Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

1 iulie 2018 – România va interzice pungile din plastic

Publicat: miercuri, 17 ianuarie 2018

România a început să se alinieze la legislaţia europeană privind materialele plastice. În data de 5 octombrie 2017 Guvernul de la Bucureşti a aprobat, printr-un proiect de lege prevederea conform căreia pungile de transport din plastic subţire (sub 50 de microni) şi foarte subţire (sub 15 microni) cu mâner vor fi interzise de la 1 iulie 2018 atât la introducerea pe piaţa naţională, cât şi la comercializare.

Interdicţia vizează exclusiv pungile de transport din plastic cu mâner, nu şi cele fără mâner.

De asemenea, proiectul de act normativ prevede că, începând cu 27 mai 2018, Ministerul Mediului raportează cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subţire, atunci când furnizează către Comisia Europeană date privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje.

Pe de altă parte, Comisia Europeană (CE) a adoptat, marţi, 16 ianuarie a.c., prima strategie la nivel european privind materialele plastice.

În urma deciziei de, toate ambalajele din plastic de pe piaţa Uniunii Europene (UE) vor deveni reciclabile până în 2030, consumul de articole din plastic de unică folosinţă va fi redus, iar utilizarea intenţionată a microplasticului va fi limitată, notează un comunicat de presă al Executivului comunitar:

”Prima strategie la nivel european privind materialele plastice, adoptată astăzi, se înscrie în eforturile de tranziție către o economie mai circulară.

Aceasta va proteja mediul de poluarea cu plastic și în același timp va stimula creșterea și inovarea, astfel încât provocările cu care ne confruntăm să devină un program pozitiv pentru viitorul Europei. Există argumente economice solide pentru transformarea modului în care produsele sunt concepute, fabricate, folosite și reciclate în UE, iar dacă vom lua inițiativa în acest domeniu vom crea noi posibilități de investiții și locuri de muncă. Conform noilor planuri, toate ambalajele din plastic de pe piața UE vor deveni reciclabile până în 2030, consumul de articole din plastic de unică folosință va fi redus, iar utilizarea intenționată a microplasticului va fi limitată.

Prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabilă, a declarat: „Dacă nu schimbăm modul în care plasticul este produs și folosit, în 2050 oceanele vor conține mai mult plastic decât pește. Trebuie să luăm măsuri pentru ca plasticul să nu mai ajungă în apa, în mâncarea și în organismele noastre. Singura soluție pe termen lung este reducerea deșeurilor din plastic, printr-o reciclare și o reutilizare sporite. Aceasta e o provocare pe care cetățenii, industria și administrațiile trebuie să o soluționeze împreună. Prin Strategia UE privind materialele plastice propunem, de asemenea, un model economic nou și mai circular. Trebuie să investim în noi tehnologii inovatoare care să asigure protecția cetățenilor și a mediului, menținând în același timp competitivitatea industriei noastre.

Jyrki Katainen, vicepreședintele responsabil cu locurile de muncă, creșterea economică, investițiile și competitivitatea, a adăugat: „Strategia noastră pune bazele unei noi economii circulare a materialelor plastice și va atrage investiții în sprijinul acesteia. Astfel, vom contribui la reducerea deșeurilor de plastic de pe uscat, din aer și din mări și, în același timp, vom crea noi oportunități pentru inovare, competitivitate și crearea unor locuri de muncă de înaltă calitate. Industria europeană are o oportunitate extraordinară de a se impune ca lider mondial în materie de noi tehnologii și materiale. Consumatorilor li se oferă posibilitatea de a face alegeri în cunoștință de cauză pentru a proteja mediul. Toate părțile vor avea de câștigat.

În fiecare an, europenii generează 25 de milioane de tone de deșeuri din plastic, însă mai puțin de 30 % sunt colectate pentru a fi reciclate. În întreaga lume, plasticul reprezintă 85 % din deșeurile de pe plaje. Plasticul ajunge chiar și în plămânii și pe mesele noastre, iar efectele asupra sănătății ale microplasticului din aer, din apă și din alimente sunt încă necunoscute. Noua strategie la nivelul UE privind materialele plastice va aborda această problemă în mod direct, pornind de la măsurile luate de Comisie până în prezent.

Strategia privind materialele plastice adoptată astăzi va transforma modul în care produsele sunt concepute, fabricate, folosite și reciclate în UE. Mult prea adesea, plasticul este produs, folosit și aruncat fără a fi valorificate beneficiile economice ale unei abordări mai circulare, aducând astfel daune și mediului înconjurător. Obiectivul nostru este de a proteja mediul și, în același timp, de a pune bazele unei noi economii a materialelor plastice, bazată pe metode de concepție și producție care să respecte pe deplin necesitățile de reutilizare, de reparare și de reciclare și pe elaborarea unor materiale mai sustenabile.

Europa este cea mai în măsură să conducă această tranziție. Această abordare va aduce noi oportunități în ceea ce privește inovarea, competitivitatea și crearea de locuri de muncă. Odată cu Strategia privind materialele plastice, Comisia a adoptat și un Cadru de monitorizare compus din zece indicatori, care acoperă fiecare etapă a ciclului. Cadrul va măsura progresele în ceea ce privește tranziția către o economie circulară la nivelul UE și la nivelul statelor membre.

Prin noua strategie, Uniunea Europeană:

 • va face ca reciclarea să devină profitabilă pentru întreprinderi. Se vor elabora norme noi privind ambalajele, cu scopul de a îmbunătăți posibilitățile de reciclare a plasticului utilizat pe piață și de a stimula cererea de conținut de plastic reciclat. Pe măsură ce se va colecta mai mult plastic, va fi necesar să se extindă și să se modernizeze instalațiile de reciclare și să se instituie un sistem optimizat și standardizat pentru colectarea separată și sortarea deșeurilor la nivelul UE. Aceste măsuri vor genera economii de aproximativ o sută de euro pe tonă de deșeuri colectate. De asemenea, măsurile vor genera o valoare adăugată mai mare, în sprijinul unei industrii reziliente și mai competitive a materialelor plastice;
 • va reduce deșeurile din plastic. Legislația europeană a dus deja la o reducere semnificativă a utilizării pungilor de plastic în mai multe state membre. Noile planuri se vor axa pe alte tipuri de articole din plastic de unică folosință și pe uneltele de pescuit, vor sprijini campaniile de sensibilizare din statele membre și vor stabili sfera de aplicare a normelor UE care urmează să fie propuse în 2018, pe baza datelor disponibile și a consultării părților interesate. De asemenea, Comisia va lua măsuri pentru a limita utilizarea microplasticului în produse și va stabili standarde pentru plasticul biodegradabil și compostabil;
 • va pune capăt poluării cu deșeuri a mărilor. Noi norme privind instalațiile portuare de preluare vor aborda problema deșeurilor marine. Se vor adopta măsuri care să asigure faptul că deșeurile generate pe nave sau acumulate pe mare nu sunt lăsate în urmă, ci sunt aduse pe uscat și gestionate în mod corespunzător. Sunt incluse, de asemenea, măsuri care vor reduce sarcina administrativă a porturilor, a navelor și a autorităților competente;
 • va stimula investițiile și inovarea. Comisia va elabora orientări pentru autoritățile naționale și pentru întreprinderile europene privind modul de reducere la minimum a deșeurilor din plastic la sursă. Sprijinul pentru inovare va fi majorat cu 100 de milioane EUR, cu ajutorul cărora se va finanța dezvoltarea de materiale plastice inteligente și mai reciclabile, îmbunătățirea eficienței proceselor de reciclare, precum și depistarea și eliminarea substanțelor periculoase și a contaminanților din plasticul reciclat;
 • va încuraja schimbarea în întreaga lume. Pe lângă îndeplinirea acestor angajamente, Uniunea Europeană va colabora cu parteneri din întreaga lume pentru găsirea unor soluții la nivel mondial și dezvoltarea de standarde internaționale. Vom continua, de asemenea, să sprijinim inițiative din alte țări, așa cum am făcut pentru curățarea Râului Gange, în India.

Următoarele etape

Noua Directivă privind instalațiile portuare de preluare, propusă astăzi, va fi transmisă Parlamentului European și Consiliului în vederea adoptării.

În cursul anului 2018, Comisia va prezenta o propunere privind articolele din plastic de unică folosință, în conformitate cu cerințele privind o mai bună reglementare.

Părțile interesate pot contribui până la 12 februarie 2018 la consultarea publică în curs.

Comisia va lansa revizuirea Directivei privind ambalajele și deșeurile de ambalaje și va pregăti orientări privind colectarea separată și sortarea deșeurilor, care vor fi publicate în 2019.

Pentru lista completă a măsurilor și calendarul acestora, a se consulta aici Anexa la Strategia privind materialele plastice.

Context

În spiritul Pachetului privind economia circulară din 2015, Strategia privind materialele plastice a fost pregătită de o echipă de bază a proiectului, alcătuită din prim-vicepreședintele Frans Timmermans, vicepreședintele Jyrki Katainen și comisarii Karmenu Vella și Elżbieta Bieńkowska. Mulți alți comisari au fost implicați în pregătirea strategiei și au contribuit la identificarea celor mai eficace instrumente într-un număr mare de domenii.

Inițiativele adoptate astăzi de Colegiu sunt:

 • o comunicare privind o strategie europeană pentru materialele plastice într-o economie circulară;
 • o comunicare privind interfața dintre legislațiile referitoare la substanțe chimice, produse și deșeuri;
 • un cadru de monitorizare privind economia circulară;
 • o nouă directivă privind instalațiile portuare de preluare.

Acestea sunt completate de Raportul privind materiile prime critice și de Raportul privind plasticul oxodegradabil.

La 2 decembrie 2015, Comisia Europeană a adoptat un pachet ambițios privind economia circulară, din care fac parte și măsurile de astăzi.

Strategia privind materialele plastice va contribui astfel în mod concret la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă pentru 2030 și a obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

UE a luat deja măsuri importante, impunând statelor membre să adopte măsuri pentru reducerea consumului de pungi de plastic, precum și să monitorizeze și să reducă deșeurile marine.

Pe termen mai lung, există, de asemenea, perspective importante de dezvoltare a unei industrii circulare și inovatoare a plasticului în întreaga lume.

Informații suplimentare

O strategie europeană privind materialele plastice: întrebări și răspunsuri

Fișe informative

Strategia privind materialele plastice

Comunicarea privind interfața

Cadrul de monitorizare

Propunerea privind instalațiile portuare de preluare

Raportul privind materiile prime

Raportul privind plasticul oxodegradabil

Eurobarometru: IMM-urile și economia circulară

Sursa: Digi24 și europa.eu

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=89698

Publicat de la data ian. 17 2018. Categorii ACTUALITATE, Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

10 decembrie 2019, 22:52
 

N
Senin
2°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 4°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:41
Apus: 16:36
Prognoza 11 decembrie 2019
Zi
 

ENE
Precipitaţii
7°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

NE
Precipitaţii
4°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 10-12-2019 Ora : 13 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 13:00 si 15:00 In zona : Județul Bacău: Bacău, Sascut, Răcăciuni, Mărgineni, Cleja, Faraoani, Gârleni, Podu Turcului, Luizi-Călugăra, Răchitoasa, Căiuți, Corbasca, Nicolae Bălcescu, Stănișești, Buhoci, Filipești, Horgești, Letea Veche, Orbeni, Glăvănești, Motoșeni, Pâncești, Urechești, Parincea, Valea Seacă, Săucești, Măgura, […]

Loto

Horoscop

 • 247.861 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team
Gay Cams Livejasmin.com Wpadvanced Newspaper Theme