Zonele albe din licentele de comunicatii mobile acordate in anul 2012 au fost acoperite

Am verificat recent modul in care operatorii au acoperit cu servicii de comunicatii mobile zonele albe asumate prin licentele acordate in anul 2012 si care in campania de monitorizare din anul 2016 au fost identificate ca fiind neacoperite. Am constatat cu aceasta ocazie ca operatorii si-au indeplinit obligatiile si toate cele aproape 700 de localitati au acum acces la servicii de comunicatii electronice“, a declarat Sorin Grindeanu, Presedintele ANCOM. 

Obligatiile de acoperire

In cadrul licitatiei de spectru desfasurata in anul 2012, Autoritatea a impus operatorilor care au dobandit drepturi de utilizare a frecventelor radio in benzile de frecvente sub 1 GHz (800 MHz si/sau 900 MHz) – Telekom Mobile, Orange, RCS&RDS si Vodafone – obligatia de a acoperi fiecare un anumit numar din cele 676 de localitati nedeservite cu retele de comunicatii mobile de banda larga, proportional cu resursele de spectru castigate.

Astfel, pana la data de 5 aprilie 2016, Vodafone si Orange au avut fiecare obligatia de a acoperi cate 225 de localitati rurale, Telekom Mobile 169, iar RCS&RDS 57.

Campania de monitorizare 2017

In perioada septembrie-noiembrie 2017, echipele Autoritatii au verificat modul in care operatorii si-au indeplinit obligatia de acoperire cu retele de comunicatii mobile in tehnologie UMTS, tehnologii din familia IMT imbunatatite (HSPA, HSPA+) sau LTE ori echivalente a localitatilor care au fost considerate neacoperite in campania din mai-iunie 2016, respectiv 90 localitati (12 la Orange, 6 la Telekom Mobile, 72 la Vodafone). Vezi mai multe detalii aici.

In urma controalelor, ANCOM a constatat ca cei trei operatori si-au indeplinit obligatiile de acoperire in toate localitatile care le-au revenit conform licentelor de utilizare a frecventelor radio.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.