Ziua Internationala a Refugiatului: In ultimele 12 luni, 800 de copii nevoiti isi abandoneze casele, pentru a-si salva viata

Un număr de 634 de persoane cu statut de refugiat, dintre care 172 de copii, au fost relocate în România din Grecia și Italia începând din 2016, cărora li se adaugă un număr de 1.331 de cereri de azil (309 copii), potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Imigrări. Dinamica este mai crescută pentru prima perioadă a anului 2017, când, conform datelor primite din teren, au fost înregistrate aproximativ 1.200 cereri de azil în primele patru luni. Începând din iulie 2016 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii România a asistat aproximativ 800 de copii, dintre care aproape jumătate cu vârsta sub șase ani, și 995 de părinți sau adulți, principalele țări de origine fiind Siria, Irak, Afganistan și Iran, atât prin asigurarea de suport material, cât și prin servicii de intervenție și consiliere. În total, în România sunt înregistrate aproximativ 3.200 de persoane cu protecție internațională.

Pentru a îmbunătăți condițiile de recepție din centrele pentru solicitanți de azil, Salvați Copiii România a început reamenajarea unor spaţii prietenoase dedicate activităţilor cu copiii, denumite generic „Camere ale copiilor”, a unui loc de joacă exterior în Centrul din București, precum și a unor spaţii de tipul Mama şi Copilul, destinate îngrijirii în condiţii optime a nou-născuţilor şi sugarilor mici. Marți, 20 iunie, când pe plan mondial este marcată Ziua Internațională a Refugiatului, Salvați Copiii România face un apel către autoritățile decidente, pentru a asigura cadrul necesar unei bune îngrijiri și integrări în centrele pentru refugiați a copiilor nevoiți să își părăsească locuințele, prietenii, uneori și familia, pentru a-și salva viața.

În perioada iulie 2016 – iunie 2017, Organizația Salvați Copiii România a răspuns prompt nevoilor de asistenţă ale cazurilor vulnerabile, oferind suport material pentru 583 de copii (alimente, medicamente, haine, consultații medicale), în vreme ce 589 de copii și părinții acestora au beneficiat de servicii de consiliere socială, 607 copii au beneficiat de servicii educaționale, iar 85 de copii au fost înscriși într-o formă de învățământ.

Sumaya este, la cei 12 ani ai ei, cea mai mare dintre cei patru frați. S-a născut în Irak, dar familia ei s-a refugiat în România, pentru că viața le era amenințată de o grupare teroristă din regiunea în care locuiau, iar un membru al familiei fusese împușcat. Drumul până în România nu a fost unul ușor, dar Sumaya a reușit să rămână alături de familie, ceea ce nu a fost posibil în cazul multor copii. A mers pe jos ore în șir, a răbdat de foame și sete, dar frica că va fi trimisă înapoi a fost mai puternică decât toate greutățile drumului.

In 2016, Sumaya și familia ei au fost găsiți de autoritățile române în apropiere de granița cu Serbia și transferați în centrul din București. Asistentul social al Organizației Salvați Copiii România a înscris-o în sistemul învățământ, în clasa a VI-a. Sumaya este pasionată de desen și îi place să facă sport.

În prezent, Salvaţi Copiii România desfăşoară activităţi sociale, educaţionale şi recreative în Centrele de Cazare şi Proceduri ale Inspectoratului General pentru Imigrări din Bucureşti, Galaţi, Giurgiu, Rădăuţi, Șomcuta Mare şi Timişoara. Pentru ca integrarea copilului să fie făcută cât mai eficient și mai prompt, prioritățile s-au definit atât pe palierul adaptării socio-culturale, prin accesul la educație și învățarea limbii române, cât și pe cel al asistenței materiale pentru nevoile de bază, prin accesul la servicii sociale și medicale. Astfel, pe lângă suportul material indispensabil (alimente, produse igienico-sanitare, articole de uz casnic și articole de îmbrăcăminte), au fost derulate activități de consiliere socială (facilitarea interacțiunii dintre solicitanții de azil/refugiați și instituțiile publice) și de integrare educațională (educație non-formală, cursuri de limbă română, înscrierea copiilor la grădinițe și școli, activități de tip after-school).

 

La 10 ani, Zara este un copil marcat de război, teroare și trauma dezrădăcinării. S-a născut în Siria, fiind cel de-al treilea copil al familiei. La vârsta de șase ani, Zara a plecat în Turcia, alături de părinți și de una dintre surori, unde a rămas un an și jumătate. A ajuns în România împreună cu mama și una dintre surorile sale, în urmă cu doi ani și jumătate. Zara locuiește cu mama sa în Centrul din București, iar sora sa într-un apartament din apropierea Centrului.

 

În momentul de față, Zara frecventează cursurile școlii gimnaziale din comunitate și tocmai încheie clasa a II-a. Este o fire prietenoasă și nu refuză pe nimeni, atunci când i se solicită ajutorul pentru a traduce din limbile arabă, turcă, curdă și română.

Dintre cele 63.5 milioane de persoane din întreaga lume care au fost forțate să își părăsească locuințele, 21,3 milioane de persoane sunt înregistrate cu statut de refugiați, potrivit datelor Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați (UNHCR). Aproximativ jumătate dintre aceștia sunt copii şi tineri.

În baza Deciziilor UE 2015/1523 şi 2015/1601 ale Consiliului de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecţiei internaţionale în beneficiul Italiei şi Greciei România şi-a asumat primirea şi susţinerea a 6.351 de solicitanţi de azil.

”Copiii sunt cele mai vulnerabile victime ale conflictelor extreme. La vârste fragede, sunt dezrădăcinați de locurile pe care le numesc acasă și, de multe ori, despărțiți de alți membri ai familiei. Sunt învățați să supraviețuiască, să se ascundă, să fugă, atunci când copiii născuți în zonele fericite ale lumii învață să scrie și să se joace. Organizația Salvați Copiii lucrează în centrele pentru refugiați deja de peste două decenii, oferind asistență socială, educațională și emoțională. Integrarea acestor copii este importantă atât pentru ei, cât și pentru comunitățile în care se refugiază”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

România a devenit activă în domeniul azilului încă din 1991, iar până în prezent aproximativ 38.000 de persoane au solicitat azil pe teritoriul ţării noastre. Autoritatea responsabilă pentru procesarea cererilor de azil este reprezentată de Inspectoratul General pentru Imigrări, care a înfiinţat şase centre de recepţie şi cazare în întreaga ţară, în apropierea graniţelor cu Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia şi Bulgaria. În anul 2008, a fost înfiinţat în Timişoara Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă, fiind la acel moment singurul centru de acest tip din Europa. Centrul oferă adăpost temporar refugiaţilor aflaţi în nevoie urgentă de evacuare din prima ţară de azil.

Organizaţia Salvaţi Copiii este activă în domeniul azilului încă din 1995, derulând o serie de proiecte ce oferă servicii educaţionale şi sociale adresate nevoilor specifice copiilor solicitanţi de azil, beneficiari ai unei forme de protecţie, minori neînsoţiţi sau refugiaţi relocaţi. Peste 5.500 de copii şi familiile acestora au beneficiat de activităţi zilnice, asistenţă financiară, consiliere socială şi psihologică şi suport material şi educaţional.

„În România, prin Organizația Salvați Copiii, am reușit să învățăm limba română prin jocuri și alte activități. După aproape un an petrecut făcând lecții de limba română, cu sprijinul celor de la Salvați Copiii, eu și sora mea am reușit să ne înscriem la o școală gimnazială. Pe parcursul perioadei școlare am primit un suport uriaș din partea organizației pentru a înțelege fiecare cuvânt ce nu-l înţelegeam. După școala gimnazială am urmat liceul. În acest moment sunt student la facultate, iar tot efortul depus pentru a ajunge aici a fost în mare parte datorat acelor ore petrecute în centrul de refugiați”, spune Andreja.

 

Andreja este un tânăr de 24 de ani, născut în Serbia. În anul 2001, în contextul conflictelor armate din Serbia, întreaga familie a ajuns în România, unde a obținut azil politic.

 

Conform UNHCR, în 2017, peste 75000 de refugiați și migranți au traversat Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa. Dintre aceștia, peste 12000 sunt copii (16,5%). 1.854 de oameni și-au pierdut viața sau sunt dați dispăruți în Marea Mediterană.

 

Save the Children Internaţional desfăşoară programe de asistenţă în cinci regiuni, asigurând protecţia copiilor care călătoresc neînsoţiţi sau împreună cu familia, copiilor traficaţi şi exploataţi. Pentru a se asigura că toţi copiii primesc protecţie, organizația este prezentă în toate ţările care se află de-a lungul întregului traseu pe care refugiaţii îl parcurg: în ţările din care fug – ţări ca Siria, unde războiul brutal a afectat vieţile a milioane de oameni; în ţările care până nu demult erau ţări de tranzit înainte ca frontierele să fie închise, ţări ca Serbia, Croaţia, Grecia şi Italia; dar şi în ţări gazdă, ca Germania, pentru a fi siguri că aceşti copii să îşi înţeleagă drepturile şi să aibă acces la îngrijire şi sprijin. Din 2015 si până în prezent, Save the Children International a oferit sprijin pentru mai mult de 172000 de persoane, dintre care aproximativ 100000 copii, aflați în taberele de refugiați din Serbia, Croația și Macedonia.

În 2016, Save the Children a lansat o operațiune de căutare și salvare pe mare, salvând peste 4200 de refugiați și migranți, dintre aceștia 550 fiind copii.

Conform Convenţiei de la Geneva, ratificată de România şi de alte 144 de ţări din lume, refugiatul este “acea persoană care din cauza temerii justificate de a fi persecutată pe motiv de rasă, religie, naţionalitate, apartenenţă la un grup social sau opinie politică şi-a părăsit ţara sa de origine, nu poate sau nu mai doreşte să se întoarcă în ţară.”

În anul 2000, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a decis să dedice ziua de 20 Iunie refugiaţilor. De atunci, Ziua Mondială a Refugiatului este sărbătorită, în jurul lumii, în fiecare an în această zi pentru a atrage atenţia asupra milioanelor de refugiaţi din toată lumea. 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.