Vocea de aur de peste Prut

Probabil mulţi au fost sceptici, îndoindu-se că Sala Palatului va fi arhiplină la acest concert, bucureştenii fiind obişnuiţi cu afişe pline de numele a numeroase vedete – mai ales că show-ul de faţă fusese amânat din cauza pandemiei.

Iată însă că frumoasa Iana Novac a demonstrat nu numai că are într-adevăr o voce de aur, dar şi că se bucură de o mare popularitate, aniversându-şi 20 de ani de carieră în faţa unui public entuziast şi cunoscător, care a apreciat partiturile de mare rafinament şi dificultate, cu atât mai mult cu cât acompaniamentul a fost unul de înaltă clasă, Orchestra Metropolitană şi Corul “Acoustic” evoluând sub bagheta maestrului Daniel Jinga. Acesta din urma, director general al Operei Naţionale din Bucureşti, a primit încântat chiar pe scenă revista “Actualitatea Muzicală” cu el pe copertă!

Traseul artistic al solistei originare din Basarabia este unul cu totul special. A studiat pianul încă de la vârsta de 5 ani la un liceu de muzică din Chişinău, pentru ca în anul 1999 să intervină evenimentul ce avea să-i schimbe cursul vieţii, primind o “Bursă prezidenţială de studii” din partea preşedintelui Emil Constantinescu, prezent în sală la concertul de faţă.

Ajunge astfel în clasa a XI-a la Liceul “Dinu Lipatti” din Capitală, unde a studiat canto clasic, după care a urmat pasul absolut firesc, absolvind în 2005 Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. A fost primul artist din ţara noastră care s-a dedicat cu consecvenţă unui proiect pop-opera.

Primul său album discografic, “Open Your Eyes”, a fost compus în intregime de Cristian Faur. A colaborat, inclusiv în spectacole peste hotare, cu Alessandro Safina sau Francesco Napoli, a cucerit zeci de premii muzicale, dar şi de frumuseţe.

Extrem de inspirat, programul a fost deschis de “O, Fortuna” din cantata “Carmina Burana” de Carl Orff, care i-a dat ocazia lui Daniel Jinga, care a dirijat impecabil Orchestra Metropolitană şi Corul “Acoustic”, să reamintească amuzat gafa une prezentatoare TV care a anunţat la un moment dat recitalul la Bucureşti al… celebrei soprane Carmina Burana!

Iana Novac şi-a demonstrat înzestrările vocale excepţionale abordând un repertoriu de mare diversitate şi dificultate alături de orchestră: “Harem”, “Canto della terra”, “Gira con me”, “Hijo de la luna”, “Je suis malade”.

De asemenea s-a acompaniat la pian în piesele “Mi-e dor” şi în superba compoziţie proprie “Sfânta”, pe versurile poetului basarabean Dumitru Matcovschi.

O secvenţă aparte, foarte aplaudată, a constat în apariţia pe scenă a redutabililor tenori din trupa Distinto, dintre care Octavian Dobrotă îi este soţ Ianei Novac de 18 ani, cei doi fiind părinţii minunaţilor copii Erika (aplaudată, în postură de solistă, în finalul concertului) şi Alexandru.

Ceilalţi doi membri ai trio-ului Distinto sunt Marius Olteanu şi Mihăiţă Radu, Iana Novac reamintindu-ne alături de cei trei piesa lui Cristian Faur “Open Your Eyes”, care a fost la un pas să ne reprezinte în urmă cu câţiva ani în finala Eurovision. Distinto a oferit şi un microrecital propriu cu marele şlagar al lui Jolt Kerestely, “Copacul”, alături de un altul, mondial de această dată, “My Way”.

Anunţat cu litere de-o şchioapă, pe drept cuvânt, pe afiş, reputatul muzician Eugen Doga a avut nu mai puţin de patru secvenţe în concertul de faţă.

Se înţelege, la loc de cinste au figurat cele două faimoase valsuri, “Dulcea şi tandra mea fiară” (din filmul omonim, inspirat de nuvela “O dramă la vânătoare” de Cehov) – oferit de Iana Novac în versiune vocală – şi “Gramofon”, în interpretarea orchestrei şi a baletului “Iuno Dance”, coordonat de Silviu Popa, cu compozitorul la pian. Iana Novac nu putea ocoli binecunoscuta piesă de muzică uşoară compusă parcă pentru ea, “Orice femeie e frumoasă”.

Cele două valsuri de care am amintit au fost preferatele preşedintelui american Ronald Reagan, recunoscut meloman, şi sunt situate de cunoscutul portal “History Runtown” între primele 60 de lucrări muzicale din toate timpurile!

A patra compoziţie a lui Eugen Doga de care aminteam a fost tulburatorul “Lamento”, scris la moartea bunului său prieten, regizorul şi poetul Emil Loteanu. De altfel, în creaţia lui Eugen Doga figurează la loc de cinste baletul “Luceafărul”, cu un libret de Emil Loteanu după Mihai Eminescu (în cazul căruia Daniel Jinga a anunţat montarea anul viitor pe scena Operei Naţionale din Bucureşti), cantatele “Ştefan cel Mare” şi “Curcubeul alb”, baletul “Venancia”, poemul muzical “Pescăruşul speranţei”, suita vocal-simfonică “Lie, lie ciocârlie”, nemaivorbind de opera “Dialogurile dragostei”, de fapt o minunată suită de cântece de tip lied pe versuri de Mihai Eminescu şi Veronica Micle.

Între realizările profesionale de excepţie ale compozitorului ajuns la vârsta de 85 de ani se numără coloanele sonore ale festivităţilor de la Jocurile Olimpice de la Moscova şi Soci, precum şi muzica la peste o sută de filme, între care “Maria-Mirabela”, în regia lui Ion Popescu-Gopo (singurul pentru care a fost solicitat în ţara noastră!), “Şatra” (O şatră urcă la cer), “Lăutarii”, “Anna Pavlova”, ultimele în regia lui Emil Loteanu.

Practic, abia în anii din urmă lui Eugen Doga i s-a acordat consideraţia meritată şi dincoace de Prut: Casa de discuri Eurostar i-a editat 3 CD-uri, “Actualitatea Muzicală” i-a decernat premiul său în iulie 2022 (s-a aflat între laureati alături de Daniel Jinga), dar mai ales a fost nelipsit de la Festivalul naţional al romanţei “Crizantema de aur” de la Târgovişte, atât în juriu, cât şi în recitaluri (la ediţia a 55-a a fost aniversat la împlinirea a 85 de ani).

Iana Novac a oferit şi două melodii de intensă simţire şi vibraţie patriotică, “Maluri de Prut” de Ion Aldea Teodorovici şi “România” de Adrian Daminescu, aceasta din urmă cu Florin Ionescu la baterie.

În 2002 interpreta a luat parte la Festivalul de muzică uşoară de la Amara, unde a cucerit un premiu.Acolo a fost remarcată de Adrian Ordean, membru în juriu, care a invitat-o să devină membră a trupei ASIA, pe care o înfiinţase, în care Iana a activat timp de 3 ani.

Un al doilea eveniment foarte aşteptat în acest concert a constat tocmai în reunirea formaţiei ASIA, celelate trei colege venind extrem de elegante alături de Iana Novac atât în piesa “Mâine în zori”, precum şi intr-un colaj incluzând 9 teme din cele mai cunoscute hit-uri ale cvartetului vocal, alături de orchestră, cor şi de bateristul Florin Ionescu, bun cunoscător al repertoriului formaţiei. La ultima piesa, “Ia cu tine şi inima ta”, au participat şi patru fetiţe de la Academia de canto (unde predă chiar Iana Novac), mari admiratoare ASIA, între care şi Erika, fetiţa sopranei. Împreună, mama şi fiica, corul de copii “Sound of Crowd” (copii de la Şcoala de muzică nr. 5, îndrumaţi de prof. Mircea Ionescu) şi orchestra ne-au amintit că “Viaţa e frumoasă”, pentru ca finalul să ridice spectatorii în picioare, cu antrenantele cântece siciliene “Ciuri” şi “Abbalatti”, într-o veselie generală.

După Diploma de onoare şi tortul aniversar, publicul a solicitat insistent un bis, fiind aleasă cât se poate de inspirat celebra “Con te partiro” – un final apoteotic cu Iana Novac, Distinto, baletul “Iuno Dance”, orchestra Metropolitană dirijată de Daniel Jinga.

A fost indiscutabil un concert memorabil, de care regizorul Mircea Burada (scenarist la câteva din filmele de mare succes ale lui Sergiu Nicolaescu), producătorul Octavian Dobrotă (Tao Corporation) şi mai ales protagonista Iana Novac pot fi absolut mândri!

Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.