Wikipedia, sfârşitul unei epoci…

Wikipedia, celebra enciclopedie online, este în declin, susțin mai mulți experți internaționali, după ce o treime dintre voluntarii care actualizau sau completau informațiile de pe site au renunțat să mai colaboreze cu publicația respectivă.

Wikipedia, un site care adună lunar peste 10 miliarde de accesări, depinde de contribuția voluntarilor. Însă din ce în ce mai puțini oameni aleg să lucreze pentru enciclopedia online după o serie de schimbări efectuate de Fundația Wikimedia, organizație care finanțează infrastructura siteului.

În ideea de a combate vandalismul online, Wikipedia a ales să folosească programe speciale, în detrimentul oamenilor, pentru a șterge automat conținutul suspect. Rezultatul? Sute de mii de informații aduse de voluntarii de bună credință au fost șterse. Însă acesta este doar unul dintre aspectele care i-au nemulțumit pe cei ce munceau benevol pentru Wikipedia.

O altă mișcare criticată de voluntari a fost aceea privitoare la modul în care informațiile sunt urcate pe site. Dacă până recent, primau informațiile oferite de voluntarii cu vechime, cei obișnuiți cu limbajul sitului (limbaj denumit Wikitext), mai nou, chiar și utilizatorii neexperimentați pot încărca în timp real informații. Se spera astfel încurajarea noilor veniți să actualizeze datele de pe site. În schimb, voluntarii experimentați, cei care își aduceau contribuția de ani buni, au devenit frustrați, alegând să renunțe la ceea ce făceau pentru Wikipedia. În plus, este cert că mare parte a nou-veniților renunță după mai puțin de două luni după prima postare.

„Este ca și cum cei de la Wikimedia au tot scăzut ștacheta și acum ne cer să ne aplecăm pe sub ea asemenea unui dansator de limbo.”, afirmă unul dintre editorii experimentați de la Wikipedia.

Acuzațiile au fost respinse de directorul executiv al Wikimedia Foundation, Sue Gardner, oficialul Wikimedia susținând că este mai importantă atragerea de noi uploaderi decât păstrarea celor vechi. „Schimbările au ca scop atragerea de noi voluntari, unii cu multă energie și potențial. Editorii cu vechime îmi amintesc de tipul acela de lucrător ursuz și bătrân de la birou care nu vrea să evolueze și trage lucrurile înapoi. Nu este o criză de personal la Wikipedia în acest moment”, a concluzionat Gardner.

Sursa:  Ştiinţă şi Tehnică

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.