Voiculescu, cinci ani după gratii. Mecinicopschi şi Pantiş, câte şase

Tribunalul Municipiului București a decis joi condamnarea lui Dan Voiculescu la 5 de închisoare cu executare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. Este prima sentință în acest dosar, după o anchetă începută acum circa zece ani. Sentința nu este definitivă, Voiculescu putând-o ataca la Curtea de Apel București și mai apoi la Înalta Curte de Casație și Justiție. De notat că pentru infracțiunea pentru care a fost condamnat liderul PC, termenul de prescripție se împlinește peste aproximativ doi ani. În același dosar, a fost condamnat și nutriționistul Gheorghe Mecinicopschi, acesta primind șase ani de închisoare. Mecinicopschi era directorul ICA la momentul privatizării, el păstrându-și poziția și după privatizare. Aceeași pedeapsă, de șase de ani închisoare, a primit și fostul ministru Sorin Pantiș, angajat la una din firmele lui Dan Voiculescu.

Liderul PC Dan Voiculescu află joi verdictul în dosarul în care a fost trimis în judecată în 2008, fiind acuzat în legătură cu privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Procurorii au cerut pedeapsa maximă pentru Voiculescu, respectiv 12 ani de închisoare. Pedepse asemănătoare au fost cerute și pentru ceilalți inculpați din dosar, între care se află și cunoscutul nutriționist Gheorghe Mecinicopschi. Voiculescu este acuzat de procurorii DNA că ar fi cumpărat cu aproximativ 100.000 de euro trei hectare şi jumătate de teren care aparţineau Institutului de Cercetari Alimentare, preţul plătit de societatea lui Dan Voiculescu fiind de 75 de ori mai mic decât cel real. Prejudiciul creat statului depăşeşte 60 de milioane de euro, mai spun procurorii. De partea cealaltă, Dan Voiculescu se apără afirmând că nu are nicio legătură cu dosarul. Pe de altă parte, Gheorghe Mecinicopschi susține că prin parteneriatul realizat cu firmele lui Voiculescu de ICA, Institutul și-a putut continua activitatea de cercetare. Sentința de joi, care a fost deja amânată o dată, ar urma să fie pronunțată de un judecător de la Tribunalul Municipiului București, acolo unde procesul a fost strămutat după demisia lui Dan Voiculescu din Parlament. Soluția care va fi dată nu este una definitivă, ea putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel București și cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

REACȚIA lui Voiculescu după ce a fost condamnat la 5 ani de închisoare

Liderul fondator al PC Dan Voiculescu a comentat pe blogul său sentința dată de Tribunalul Municipiului București, care l-a condamnat la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani în legătură cu privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. „Decizia de azi in dosarul Telepatia reprezinta o nedreptate. Dar ea nu inseamna nimic in comparatie cu nedreptatile de langa noi: copii saraci, care nu au bani de haine ori rechizite si nu pot sa mearga la scoala; tineri fara un loc de munca, indiferent de efortul facut; parinti care isi ingroapa copiii din culpe medicale ori indiferenta administrativa; batrani uitati de stat si de societate”, scrie Voiculescu pe blog. Liderul PC anunță totodată că va ataca decizia instanței, precizând că „orice s-ar întâmpla”, va reveni. „Voi ataca, desigur, decizia instantei. Am in continuare incredere deplina in magistratii corecti si in sistemul de justitie romanesc si european. Ma bazez pe ideea ca singura acuzatie care mi se poate aduce – halucinanta pentru orice sistem de drept – este cea de influentare telepatica. Inclusiv judecatoarei Gratiela Constantin, pe drept cuvant, i-a fost greu sa creada ca exista o astfel de acuzatie in dosar. Insa la fila 165 din rechizitoriul DNA scrie negru pe alb: “Toti cei implicati (n.r. in acest dosar) au actionat in interesul Grivco S.A. din considerente telepatice ori din necunoastere sau prostie”. Am un scurt mesaj pentru cei care ma cunosc – si stiu cat de mult imi place lupta: sa nu-si faca griji! Iar cei care nu ma plac sau nu ma cunosc sa nu se bucure prematur: orice s-ar intampla, revin”, încheie Dan Voiculescu.

Gh.Mencinicopschi: Eu sunt o victimă colaterală

Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, a afirmat că știa că dosarul în care a fost condamnat la șase ani de închisoare este unul politic încă de pe parcursul investigației, el fiind „o victimă colaterală”.

„Nu s-au vândut nici terenuri și nici clădiri, s-au vândut acțiuni ale Institutului, și nu s-au vândut de către mine, sau vândut de către proprietari, iar aceste acțiuni au fost evaluate absolut legal, în baza legilor în vigoare de atunci. Institutul s-a privatizat în baza unei HG care prevedea în mod expres privatizarea institutului și, la presiunea UE, privatizarea s-a făcut la fel împreună cu cele 50 de privatizări făcute de ADS în același timp și cu cele 250 de privatizări făcute tot în același timp de AVAS”, a spus Gheorghe Mencinicopschi, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare.

El a adăugat că privatizarea nu s-a făcut pe un leu ci pe „o sumă consistentă”.

„Este o mascarada politică care pornește de la preceptul stalinist că trebuie să dovedim noi nevinovăția, nu cei care ne învinovățesc să dovedească că suntem vinovați. Institutul nu putea să gestioneze privatizarea, noi eram cei vânduți și nu eram noi proprietarii”, a mai spus fostul director ICA.

„Prin telepatie nimeni nu m-a putut influența și nu am ce să-mi reproșez. Faptul că s-a întâmplat ca în același timp eu să fiu pus director, pentru că nu m-a pus domnul Voiculescu director, eu am fost director din 1990”, a menționat Gheorghe Mencinicopschi, el adăugând că se consideră nevinovat. (sursa:digi24.ro)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.