Vizita parlamentarilor la Roșia Montană din 2013, remake dupa cea din mai 2003?
In urma cu zece ani, la initiativa premierului PSD Adrian Nastase, Parlamentul constituia o comisie speciala pentru proiectul Rosia Montana. Comisia, care era formata din 13 membri si condusa de Alexandru Sassu, pe atunci parlamentar PSD, a vizitat Rosia Montana in mai 2003, a discutat cu localnicii, a asistat la prezentarea proiectului Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) si, in final, a adoptat, cu zece voturi pentru si trei impotriva, un raport favorabil investitiei. Componenta comisiei de atunci poate fi gasita aici.
Zece ani si ceva mai tarziu, la sfarsitul lunii august, premierul Victor Ponta anunta, in urma unui protest despre care oponentii proiectului minier si chiar presedintele Basescu au afirmat ca ar fi fost regizat, ca se va constitui o comisie parlamentara speciala pentru a analiza oportunitatea investitiei miniere din Apuseni. Astazi, 25 septembrie 2013, 13 dintre membrii comisiei speciale pentru proiectul Rosia Montana, editia a doua, se afla intr-o vizita de documentare la Rosia Montana. Delegatia este condusa de presedintele comisiei, Darius Valcov.
Un alt grup de parlamentari, membri ai unei comisii permanente de aceasta data, a vizitat Rosia Montana in octombrie 2006. Aceasta vizita, ale carei marturii se gasesc pe site-ul Camerei Deputatilor, a fost facuta in contextul dezbaterilor publice pe tema proiectului minier de la Rosia Montana, dezbateri publice care au avut loc in anii 2006-2007 in Romania si Ungaria si care sunt expres cerute de singura lege prin care proiectul minier de la Rosia Montana poate fi avizat, data fiind dimensiunea lui si riscurile de mediu pe care le implica, legea (sau procedura, cum mai este ea cunoscuta) acordului de mediu.
Invitat in urma cu doua saptamani la televiziunea publica, intr-o emisiune in care a raspuns intrebarilor lui Moise Guran si Claudiu Lucaci, premierul Victor Ponta a afirmat ca, prin initiativa sa de a constitui o comisie parlamentara, proiectul de la Rosia Montana ajunge “in dezbatere publica, in sfarsit, dupa 15 ani”.
“Nimeni n-a vorbit!”, a continuat Ponta, dupa cum reiese din inregistrarea unui fragment din emisiune, disponibil aici (min 4.21 – 4.35).