Ziua NATO – 2 aprilie 2017

 

Cu ocazia Zilei NATO în România, la sediul Ministerului Apărării Naționale a avut loc duminică, 2 aprilie, începând cu ora 9.00, o ceremonie militară de înălțare pe catarg a drapelului național al României și a drapelului NATO.

De asemenea, la solicitarea autorităților locale, ceremonii asemătoare dedicate aderării României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord s-au desfășurat și în municipii reședință de județ și în garnizonele locale, conform Legii nr. 390/2004.

La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Atlanticului de Nord. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO.

Summitul NATO de la Praga, desfășurat pe 21 și 22 noiembrie 2002, a marcat un important pas în evoluția celei mai puternice organizații de apărare colectivă din istorie. Participarea României la operațiuni de menținerea păcii și de stabilizare în regiuni de conflict din Balcani și Afganistan și angajamentul ferm de a se alătura luptei împotriva terorismului au constituit argumente puternice pentru invitarea României să adere la NATO.

La Summitul de la Washington din aprilie 1999, NATO și-a reafirmat angajamentul de a invita state din Centrul și Estul Europei în viitorul apropiat. De asemenea, Alianța a prezentat „Membership Action Plan”, care punea bazele unui mecanism de pregătire și evaluare individuală a țărilor candidate.

La 8 octombrie 2002, Camera Reprezentanților din SUA a adoptat cu o largă majoritate Rezoluția 486 privind securitatea transatlantică și extinderea NATO, prin care se recomanda explicit extinderea Alianței, în cadrul Summitului de la Praga, din noiembrie, cu cele șapte state din Centrul și Sud-Estul Europei.

Cel de-al 16-lea summit al NATO s-a deschis prin invitația de a adera la organizație, lansată de către Consiliul Nord-Atlantic pentru cele șapte state: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia. Statele candidate au semnat Protocoalele de Aderare, la Bruxelles, în cadrul unei ceremonii extraordinare a Consiliului Nord-Atlantic, la 26 martie 2003.

Președintele Ion Iliescu a promulgat, la 1 martie, Legea nr. 22/2004 de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord. La aceeași dată, secretarul general al NATO, Jakob Gijsbert de Hoop Scheffer, a trimis ministrului român al Afacerilor Externe, Mircea Geoană, o scrisoare prin care transmite Guvernului României, în numele Părților la Tratat, invitația de aderare a României la NATO.

La 3 martie, Legea 22/2004 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis duminică, 2 aprilie a.c., un mesaj cu ocazia sărbătoririi „Zilei NATO în România”.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Astăzi, 2 aprilie 2017, sărbătorim, ca în fiecare primă duminică a lunii aprilie, «Ziua NATO în România».

Momentul marchează aderarea țării noastre la cea mai puternică alianță politico-militară din istorie și la o comunitate de valori și principii, dintre care se disting respectul față de democrație și statul de drept.

Astfel, de aproape un deceniu și jumătate, cetățenii români se bucură de cele mai puternice garanții de securitate și apărare din istoria noastră națională modernă.

Pentru România, NATO a devenit parte a identității noastre ca națiune și, în același timp, calea de materializare a intereselor naționale de securitate. Alianța a oferit României democratice șansa de a-și valida ireversibil vocația democratică și pro-occidentală. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană sunt fundamentele politicii noastre externe, iar construcţia României puternice în Europa şi în lume este strâns legată de acestea.

Apărarea colectivă aliată înseamnă, astăzi, mai mult decât oricând, conștientizarea faptului că securitatea fiecărui stat poate fi asigurată mai eficient împreună decât separat.

Alianța Nord-Atlantică se adaptează continuu la provocările și amenințările pe care mediul de securitate le generează permanent, fiind capabilă să-și conserve valorile, idealurile și misiunea fundamentală.

La Summitul NATO de anul trecut de la Varșovia, am decis să consolidăm capacitatea noastră de apărare colectivă pe Flancul Estic al Alianței, astfel încât să fim mai bine pregătiţi în a genera simultan descurajarea și apărarea, în paralel cu asigurarea deschiderii către dialog și parteneriate cu statele care împărtășesc valorile și principiile comunității euroatlantice.

Foarte curând, la reuniunea la nivel înalt NATO de la Bruxelles din luna mai a acestui an, vom evalua, împreună cu ceilalți șefi de stat și de guvern din statele membre, progresele din ultimul an și vom urmări îndeaproape consolidarea relației transatlantice în scopul păstrării unui mediu de securitate stabil pentru toți cetățenii noștri.

România va continua să-şi întărească profilul credibil strategic în interiorul NATO. Alocarea, începând cu acest an, a 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare, cea mai mare creștere bugetară de la aderarea efectivă, garantează faptul că suntem determinaţi să ne respectăm angajamentele recent asumate.

Suntem și vom fi alături de aliații noștri în teatrele de operații, în structurile de comandă și în centrele de pregătire, precum și în structurile politico-militare unde se pun bazele securității colective a tuturor cetățenilor din țările aliate și partenere.

Vom fi acolo pentru a putea spune cu mândrie nu doar că «România este în NATO», ci şi că «NATO înseamnă și România».

După aderare, Armata României a parcurs un amplu proces de transformare și modernizare, iar în acest moment, România are desfășurați peste 650 de militari în cele două operații NATO din Kosovo (KFOR) și Afganistan (Resolute Support).

În ultimii ani, au fost înregistrate rezultate semnificative pe linia implementării deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din Țara Galilor din 2014 și cel de la Varșovia din 2016, respectiv măsurile pentru implementarea Planului de Acțiune al Alianței pentru creșterea capacității operaționale (RAP), după anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă.

Au fost constituite pe teritoriul național două comandamente aliate, care desfășoară activități planificate pentru întărirea posturii de descurajare și apărare a Alianței în această regiune, respectiv Unitatea de integrare a Forțelor NATO (NFIU), care este deplin funcțională, și Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est (MND SE HQ), a cărei capacitate operațională completă va fi declarată anul acesta.

Totodată, în acest an va începe operaționalizarea Brigăzii Multinaționale (MN BDE) pe structura Brigăzii 2 Infanterie Rovine din Craiova, în contextul dezvoltării și consolidării elementelor esențiale ale prezenței aliate înaintate adaptate pe segmentul sudic al flancului estic al Alianței.

De asemenea, România participă cu un detașament de apărare antiaeriană în Polonia, format dintr-o baterie de tip OERLIKON, pentru consolidarea prezenței aliate înaintate întărite pe segmentul nordic al flancului estic.

Tot pe teritoriul național, a fost operaţionalizat anul trecut sistemului aliat de apărare anti-rachetă de la Deveselu.

Ziua NATO în România se marchează, începând din 2005, în prima duminică a lunii aprilie, în baza unei propuneri legislative. În 2017, Ziua NATO în România este sărbătorită duminică, 2 aprilie.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.