WEST meets EAST: România întâlnește India

Vă invităm, în luna octombrie, la o nouă întâlnire între muzica clasică a Indiei și cea românească, în spiritul proiectului „West meets East”, inițiat în 1967 de Ravi Shankar și Yehudi Menuhin.

După succesul turneului din 2017, Alexandru Tomescu, alături de echipa de artiști din India, vă invită în acest an să vă delectați ascultând piese românești consacrate, într-o interpretare inedită, la vioară și instrumente specifice muzicii clasice indiene.

Veți avea ocazia să ascultați o muzică rară, prea puțin cântată în țara noastră, dar și de a vă convinge o dată în plus de spiritul universal al muzicii noastre naționale. Udhai Mazumdar, elev al lui Ravi Shankar, va duce mai departe opera maestrului său, recompunând spre bucuria noastră și provocându-ne să ghicim despre ce piese din repertoriul românesc este vorba.

Fiți alături de noi pentru o experiență rară și irepetabilă, ce sărbătorește prima fuziune din istorie dintre muzica clasică occidentală și muzica clasică indiană!

ARTIȘTI
Alexandru Tomescu s-a alăturat cu mult interes proiectului nostru. Este un profund cunoscător al muzicii lui Enescu și un militant activ pentru promovarea acesteia. Este interesat, asemeni lui Enescu, de muzica Asiei. În pregătirea acestui turneu, Alexandru a parcurs drumul străbătut acum 50 de ani de Yehudi Menuhin, care a primit de la Ravi Shankar câteva schițe de partituri, iar muzica au dezvoltat-o exersând și improvizând împreună.

Udhai Mazumdar la tabla (percuții indiene), a fost format ca muzician în tradiția milenară indiană, locuind împreună cu maestrul și avându-le colege de generație pe Anoushka Shankar și pe Norah Jones. L-a însoțit pe Ravi Shankar în concerte memorabile pentru Familiile Regale Britanică și Suedeză, și a cântat alături de Zakir Hussain la concertul aniversării de 75 de ani a maestrului său. A concertat în India, Franța, Italia, Elveția, Germania, Ungaria, România, Rusia, Ucraina, Mongolia, Vietnam și Indonezia.

Udhai joacă un rol cheie – acela de a readuce la lumină muzica lui Ravi Shankar, plecând de la puținele notații muzicale existente. În calitate de compozitor, el are ca misiune rescrierea pentru vioară și instrumente indiene a unor îndrăgite piese din repertoriul clasic românesc.

Rohan Dasgupta (sitar) este considerat unul dintre tinerii maeștri în devenire, bucurându-se de onoruri precum Premiul Președinției Indiei sau de Bursa Guvernului Indiei. Își reprezintă adesea țara în concerte ale misiunilor diplomatice din toată lumea. Rohan se remarcă printr-un stil dinamic și reflexiv, precum și prin multă deschidere pentru experimente în diverse genuri muzicale.

Bhaskar Das (bansuri) a emoționat publicul român cu sunetul cald al flautului său din bambus. Descendent al unei mari familii de muzicieni clasici indieni, Bhaskar a primit în dar primul său flaut la vârsta de 4 ani de la maestrul Bholanath Prasanna, profesor al legendarului Hariprasad Chaurasia. A câștigat numeroase premii la concursuri muzicale și a avut onoarea de a concerta în fața primului ministru al Indiei, Narendra Modi, și al Regelui Philippe al Belgiei.

Sînziana Mircea va completa echipa de muzicieni, ea simbolizînd prezența în proiectul inițial a lui Hepzibah Menuhin, sora lui Yehudi. Sînziana este o tânără pianistă multipremiată, care se afirmă pe scenele din Europa, SUA, China și Japonia, printre care Carnegie Hall New York, St. Martin-in-the-fields Londra, Tokyo Metropolitan Theater.

PROGRAM CONCERTE
Timișoara

3 octombrie, Filarmonica “Banatul”

Cluj-Napoca
7 octombrie, Auditorium Maximum

Pitești
12 octombrie, Filarmonică

București
13 octombrie, Sala Auditorium, Muzeul Național de Artă al României

SPONSORI
Dr. Reddy’s, Bondoc & Asociații, Organic India

BILETE
Biletele au fost puse în vânzare prin EVENTBOOK, EVENTIM, librăriile Humanitas și Cărturești.

DETALII
www.jazzmine.world

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.