Zilele Europene ale Patrimoniului, la Giurgiu
Beneficiind de o vreme superbă, timp de trei zile mii de giurgiuveni avizi de cultură s-au bucurat de nu mai puțin de 41 de evenimente, între care 29 de lansări de carte în cadrul celei de a VII-a ediții a Târgului de carte.
Plus numeroase conferințe (audiența maximă, cu o sală arhiplină, a fost la cea a prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, dar un mare interes a suscitat și întâlnirea cu reputatul Alexandru Mironov, ateliere de lectură, expoziții, spectacole de teatru, recitaluri muzicale, proiecții de film, flash mod, nemaivorbind de atât de vizitatul și de…gustatul Târg al agricultorilor giurgiuveni, coordonat de Petra Ochișor.
Aflate la a II-a ediție, aceste Zile Europene ale Patrimoniului (ZEP) s-au derulat în cadrul Programului ”Reziliența prin cultură. Dialoguri și repere”, coordonat de Daniela Bardan, managerul Bibliotecii județene ”I. A. Bassarabescu”.
Devenit patrie a literaturii, muzicii, filmului și creației autentice, evenimentul a fost onorat de prezența Ministrului Culturii, Raluca Turcan, aplaudată la scenă deschisă pentru discursul plin de căldură, firesc, cu nimic politicianist în el.
Dânsa a fost însoțită de directori și consilieri din minister, precum și de Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, și de Mireille Rădoi, directoarea Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”.
Pe esplanada din fața Teatrului ”Tudor Vianu”, unde a avut loc festivitatea de deschidere, au rostit scurte alocuțiuni, cu urări de bun venit și de succes, președintele Consiliului județean, Dumitru Beianu, viceprimarul Ionel Muscalu, dar și îndrăgita actriță, cântăreață și realizatoare TV Ileana Popovici.
După ce s-a împărțit o viață între București și Sanremo, ea a revenit în casa părintească (care, nu-i așa, nu se vinde!) din comuna sa natală din județul Giurgiu, Buturugeni.
N-au lipsit binecunoscuții scriitori Evelyne Croitoru, Rodica Elena Lupu (care a donat Bibliotecii județene zeci de volume apărute la editura sa, Anamarol), Petre Crăciun, reprezentanta Bibliotecii regionale ”Liuben Karavelov” din Ruse (Bulgaria) și a Asociației ”Euroregiunea Danubius Ruse-Giurgiu”, Lili Ganceva.
Întotdeauna am remarcat, la toate evenimentele culturale de la Giurgiu, fie ele doar lansări de carte (să notăm că Raluca Turcan pare a îndrăgi acest oraș ospitalier, fiindcă tot în acest an a fost oaspetele Bibliotecii județene), prezența notabilităților locale, ceea ce nu se întâmplă în alte părți.
De această dată s-au întâlnit cu reprezentanții celor 12 edituri participante sosite din toată țara, dar și din orașul giurgiuvean Bolintin Vale, precum și cu invitații veniți din toate colțurile țării deputatul Alexandru Andrei, Elisabeta Mihalcea, vice-președinte al Consiliului județean, viitorul președinte al Consiliului, senatorul Toma Petcu, Adrian Anghelescu, primarul orașului, un alt primar, dar al comunei Schitu, Ionel Pașol.
În timp ce fanfara, o valoroasă orchestră de suflători dirijată de căpitanul Geanin Picu, ne încânta cu refrene celebre, la doi pași de ”Valurile Dunării” (cuminți, încă!), am dialogat cu o serie de personalități implicate direct, alături de Daniela Bardan, în buna desfășurare a acestui eveniment remarcabil: Șerban Crăciunescu, director al Direcției județene de cultură, Ana Sivu Daponte, manager al teatrului ”Tudor Vianu”, gazda celor mai multe întâlniri, Mădălina Naipeanu, președinte al Asociației ”Inner Wheel Danubius”, ing.
Petra Ochișor (care a pregătit un superb program muzical folcloric cu copilași de poveste), profesoarele Mariana Iliescu și Cristina Tudorie, care și-au predat ștafeta în postură de directoare ale Școlii gimaziale de artă ”Victor Karpis”…Mi-ar fi nespus de greu să extrag doar câteva din secvențele speciale, fiecare din ele bucurându-se de atenția unui public avizat.
Dar cum aș putea uita plimbarea prin originalul Târg al harnicilor agricultori giurgiuveni, alături de Adrian Cioroianu (care și-a cumpărat usturoi și suc de cătină!) și de Ileana Popovici, care a împărțit apicultorilor cartea sa, apărută în Colecția Bibliotecii Giurgiuvene și dedicată unchiului său Veceslav Harnaj (familia Ilenei este originară din Basarabia), întemeietorul apiculturii moderne la noi și fost președinte al organizației mondiale, Apimondia?
După numeroase degustări și fotografii cu fermierii ne-am îndreptat către alte întâlniri unde eram așteptați.
În ce mă privește, nu puteam lipsi de la lansarea cărții despre prof. Victor Karpis, personalitate muzicală unică în spațiul giurgiuvean (școala de muzică îi poartă numele), carte scrisă de fiica sa. Și la această lansare, legată de cel care dă numele școlii lor, talentați elevi muzicieni au oferit minunate recitaluri muzicale, ceea ce s-a întâmplat, bucurându-mă nespus, și la întâlnirea mea cu melomanii giurgiuveni.
Și de această dată mi-au fost alături, ca buni prieteni, dar mai ales în postură de cunoscători pasionați de muzică, Ileana Popovici (violonistă absolventă a Conservatorului bucureștean!) și Adrian Cioroianu, nemaivorbind de Daniela Bardan, care mai mult ca sigur n-a știut ce e odihna în acele zile.
Sau cum aș putea omite lansarea cărții ”Hai-hui prin memorii” de Cornel Prodan, venit special din Germania, în care își amintește de anii studenției și de Pop-Clubul” de la ”303”, pe care-l animam împreună cu fratele meu Florin-Silviu Ursulescu?
Între cărțile propuse cititorilor de scriitoarea Rodica Elena Lupu la editura sa ”Anamarol” s-a detașat cea dedicată renumitului compozitor Eugen Doga, iar o altă poetă cunoscută, Evelyne Croitoru, a fost implicată într-un proiect artistic ambițios și original. Este vorba de ”Cei trei C” – Creator, Carte, Cititor, un spectacol de muzică și poezie prezentat de două ori în cadrul ZEP. Ea i-a avut alături pe actrița Anca Roxana Constantin și pe muzicienii Ion Marinescu-Tzurlă, de la Radio România (chitară, vocal) și Nicu Șandru (chitară, flaut).
Am plecat de la Giurgiu cu amintirea lecției de istorie ”predate” cu farmec și talent unic de Adrian Cioroianu, a călătoriei pe ”noul drum al mătăsii” alături de Alexandru Mironov, dar și purtând sub braț revistele ”Bibliotecarii” (a gazdelor noastre din Giurgiu), ”Știință și tehnică” (nici nu știam că mai apare…) și ”Sud”.
În aceasta din urmă, de format mare, rod al preocupărilor editoriale intense de la Bolintin Vale (puteți crede asta?), am descoperit o pagină întreagă consacrată Ilenei Popovici, care a făcut aici câțiva ani de școală…
Ce-ar fi dacă și marile orașe cu pretenții de metropole ar copia ceva din modelul oferit cu modestie și inteligență managerială de Giurgiu? Deocamdată acordăm nota 10 bibliotecarilor giurgiuveni și autorităților locale!
Octavian URSULESCU
Pingback: Zilele Europene ale Patrimoniului, la Giurgiu – Ultima Oră - newsflash
Excepțională cronică! Felicitări, domnule Octavian Ursulescu, felicitări, Danielei Bardan și echipei!
Într-adevăr, un eveniment impecabil organizat și prezentat de un profesionist adevărat!