Președintele filipinez Rodrigo Duterte – „Coruptul Anului” 2017

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a fost ales „Omul Anului” în materie de corupție după ce  plutoanele de execuție pe care le patronează au transformat țara din sud-estul Asiei într-o arenă de luptă unde doar cei mai corupți și mai cruzi supraviețuiesc.

Este al șaselea an consecutiv când Organized Crime and Corruption Reporting Project (occrp.org), rețea transfrontalieră de jurnalism de investigații, publică acest clasament.

Metodele brutale folosite de Duterte în ceea ce el numește războiul împotriva drogurilor au convins juriul internațional, format din nouă membri între care se numără jurnaliști de investigații, cercetători și activiști, că președintele filipinez a creat un sistem paralel de justiție, căpușat de corupție, care nu răspunde în fața nimănui.

În 2016, Duterte a înființat adevărate plutoane de execuție care îi lichidează pe loc, în stradă, fără proces și fără vreo întrebare, pe cei bănuiți că distribuie sau consumă droguri. „Hitler a masacrat trei milioane de evrei. Sunt trei milioane de dependenți de droguri (în Filipine – n.r.). I-aș măcelări fericit”, a declarat Duterte.

12.000 de morți în ultimul an

Statisticile oficiale din statul filipinez anunță în jur de 1,8 milioane de dependenți de droguri în țară. Până acum, „brigăzile morții” controlate de președinte au omorât între 7.000 și 12.000 de oameni. Aceste operațiuni se desfășoară pe principiul „stat în stat”. Duterte s-a asigurat că Poliția nu are niciun fel responsabilitate în aceste acțiuni, așadar nu există nici măcar statistici centralizate cu privire la numărul de morți.

Afiș electoral folosit de Duterte în 2016

„Duterte a transformat în butaforie statul de drept în țara sa”,spune Drew Sullivan, editor OCCRP și unul dintre cei nouă membri ai juriului care a desemnat câștigătorul în urma nominalizărilor făcute de jurnaliști și cititori.

„Deși nu este tipicul lider corupt, Duterte a înlesnit corupția în moduri inovative. Brigăzile morții pe care le controlează s-ar concentra, teoretic, pe infractori. În realitate, însă, nu sunt așa mofturoase. Duterte a împământenit un sistem condus de abuzatori, în care cel mai crud este cel care supraviețuiește. In final, filipinezii sunt mai corupți, mai cruzi și mai puțin democrați”, continuă Sullivan.

Duterte împarte „podiumul” corupției cu doi lideri africani – președintele sud-african Jacob Zuma și Robert Mugabe, conducătorul recent înlăturat de la putere din Zimbabwe.

La rândul lor, cei doi „laureați” africani au fost recunoscuți anul acesta pentru politicile corupte care au creat diviziune, ostilitate și resentimente în societățile pe care le-au condus ani la rând, explică Khadija Sharife, avocat și membru al juriului. Zuma și Mugabe, spune Sharife, au profitat de respectul publicului, care-i omagia ca eroi ce luptau pentru independența națională, pentru a ocoli legile.

Sursa: Rise PROJECT

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.