Ziua Națională a Republicii Azerbaidjan

Republica Azerbaidjan și-a proclamat prima dată independenţa la 28 mai 1918, fiind ocupată de Armata Roșie în aprilie 1920 şi încorporată ulterior în URSS ca republică unională.

 

Declarația de Independență
                                     

Declarația de Independență

 

Republica Azerbaidjan şi-a proclamat independența la 18 octombrie 1991, în contextul destrămării URSS. Prima perioadă după proclamarea independenţei a fost marcată de conflictul din Nagorno-Karabah, a cărui etapă armată s-a încheiat prin armistiţiul din 1994.

Procesul de reglementare a conflictului se desfășoară sub egida Grupului de la Minsk al OSCE, înființat în 1992. Începând cu a doua jumătate a anilor 90, Republica Azerbaidjan a cunoscut un proces amplu de dezvoltare economică şi socială, un rol fundamental jucându-l resursele energetice disponibile.

Republica Azerbaijan participă ca furnizor de petrol și gaze în cadrul proiectelor regionale de tranzit – BTC (Baku-Tbilisi-Ceyhan), BTE (Baku-Tbilisi-Erzurum) și SGC (Coridorul Sudic de Gaze, având ca termen  de operaționalizare deplină finalul anului 2020).

Este stat membru ONU şi CSI. Cooperarea cu UE se desfăşoară în cadrul Politicii Europene de Vecinătate şi al Parteneriatului Estic.

Azerbaidjan este o ţară situată între Asia şi Europa, în Caucaz. Cuvântul „Azerbaidjan” înseamnă „Ţara Focurilor” în limba veche. Vecinii Azerbaidjanului sunt Rusia la nord, Iranul la sud, Georgia, Armenia şi Turcia la vest.

La est este Marea Caspică. Pe litoralul Mării Caspice se află capitala Baku. Poporul azer face parte din familia naţiunilor turcice. Marea majoritate a populaţiei este de religie musulmană.

Azerbaidjanul este caracterizat de o varietate peisajistică impresionantă. Peste 40% din teritoriul său este ocupat de şesuri şi câmpii, jumătatea cărora aflându-se la cote de 400-1500 metri deasupra nivelului mării.

Teritoriile aşezate la cote de peste 1500 de metri constituie puţin mai mult de 10 procente din totalul teritoriului ţării.

Cel mai renumit platou este Kura. Pantele munţilor sunt acoperite de fagi, stejari şi brazi. Clima subtropicală uscată, predominantă în partea estică, respectiv centrală a Azerbaidjanului, este caracterizată de o iarnă blândă şi de o îndelungată – patru până la cinci luni – şi foarte caldă vară.Azerbaidjanul are resurse naturale bogate de petrol, gaze naturale, aur, aluminiu etc.

Printre produse marine preferate de toţi putem enumera caviarul şi diferite soiuri de peşti, preparate după reţete tradiţionale.

Limba vorbită este limba azeră, foarte apropiată de limba turcă din Anatolia, iar alfabetul este latin, cu unele litere adaptate vocabularului specific. România şi Republica Azerbaidjan au relaţii bilaterale strânse.

Cu ocazia zilei de 28 mai – Ziua Republicii pe contul oficial de Faceook al președintelui azerbaidjan, Ilham Aliyev, a fost făcută o postare: Statul azerbaidjan de astăzi, care este un succesor al Republicii Democrate Azerbaidjan, a realizat visele de independență ale poporului nostru. Sunt sigur că dezvoltarea noastră de independență va fi continuă și independența statului Azerbaidjan va trăi pentru totdeauna„.

LA MULȚI ANI, AZERBAIDJAN!

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.