Winter in Berlin – câteva motive pentru a vizita orașul iarna (Exclusivitate)

A fost definit “Cel mai prost an” – o declarație cu care majoritatea populației lumii ar fi de acord.

Și totuși, 2020, anul marcat de pandemia de coronavirus, a avut aspectele sale pozitive: ne-a oferit posibilitatea de a  gândi mai mult și  aprecia momentele petrecute cu cei dragi.

Am avut șansa anului 2020, să vizitez, câteva zile, capitala germană, Berlin – orașul istoric cu atât de multe evenimente de povestit turiștilor săi, începând cu cel de al Doilea Război Mondial și împărțit de Zid timp de 28 de ani.

Berlinul  are o suprafață foarte mare, de 892 km² și o populație de aproximativ 3,4 milioane de locuitori.  Cu 44% din suprafața sa acoperită de pâraie, păduri, râuri și parcuri, Berlinul este considerat cel mai verde oraș din Germania.

Clădirile, cu arhitectura lor modernă, șterg trecutul întunecat al orașului, creând o atmosferă specială, în care vechiul se amestecă cu modernul și extravagantul cu cotidianul.

Putem admira râul Spree, numele derivând din cuvântul german “sprewjan”, a pulveriza, adică „râu cu spumă, ce stropește, curge repede”. Spree scaldă Berlinul în mai multe locuri.

Berlinul posedă  180 km de ape navigabile. Acest tip de tur cu barca pe Spree m-a fascinat profund. Este unul din primele lucruri pe care le-aș recomanda turiștilor, mai ales dacă aveți timp scurt: vă permite să vedeți majoritatea atracțiilor din Berlin din confortul ambarcațiunii.

Prețurile biletelor variază în funcție de tipul de tur pe care intenționați să-l faceți pe Spree: turul clasic de o oră, cu o vizită la principalele atracții din Berlin, costă 10,70 EURO de persoană (cu scaun garantat și ghid vorbitor de o limbă la alegere).

În timp ce explorați orașul, dacă nu știți unde vă aflați, pe partea de Est sau de Vest, căutați liniile de tramvai.

Dacă le vedeți, vă aflați în Berlinul de Est: tramvaiele au fost abolite în Berlinul de Vest după reunificare, înlocuite de uriașul sistem subteran pe care îl cunoaștem astăzi. Celebrul Ampelmann rămâne, de asemenea, un simbol al Berlinului de Est.

Pe acest râu este localizată faimoasa sculptură, așa numită,  Molecule Man, creată de americanul Jonathan Borofsky. Modelul de sculptură descrie trei siluete cu formă umană, “găurite”, înclinate una spre cealaltă.

Aceasta este o metaforă, reprezintă  moleculele tuturor ființelor umane care se reunesc pentru a crea existența noastră. Pentru personalitățile mai romantice, cu siguranță, nu pot lipsi plimbările de seară pe marginea râului – o poveste de nedescris!

Proiectat de arhitecții  Fritz Dieter, Günter Franke și Werner Ahrendt, Berliner Fernsehturm  este punctul de referință pentru oricine ridică ochii spre cerul Berlinului.

În interiorul turnului, se află câteva restaurante unde putem bea o cafea, admirând panoramic întregul oraș. Odată cu reunificarea orașului, Antena a devenit un simbol nu numai al Berlinului, ci al întregii Germanii.

Un oraș unde trecutul este, de fapt, prezent, în sensul unei arhitecturi eclectice, clasice și avangardiste, simultan.

Dacă mergeți, trebuie să vedeți mai multe obiective, începând cu Muzeul Neues, care are una dintre cele mai importante colecții egiptene din lume. Doar pentru foarte faimosul bust al lui Nefertiti și merită vizitat!

Nu ratați Checkpoint Charlie, fosta graniță dintre Berlinul de Est și Vestul Berlinului, unde este instalată o expoziție foarte interesantă despre sistemele ingenioase concepute pentru a evada din Berlinul de Est, dar aveți în continuare Pergammonmuseum, East Side Gallery, picturi murale care au devenit o galerie de artă în aer liber, Hamburgerbanhof , dacă vă place arta modernă, muzeul evreiesc cu memorialul Holocaustului.

Cine a fost la Berlin, cel puțin o dată, cu siguranță  a observat că este un oraș  foarte diferit de celelalte orașe germane. Ceea ce face această capitală europeană atât de unică este chiar sufletul ei: multiculturalismul și inovația continuă – sunt caracteristicile care ne fac să iubim acest oraș.

Haideți să explorăm, să studiem, să călătorim, să vedem cu proprii ochi frumusețea lumii, istoria și cultura ei, căci aceasta este calea cea mai eficace pentru a ne dezvolta.

Sau, cum ar zice germanii  “Gehen Sie Nicht Für Morgen, Was Sie Heute Tun Können!”.

 

  Nicoleta Cauș

Jurnalism Hyperion

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.