conform programului anunţat de MAE, Nuland s-a întâlni cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

Declarații de presă comune ale Ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlățean și ale asistentului secretarului de stat al SUA pentru Europa și Eurasia, Victoria Nulad

Titus Corlăţean: Bună ziua! Vom susţine împreună o scurtă declaraţie de presă. Declaraţiile vor fi in limba engleză.

În primul rând, aşa cum am spus public anterior, salut vizita asistentului secretarului de stat Victoria Nuland la Bucureşti. Este o vizită pe care o apreciem foarte mult, pentru că reprezintă un semn de interes din partea celui mai important aliat strategic pe care Romania îl are – SUA şi, bineînţeles, am avut o oportunitate importantă de a discuta, înainte de toate, esenţa parteneriatului nostru strategic. Este un parteneriat strategic foarte solid, robust pe care îl avem reprezintă fundația identităţii noastre europene şi euroatlantice şi este fundamentul politicii noastre externe. Apreciez calitatea şi substanţa discuţiilor noastre. Am discutat subiecte importante din parteneriatul nostru strategic, am vorbit despre cooperarea dintre cele două ţări, despre o prezenţă mai puternică economică americană în România. Am discutat şi despre cooperarea noastră în cadrul NATO şi am vorbit despre agenda următorului Summit NATO, care va avea loc în luna septembrie în Marea Britanie. Am vorbit despre interesul comun şi puternic, despre o legătură transatlantică puternică, plină de substanţă, am discutat despre cooperarea noastră în Afganistan şi despre perioada de după operaţiunile militare. Am vorbit nu doar despre dimensiunea bilaterală, am vorbit despre scutul antirachetă, un proiect care continuă atât în plan bilateral, cât şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Am discutat şi despre alte subiecte, subiecte europene – avem un interes comun privind Balcanii, despre continuarea extinderii UE pentru toate statele din Balcani. Parteneriatul Estic a fost un subiect important al discuţiilor noastre. Poziţiile comune referitoare la acest program european şi la susţinerea partenerilor care îşi doresc să accelereze acordului de asociere, libera circulaţie în UE.

Parteneriatul Estic a fost un subiect important al discuţiilor noastre, poziţiile comune referitoare la acest program european şi la susţinerea partenerilor care îşi doresc să accelereze asocierea, acordul de asociere, libera circulaţie în Uniunea Europeană. Am avut poziţii comune discutând cazul diferitelor ţări, am vorbit despre Republica Moldova, unde există un interes comun de susţinere a apropierii şi Republicii Moldova de Uniunea Europeană, am vorbit despre dosarele globale importante, Siria, despre situaţia din Orientul Apropiat, despre Iran. În final, fiindcă aminteam parteneriatul strategic robust dintre Romania şi SUA, în cadrul acestui parteneriat care reprezintă fundaţia relaţiei noastre, am discutat şi trebuie să discutăm chiar şi subiecte sensibile atunci când ele apar. Şi ne-am ascultat poziţiile reciproce şi am vorbit despre întărirea statului de drept şi a democraţiei în România. Este în primul rând în interesul nostru şi am exprimat angajamentul ferm al Guvernului României în acest sens, care este foarte clar. Am apreciat, încă o dată, faptul că secretarul adjunct Victoria Nuland şi-a făcut loc în agenda europeană să vină la Bucureşti şi să discutăm aceste aspecte, să decidem ca atunci când astfel de aspecte apar, să le clarificăm. Din nou, apreciez spiritul discuţiilor noastre şi calitatea acestora cu un diplomat al unei ţări care este cel mai important partener şi aliat strategic al nostru.

Victoria Nuland: Mă bucur să fiu din nou în România, după câţiva ani şi la începutul mandatului meu de secretar adjunct şi, în special, de ziua ministrului de externe. Vă mulţumesc că mi-aţi acordat din timpul dumneavoastră, într-o zi de sâmbătă, pentru a crea nişte discuţii atât de bogate. Mi-a făcut misiunea mai uşoară, fiindcă am fost de acord cu caracterizarea sa a consultărilor îndelungate, profunde şi robuste pe care le-am avut astăzi. Încep prin a vă aduce felicitările preşedintelui Obama, ale secretarilor americani John Kerry şi Chuck Hagel şi ale poporului american cu ocazia aniversării a zece ani de apartenenţă a României la NATO. Am venit să sărbătorim împreună tot ce am făcut împreună din punct de vedere strategic pentru comunitatea transatlantică, dar şi global în cei zece ani, să mulţumim României pentru tot ce a făcut împreună cu noi în Afganistan, în Irak, în Balcani, în privinţa scutului anti-rachetă. Avem o alianţă puternică, strategică în privinţa tuturor acestor aspecte. Este un an foarte important 2014 în relaţia noastră economică bilaterală şi în relaţia SUA cu Uniunea Europeană, în contextul în care am lansat negocierile pentru un acord transatlantic privind o zonă de liber schimb. Acest parteneriat va aduce creşterea economică, mai multe locuri de muncă, România creşte din nou, la fel şi Europa şi SUA. Nu ne-a fost foarte uşor să ne revenim economic, nu este uşor, dar trebuie să demonstrăm oamenilor că atunci când suntem împreună, suntem mai prosperi, iar lumea este mai deschisă şi mai liberă şi are mai multe oportunităţi. Parteneriatul transatlantic este un aspect cheie al acestei realităţi, iar relaţia cu România este un motor al acestui parteneriat, SUA au un interes în dezvoltarea statului de drept, a transparenţei, a justiţiei în Romania. Cum a spus şi ministrul de externe, am discutat toate aceste aspecte şi vom fi întotdeauna deschişi, SUA vor fi întotdeauna interesate de reforma şi de continuarea traiectoriei României. Aşa cum am văzut, statul de drept trebuie întărit, fiindcă el garantează o Românie prosperă şi un aliat, cel mai bun aliat în NATO şi este un partener strategic foarte important. Au fost 24 de ore foarte interesante şi foarte bune şi sunt recunoscătoare guvernului şi preşedintelui pentru oportunitatea de a fi aici şi aştept cu nerăbdare să mă reîntorc.

URMĂREŞTE declaraţiile AICI :

Asistenta secretarului de stat american pentru afaceri europene și eurasiatice, Victoria Nuland, a susținut, sâmbătă dimineața, un discurs în cadrul întâlnirii avute cu un grup de reprezentanți ai societății civile. Nuland a declarat ca „este îngrijorător când sunt atacuri la independența justiției”.

Principalele declaratii ale subsecretarului de stat Victoria Nuland:

E un an foarte important pentru Romania, se implinesc 10 ani de la intrarea in NATO
Parteneriatul nostru strategic e foarte important pentru SUA
Sint aici pentru a sustine dezvoltarea relatiilor noastre
„preocuparile centrale – continuarea intaririi si aprofundarii statului de drept, a luptei impotriva coruptiei, cresterea transparentei”
Intrebare: Sunt SUA ingrijorate de libertatea mass-media din Romania, pentru ca – probabil asa cum stiti, cea mai mare parte a presei e controlata de politicieni?
Victoria Nuland: SUA considera oriunde in lume ca presa libera e fundamentala. Relatia intre guvern si media trebuie sa fie transparenta. SUA au un angajament aici in Romania pentru a sustine presa libera si vom continua sa facem asta.

Intrebare: Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la inchisoare pentru a doua oara, unii au vorbit ca a fost o condamnare politica, premierul a vorbit despre o comparatie cu Iulia Timoshenko. Credeti ca aceasta dezbatere va afecta functionarea statului de drept?
Victoria Nuland: Nu voi comenta cazuri invidiuale. Asa cum mass-media libera e esentiala pentru o democratie vibranta, asa si justitia independenta e esentiala pentru o democratie puternica si predictibila. E ingrijorator cind sint atacuri la independenta justitiei, e ingrijorator cind politicieni din orice partid decid sa puna in discutie indepedenta justitiei. E ceva ce noi urmarim in toate tarile, iar cetatenii Romaniei au luptat enorm pentru o justitie indepedenta. Ati facut progrese majore, cel putin in ultimii cinci ani. Le cer tuturor politicienilor sa lupte pentru a tine justitia departe de influenta politica.

Intrebare: Ati cerut o intilnire cu premierul Ponta, care e absent acum? Aveti un mesaj pentru el? Are incredere SUA ca Ponta este un partener onest?

Victoria Nuland: Premierul a fost primit de vicepresedintele Biden nu demult, a fost o vizita buna. Au fost multe mesaje clare oneste in acea intalnire. A fost, sincer, un accident faptul ca eu am putut veni in Romania intr-o zi in care el avea alte obligatii. Sint increzatoare ca mesajele transmise ministrului de Externe vor fi transmise mai departe. Am incredere ca intilnirile pe care le-am avut aici in Romania au fost reprezentative. Nu voi intra in dezbaterea interna din Romania.

Intrebare: Premierul a promis independenta justitiei, dar promisiunea nu a fost respectata. Care vor fi consecintele daca modificarile la Codul Penal vor fi facute?
Victoria Nuland: Am fost foarte clari atunci cu privire la schimbarile legislative. Am primit asigurari astazi din partea Guvernului cu privire la intelegerea sa la reactia internationala. Dar e important ca cetatenii Romaniei sa insiste pe statul de drept si transparenta.

Briefing-ul oficialului american :

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.