Vosganian, despre Strategia de reindustrializare a României

Dezvoltarea parcurilor industriale constituie un domeniu important în Strategia de reindustrializare a României, a declarat, la Suceava şi la Botoşani,  ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

 „Eu nu îmi pun atât problema ca sectoarele industriei să redevină ce au fost, cat a unei industrii care să fie adecvată realităţilor secolului XXI. Ţin foarte mult la industria alimentară, fara de care nu putem imagina un Program de modernizare a satului romanesc, foarte mult şi la mica industrie meşteşugărească şi la industria orizontală. Eu nu cred că întreprinderile mici şi mijlocii se pot dezvolta doar prin ele insele, ci doar împreună cu marea industrie. A face frizerii şi patiserii e bine, dar nu e destul.  Obiectivul este să dezvoltăm industria mică, atelierele meşteşugăreşti şi breslele meseriaşilor, care să fie localizate în zonele suburbane sau rurale. (…), a explicat ministrul.
El a dat ca exemplu şi investiţiile în tehnologiile moderne, care sunt susţinute la nivel guvernamental. „România este performantă în laser. Există cel puţin două centre, Bucureşti şi Iaşi, extrem de performante şi în avangarda mondială. Am alcătuit un colectiv împreună cu colegii mei Nica, Costoiu şi Varujan Pambuccian, cu care lucrăm pe aplicarea tehnologiilor 3D, adică imprimantă volumetrică şi nanometrie, care să fie aplicabile în România şi cu care să intrăm direct în prima linie a industriilor europene”, a precizat Vosganian.

Ministrul Economiei consideră că reindustrializarea trebuie să cuprindă şi satul românesc. El a mai spus că reindustrializarea trebuie să se facă pe baza unor investiţii private şi presupune inclusiv o colaborare cu Ministerul Educaţiei în ceea ce priveşte corelarea cererii cu oferta de pe piaţa locurilor de muncă, indeosebi prin dezvoltarea invatamantului tehnic.
Potrivit ministrului, prima şedinţă a comisiei ce va lucra la strategia de reindustrializare a ţării va avea loc în data de 28 martie, iar strategia ar putea să fie finalizată în luna septembrie a acestui an.

În plus, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, vineri, la Bistriţa că sunt sute de solicitări de redeschideri de mine, dar că România nu are încă o legislaţie în domeniu.

„Am constatat cu surprindere că, în România, nu există nicio legislaţie care să permită redeschiderea unei mine închise. Am mai fost odată ministru, dar pe vremea aceea nu aveam solicitări de redeschidere a minelor fie pentru faptul că investiţia privată nu era dezvoltată în această zonă, fie pentru că tehnologiile nu permiteau valorificarea unor rezerve pe care noi le socoteam epuizate sau ineficiente economic. Ei bine, această ipoteză există astăzi. E dătătoare de speranţă şi de locuri de muncă. Avem deja sute de solicitări de redeschideri de mine, de la cărbuni până la neferoase. (…) Vorbim despre modificarea legislaţiei minelor în sensul posibilităţii redeschiderii unor mine acolo unde există proiecte susţinute de iniţiativa privată. (…) Noi vom depune modificările în Parlament până la sfârşitul lunii viitoare. Având o majoritate copleşitoare în Parlament, am putea, în două luni, să scoatem textul. În actuala sesiune parlamentară am putea termina legea”, a spus Vosganian.

 Varujan Vosganian a mai spus că a cerut Ministerului Finanţelor să fie continuat programul de închidere de mine şi igienizări ale iazurilor de decantare.

„Am avut un accident cu câteva persoane care au pătruns prin efracţie într-o mină închisă şi care, din păcate, nu au mai avut puterea să iasă. Am dispus o reverificare şi am transmis, în privinţa aceasta, şi un semnal foarte ferm Ministerului Finanţelor să continuăm finanţarea închiderilor de mine şi a igienizării iazurilor de decantare, astfel încât în viitor să nu mai avem situaţii similare”, a susţinut ministrul.

Varujan Vosganian a discutat cu autorităţile locale despre Parcul Industrial Bistriţa-Sud.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.