Ziua Națională a României, sărbătorită la sediul ICR Londra
Sâmbătă, 1 decembrie 2018, Institutul Cultural Român din Londra organizează, la sediul său din vestitul cartier Belgravia, un eveniment de celebrare a Zilei Naționale a României în Anul Centenarului, dedicat publicului britanic și românesc deopotrivă.
Organizat în parteneriat cu Ambasada României la Londra, evenimentul îl are ca invitat principal pe unul dintre cei mai cunoscuţi cercetători ai problematicii identitare din mediul academic britanic: profesorul Marius Turda de la Universitatea Oxford Brookes. Acesta va susține o prelegere cu titlul „România Mare 1918: Câteva reflecții istorice”, ce va fi completată de prezentarea proiectului expozițional „Ştiinţă şi etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor 30”. În cadrul prezentării sale, reputatul istoric va prezenta aspecte mai puțin cunoscute privind Unirea Principatelor, în același timp făcând referire la succesiunea de mituri răspândite în jurul Marii Uniri.
La finalul prelegerii, Marius Turda va vorbi despre recenta sa expoziție „Ştiinţă şi etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor 30”, o incursiune în specificul etnic al națiunii române, prezentată publicului pentru întâia oară. Expoziția, itinerată în România în decursul acestui an, prezintă aspecte legate de cercetarea antropologică din România în anii ‘30 incluzând, pe lângă cercetările făcute de antropologii români în această perioadă, și un material cules de către cercetătorii austrieci în satul șvăbesc Marienfeld (Teremia Mare) din Banat, în anii 1933 și 1934.
Proiectul va mai cuprinde proiecția documentarului „România neîmblânzită”, unul dintre cele mai apreciate filme dedicate frumuseților și bogăției naturale ale României, realizat de casa de producție britanică Off the Fence în regia lui Thomas Barton-Humphreys. Debutul peliculei a avut loc în primăvara acestui an, iar la sediul ICR Londra vor fi prezentate atât versiunea în limba română, narată de îndrăgitul actor Victor Rebengiuc, precum și cea în limba engleză, în lectura cunoscutului actor britanic Mark Strong.
Tot cu acest prilej, publicul pasionat de lectură este așteptat cu un stand de carte în limba română, amenajat în holul de la intrare al Institutului de către grupul de voluntari Romanians Love Books. Prin intermediul acestei inițiative, comunitatea românească este invitată nu doar la un schimb de carte, cei prezenți fiind încurajați să aducă câte un volum din biblioteca proprie la care să renunțe în schimbul uneia dintre cărțile existente la stand, dar și la un schimb de idei cu privire la lectură și la importanța sa.
Pentru mai multe detalii despre acest eveniment și despre programul ICR Londra, vă invităm să vizitați www.icr-london.co.uk şi https://www.facebook.com/