1.000 de miliarde de dolari pot fi spălaţi prin băncile din Europa

 

Bill Browder, cofondatorul Hermitage Capital Management, a estimat, într-un interviu, că o sumă de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari din Estul Europei, a căror sursă ridică semne de întrebare au intrat sau sunt pe cale să intre în UE.

 

Bill Browder, investitorul care a făcut o carieră din urmărirea celor care spală bani, a declarat că acele cazuri pe care le-a prezentat împotriva băncilor până acum reprezintă doar o mică parte din suma totală a banilor murdari care încearcă să iasă din Rusia şi să intre în Occident. „Ancheta noastră continuă să ducă la noi dovezi şi noi informaţii, precum şi la noi tranzacţii suspecte. Atâta timp cât se întâmplă, vom analiza acele dovezi şi le vom urmări pentru a vedea unde ne vor conduce”, a declarat Browder, într-un interviu acordat lui Guy Johnson de la Bloomberg Television. Cofondatorul Hermitage Capital Management a lucrat îndeaproape cu agenţiile de aplicare a legii din întreaga Europă.

 

În această săptămână, Browder a depus cea mai recentă plângere penală a sa, de data aceasta împotriva unei bănci nordice, susţinând că Swedbank AB a gestionat 176 de milioane de dolari care au legătură cu moartea lui Serghei Magnitsky. Autoritatea de Criminalitate Economică din Suedia a confirmat primirea plângerii, care datează de luni, 4 martie, şi a anunţat că acum examinează acuzaţiile.

 

Afirmaţia lui Browder apar după ce mai multe acuzaţii separate au fost făcute vizavi de Swedbank pentru tranzacţii suspecte vizând în total aproape 6 miliarde de dolari. Acesta mai susţine că tranzacţiile au fost derulate pe perioada a zece ani, dar niciunul dintre reprezentanţii băncii nu a dorit să le analizeze, deşi era evident că sunt suspecte. Un purtător de cuvânt al Swedbank a negat acuzaţiile, susţinând că reprezentanţii băncii nu putea vedea tranzacţiile şi a dat asigurări că reprezentanţii băncii cooperează cu autorităţile. Browder a mai afirmat că, de ani de zile, persoane suspecte din fosta Uniune Sovietică au apelat la unităţile baltice ale băncilor nordice pentru a spăla banii, permiţându-i să-şi plătească activităţile şi serviciile de lux occidentale, cum ar fi şcolile private pentru copiii lor şi casele scumpe. Anterior, cofondatorul Hermitage Capital Management a depus plângeri împotriva Danske Bank A/S, care este în curs de investigare în S.U.A., pentru rolul avut de banca daneză în cazul scandalului de spălare a 230 de miliarde de dolari prin sucursala sa estoniană. Browder declară că sumele legate de Danske reprezintă doar „un sfert din capitalul estimat că ar fi zburat” din Rusia. Browder le-a solicitat procurorilor să includă Nordea Bank, cel mai mare creditor al regiunii nordice, în investigaţia care vizează Swedbank. De asemenea, el a solicitat crearea unei echipe internaţionale care să asigure o „investigaţie eficientă”, pentru a include toate băncile suspecte din restul Europei.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.