„Voci ale Rezistenței: Ernest Bernea și Florentin Scalețchi – Gânduri închise și Libertate redobândită”

 1. Viața nu face zgomot…Trece atât de ușor, încât dacă nu ești atent, îți scapă printre degete…
 2. Cine dă, nu trebuie să-și amintească, iar cine primește nu trebuie să uite.
 3. Fiecare vede în ceilalți ceea ce are în inima sa: dragoste sau ură.
 4. Dacă fiecare ar acționa fără gândul recompensei, pământul ar fi un rai.
 5. Patru lucruri pe care le avem mai mult decât credem: defecte, datorii, ani și dușmani.
 6. Netoții caută răzbunarea. Inteligenții lasă destinul să trimită nota de plată.
 7. Sunt trei categorii de oameni pe care nu trebuie să-i uiți niciodată: pe cei care te ajută în momentele dificile, pe cei care te părăsesc în momentele dificile și pe cei care te pun în  momente dificile.
 8. Matematica îți poate salva viața dacă eviți trei accidente geometrice: cercurile vicioase, triunghiurile amoroase și capetele pătrate.
 9. Nu regreta nimic din viață, cu excepția a ce nu ai făcut.
 10. Cel mai important lucru pe care l-am învățat de la viață este că mai am multe de învățat …
 11. În viață este necesară și vremea rea. Numai așa vezi cine este dispus să împartă umbrela cu tine.
 12. Unii citesc și adorm, alții citesc și se trezesc…
 13. Prietenia și iubirea, daca exista, se simt, nu trebuie demonstrate
 14. Orgoliul te face mai puternic, dar niciodată fericit!
 15. Un moment de răbdare într-un moment de furie, salvează o mie de momente de regrete!
 16. Trădătorii nu câștigă, iar câștigătorii nu trădează!

Ernest Bernea

sociolog, etnograf și filozof român (1905 – 1990)

 

 1. Când te afli în întuneric, să strălucești ca o rază de lumină.
 2. Adversitatea ne poate testa puterea interioară și determinarea de a ne menține demnitatea și curajul.
 3. Nu uita niciodată că fiecare gest de generozitate și ajutor oferit poate face o diferență profundă în viața celor din jurul tău. Gesturile mici pot avea un impact uriaș.
 4. Înțelepciunea constă în a asculta cu atenție șoaptele vieții, în a înțelege subtilitățile și a descoperi frumusețea dincolo de zgomotele lumii.
 5. Adevărata putere constă în a-ți exprima iubirea și compasiunea față de ceilalți, fără a căuta niciodată răzbunare sau violență. Înțelepciunea stă în a-ți lăsa destinul să trimită nota de plată.
 6. Fiecare experiență pe care o trăim ne oferă lecții prețioase. Să fim deschiși să învățăm și să evoluăm în fiecare zi, pentru că viața este un proces continuu de învățare și auto descoperire.
 7. Fiecare moment de răbdare înlocuiește o mie de momente de regrete. În fața provocărilor, să avem calmul și stăpânirea de sine necesare pentru a lua decizii înțelepte.
 8. Nu răni niciodată pe nimeni și, dacă poți, împiedică-i pe alții să facă acest lucru cu sfatul tău. Străduiește-te mereu să faci bine.

Florentin Scalețchi

În spatele acestor citate pline de înțelepciune se află viețile și gândurile a doi autori remarcabili, care au fost marcați de experiența condamnării politice și au lăsat o amprentă puternică în domeniul literaturii și al gândirii în România. Acești doi autori sunt Ernest Bernea și Florentin Scaletchi, personalități distincte, dar unite prin perioadele lor dificile și contribuțiile lor valoroase în literatură.

Ernest Bernea, sociolog, etnograf și filozof român, și-a pus amprenta în sociologia românească, explorând subiecte sensibile și promovând o înțelegere mai profundă a identității culturale și a relațiilor sociale. El a fost, de asemenea, supus unei condamnări politice, ceea ce a adăugat un element de dificultate și curaj în călătoria sa intelectuală. Bernea a reușit să-și exprime gândurile și ideile prin intermediul scrierilor sale, care continuă să inspire și să influențeze mulți oameni.

Pe de altă parte, Florentin Scalețchi, un alt autor notabil, a experimentat și el persecuția politică în perioada comunistă. În ciuda dificultăților, Scalețchi a reușit să-și păstreze pasiunea pentru literatură și a devenit cunoscut pentru romanele și eseurile sale, care abordează teme profunde și introspective.

Contribuția sa în domeniul literaturii este valoroasă și reflectă angajamentul său de a răspândi înțelegerea și libertatea prin cuvinte.

Astfel, Ernest Bernea și Florentin Scaletchi se aseamănă prin faptul că au fost amândoi condamnați politic, dar și prin contribuțiile lor notabile în domeniul literar și al gândirii. Amândoi au avut curajul de a-și exprima ideile și viziunile în ciuda opresiunii politice, aducând în lumină subiecte sensibile și promovând o înțelegere mai profundă a condiției umane.

Citatele lor surprind înțelepciunea și introspecția lor, invitându-ne să reflectăm asupra vieții și relațiilor noastre cu ceilalți. Este un privilegiu să putem descoperi și aprecia contribuțiile acestor autori și să ne lăsăm inspirați de înțelepciunea lor în propriile noastre căutări și reflecții.

CENTRUL DE PRESĂ OADO

Foto: pixabay.com

Comments

comments

One thought on “„Voci ale Rezistenței: Ernest Bernea și Florentin Scalețchi – Gânduri închise și Libertate redobândită”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.