X-47B – Avionul de război complet autonom

Aparatele de zbor fără pilot nu sunt o noutate. Dar X-47B este. De ce? Este primul avion de luptă autonom și urmează ca în această primăvară să facă teste de decolare și aterizare pe un portavion.

Cu ce este diferit de o dronă? Pentru început, este invizibil pentru radar. Forma și caracteristicile fizice îi permit să facă misiuni de recunoaștere fără să fie detectat, se poate feri de formele de apărare antiaeriene, cum ar fi rachetele sol-aer, și este complet autonom. Dacă dronele nu sunt destul de agile pentru a putea ateriza sau decola de pe un portavion, X-47B nu are nici o problemă în efectuarea a astfel de manevre. Mai mult, în timp ce dronele necesită un control uman, fie el de la distanță, avionul poate face toate manevrele, de la începutul până la sfârșitul misiunii complet autonom, poate efectua chiar și comunicarea cu turnul de control, obținerea și respectarea condițiilor și permisiunilor de aterizare/decolare etc.

Avionul nu va fi însă niciodată activ, Marina americană catalogându-l drept o demonstrație tehnologică, dar cu toate acestea sistemul care îl controlează ar putea avea un impact viitor asupra tehnologiei aviației, unele caracteristici ale sale putând fi integrate în aparate de zbor militare viitoare și poate chiar în zborul comercial.

Sursa: ScienceWorld Romania

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.