Ziua Internaţională a Francofoniei 20 martie
În fiecare an, la 20 martie, comunitatea francofonă internaţională sărbătoreşte Ziua Internaţională a Francofoniei.
În acest an, România celebrează 20 de ani de la aderarea la Organizaţia Internaţională a Francofoniei (iniţial Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei, transformată în 1998 în Organizaţia Internaţională a Francofoniei – OIF). Pentru marcarea dublei aniversări, Ministerul Afacerilor Externe a pregătit o agendă ambiţioasă de evenimente culturale şi de diplomaţie publică organizate în cooperare cu partenerii francofoni din România, dar şi prin intermediul misiunilor diplomatice ale României.
Diplomaţia română rămâne fidelă francofoniei şi limbii franceze, pe care o consideră o modalitate valoroasă de concertare şi dialog între naţiunile lumii şi un instrument important de acţiune, capabil să mobilizeze forţe şi actori, să genereze viziuni comune.
Politica externă a României împărtăşeşte pe deplin valorile universale francofone – diversitate culturală, respect pentru drepturile omului, pace şi dezvoltare durabilă – şi sprijină demersurile Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei de consolidare a dimensiunii politice a forului multilateral.
MAE se alătură eforturilor Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, ale tuturor operatorilor francofoni, canalizate în serviciul democraţiei, stabilităţii şi dezvoltării economice în spaţiul francofon.
Calendarul evenimentelor ocazionate de Ziua Internaţională a Francofoniei 2013 şi de marcare a două decenii de francofonie instituţională:
În România:
1 martie 2013 – deschiderea unui Portal dedicat celor 20 de ani de francofonie instituţională şi aniversării Zilei Internaţionale a Francofoniei pe site-ul MAE, la care sunt invitate să contribuie ambasadele şi reprezentanţele francofone acreditate în România;
21 martie 2013 – organizarea „Galei Francofoniei” la Casa Radio, împreună cu Societatea Română Radio şi în cooperare cu GADIF (Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor francofone). Gala va cuprinde şi ceremonia de decernare a premiilor GADIF unor personalităţi române cu merite deosebite în sfera francofoniei;
04 aprilie 2013 – vernisajul expoziţiei „1993-2013 – Repere francofone în România”, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Biblioteca Naţională a României şi GADIF;
12 aprilie 2013 – organizarea reuniunii cu bursierii promoţiei 2012-2013 din cadrul Programului de burse „E. Ionescu”, în parteneriat cu BECO-AUF, la sediul MAE;
15 aprilie 2013 – inaugurarea „Pieţei Francofoniei” din Bucureşti, în prezenţa Ministrului Afacerilor Externe si a Primarului General al capitalei;
Aprilie 2013 – desfăşurarea ceremoniei de înmânare a atestatelor funcţionarilor români participanţi la planul de formare în limba franceză în cursul anului 2012, în parteneriat cu APECO, Ambasada Franţei şi Delegaţia Wallonie-Bruxelles.
În străinătate:
Misiunile diplomatice ale României organizează diverse evenimente pentru marcarea celor 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei şi a Zilei Internaţionale a Francofoniei – concerte, expoziţii, conferinţe, prelegeri, spectacole de teatru, proiecţii de filme. Misiunile participă, de asemenea, la evenimente comune, organizate în cooperare cu alte ambasade francofone din ţările de reşedinţă.
Mesajul ministrului Afacerilor externe cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a Francofoniei în România
La început de primăvară, la 20 martie, sărbătorim Ziua Internaţională a Francofoniei, alături de celelalte 77 de state şi guverne francofone din întreaga lume. În acest an, sărbătoarea Francofoniei a dobândit pentru români o dublă semnificaţie, marcând totodată şi 20 de ani de la aderarea României la Francofonia instituţională.
În 1993, cu ocazia celui de-al V-lea Sommet francofon, organizat în Republica Mauriţius, ţara noastră a aderat ca membru deplin la Agenţia de Cooperare Culturală şi Tehnică, devenită ulterior Organizaţia Internaţională a Francofoniei. Acest demers reprezintă o continuitate firească a bogatei tradiţii francofone şi francofile a României care a influenţat profund parcursul său istoric spre modernitate.
De la momentul aderării, ţara noastră a contribuit în mod constant la promovarea valorilor francofone atât în plan naţional, cât şi în regiunea noastră, folosind instrumentele specifice ale Organizaţiei şi propriile sale iniţiative, de exemplu adoptarea, la Sommet-ul de la Bucureşti, în 2006, a « Vade-mecum privind utilizarea limbii franceze în organizaţiile internaţionale » şi realizarea « Programului de burse doctorale Eugen Ionescu ». Angajamentul României în serviciul Francofoniei a condus la recunoaşterea onorantă a rolului său de « stat fanion» al Francofoniei în Europa Centrală şi de Est.
De-a lungul anilor, Organizaţia Internaţională a Francofoniei şi-a întărit permanent statutul de forum multilateral dinamic, apărător al diversităţii culturale şi a multilingvismului, într-o lume din ce în ce mai globalizată, şi de promotor al principiului solidarităţii în favoarea păcii, democraţiei şi dezvoltării durabile, în spaţiul francofon.
Diplomaţia română are deplină încredere în capacitea Francofoniei de a fi un actor internaţional important şi de a-şi spori contribuţia la soluţionarea problemelor globale majore, alături de alte organizaţii internaţionale.
Apreciem totodată vocaţia Francofoniei de a uni popoarele sub emblema valorilor sale, de a se implica în viaţa cotidiană a oamenilor şi de a-i invita la apropierea prin cultură. Este esenţial să promovăm aceste valori în rândul tinerilor şi să-i încurajăm să utilizeze limba franceză ca sursă de idei şi aspiraţii şi ca mijloc privilegiat de comunicare şi acces la piaţa muncii.
În acest spirit, vă invit să marcăm împreună sărbătoarea Francofoniei 2013, printr-o serie de evenimente culturale şi de diplomaţie publică, care vor avea loc atât la Bucureşti cât şi în străinătate, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României.
La mulţi ani Francofonie!