Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani închisoare. Ambele părţi au făcut recurs

Procurorii DNA au anuntat imediat dupa anuntarea deciziei in Dosarul Transformatorul ca vor face recurs la sentinta de azi, scrie pesurse.ro.

Recurs au declarat si avocatii vicepresedintelui PNL Relu Fenechiu.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, după condamnarea lui Relu Fenechiu, că nu regretă nicio clipă că liberalii au desemnat un om competent pentru o funcție în Guvern, potrivit B1TV.

„Din punct de vedere politic sunt de spus două lucruri. Unul, ministrul Relu Fenechiu şi-a făcut datoria, s-a dovedit un ministru competent şi a reuşit în această calitate două lucruri extrem de importante pentru România: deblocarea fondurilor europene, programul pentru infrastructură, privatizarea CFR Marfă în condiţii foarte complicate şi într-un timp foarte scurt.

De aceea, eu îi mulţumesc pentru activitatea desfăşurată în fruntea acestui minister şi nu regret nicio clipă faptul că un om competent a fost desemnat de către partid în această funcţie”, a declarat Antonescu.

Anterior…

Premierul Victor Ponta a declarat, pentru pesurse.ro, că va prelua interimatul la Ministerul Transporturilor, în urma condamnării lui Relu Fenechiu la 5 ani de închisoare cu executare.

 O solicitare in acest sens a fost trimisa deja presedintelui Traian Basescu care trebuie sa emita decretele de revocare si respectiv de numire.

Cum pozitia de ministru la MTI apartine PNL conform algoritmului USL, liberalii se vor reuni pentru a desemna o persoana care ii va fi propusa premierului.
Mihai Voicu, purtător de cuvânt al PNL, a declarat, în direct la Antena 3, după sentința anunțată de ÎCCJ în cazul lui Relu Fenechiu, că decizia justiției de astăzi este „dezamăgitoare”.
„Trebuie să spunem de la bun început că sentința nu este definitivă. Colegul nostru beneficiază în continuare de prezumția de nevinovăție și în mod evident trebuie să privim lucrurile așa. Este o dezamăgire, atât în plan personal dar și din pserpectivă politică. Eu cred că Relu Fenechiu a avut un mandat foarte bun la Ministerul Transporturilor și din această perspectivă este o mare dezamăgire decizia de astăzi”, a explicat Voicu. Presedintele PNL Crin Antonescu se afla in vacanta si nu a putut fi contactat.

Ponta: Fenechiu a fost un ministru eficient

Relu Fenechiu a fost un ministru eficient și fapta pentru care a fost condamnat nu are nicio legătură cu activitatea sa din ministerul Transporturilor, a declarat, vineri, premierul Victor Ponta.

”Eu am avut o ezitare în a-l coopta în echipa guvernamentală (n.r. pe Relu Fenechiu) tocmai pentru că știam de acest dosar. Până la urmă și-a asumat și această situație. Însă, în aceste șase luni, din punctul meu de vedere ca prim-ministru, Relu Fenechiu a fost un ministru foarte eficient care a rezolvat niște lucruri importrante pentru țară”, a precizat Victor Ponta.

În același timp, premierul a afirmat că Fenechiu a fost condamnat pentru o faptă comisă în urmă cu zece ani, iar

”Dacă avea cea mia mică influență probabil că nu ne-ar fi deblocat Comisia Europeană perogramul de transporturi. Sau dacă avea cea mai mică influență probabil că FMI n-ar fi considerat că acțiunea de privatizare a CFR-ului a fost una conform angajamentelor. Dacă ar fi rămas în guvern, probabil ar fi existat o reacție”, a mai spus Ponta.

Victor Ponta a susținut faptul că procedura de privatizare a CFR Marfă nu va fi afectată de condamnarea lui Fenechiu.

 

Fenechiu, după condamnare: Din acest moment voi trata cu seriozitate cazul

„Nu mai fac niciun comentariu, pentru că nu înţeleg nimic. Mă voi lupta în continuare. Ştiindu-mă nevinovat, nu am tratat procesul cu seriozitate, însă din acest moment îl voi trata”, a declarat Fenechiu, preluat de B1 TV.

“Am promis că dacă voi fi condamnat îmi voi da demisia. Mâine o am o discuţie cu premierul, nu pot să îmi dau demisia până nu am o discuţie cu premierul să îi spun situaţia de la minister”, a afirmat pentru gândul liderul liberal. “Dacă până acum am tăcut voi aduce şi în public dovezile clare că tot ceea ce mi se întâmplă este demn de Burkina Faso”, a mai spus acesta.

 

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis condamnarea ministrului Transporturilor, Relu Fenechu.

Decizia de vineri a instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

La termenul de pe 4 iulie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut pedeapsa maximă pentru Relu Fenechiu şi ceilalţi inculpaţi, și anume 15 ani de închisoare cu executare. Curtea Supremă urmează să dea facă public verdictul în jurul orei 15.00. Decizia nu va fi una definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Completul de cinci magistraţi al instanţei supreme.

Ieri, ministrul Fenechiu a remis presei un comunicat cu „informaţii relevante privind dosarul penal”, în care susţine că „prin analizarea probele aflate la dosarul cauzei rezultă, dincolo de orice dubiu, contrariul celor reţinute în rechizitoriu”.

Pe de altă parte, completul care judecă dosarul „Transformatorul”, format din preşedintele Francisca Vasile, Ilie Iulian Dragomir şi Mirela Sorina Popescu, a respins, la termenul din 4 iulie, toate probele şi excepţiile invocate de avocaţii lui Fenechiu şi ai celorlalţi inculpaţi.

În ultima vizită la DNA, Fenechiu a avut un ton destul de blând, de parcă cerea îngăduinţă: „Onorată instanţă, sunt ponderat optimist. Părinţii mei sunt disperaţi că voi fi condamnat la 15 ani de puşcărie. Probabil asta e practica la DNA. Fac afaceri de 22 de ani, am urmărit să fac profit, dar nu am încălcat legea. Nu înţeleg de ce sunt eu un Acar Păun. Ştiu că procesul acesta este important. Aştept cu nerăbdare data de 12 iulie”, a declarat ministrul, în faţa instanţei.

Relu Fenechiu este acuzat că, în perioada 2002 – 2005, a cumpărat prin firmele lui transformatoare vechi pe care le-a vândut apoi statului drept noi şi ar fi câştigat astfel două milioane şi jumătate de euro.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.