Parlamentul României, „mențiune” în clasamentul mondial al corupției
Parlamentul României apare cu o mențiune în clasamentul mondial privind cele mai corupte instituții/personalități dat publicității la finalul anului trecut de către OCCRP, o organizație internațională ce monitorizează astfel de activități .
„Mențiunea” primită în 2017 se datorează proiectelor de modificare a legilor justiției astfel încât abuzul în serviciu să nu mai fie considerat infracțiune dacă prejudiciul este mai mic de 200.000 de euro, micșorarea pedepselor pentru luare de mită și dezincriminarea traficului de influență în schimbul favorurilor sexuale.
Aceste măsuri ar însemna soluționarea problemelor penale pentru cel puțin doi politicieni cu funcții înalte, scrie OCCRP.
În 2013, Legislativul de la București a primit premiul cel mare al competiției organizate de OCCRP pentru modificările aduse Codului Penal în momentul devenit notoriu drept „marțea neagră”.
OCCRP este un consorțiu de 19 centre de investigație din Europa și Asia Centrală. Din 2006, OCCRP desfășoară proiecte transfrontaliere dezvăluind cazuri de crimă organizată și corupție din întreaga lume. RISE Project este afiliată OCCRP din anul 2012.
Juriul din 2017 a fost format din Luis Manuel Botello (vicepreședinte în cadrul International Consortium of Investigative Journalism), Ying Chan (profesor universitar, fondator al Centrului pentru Jurnalism și Studii Media din cadrul Universității din Hong Kong), Mark Galeotti (lector universitar în cadrul Departamentului pentru Studii de Securitate al Universității Carol din Praga), Pavla Holcova (fondator al Centrului pentru Jurnalism de Investigație din Cehia și membru în boardul OCCRP), Khadija Sharife (avocat, editorul redacției OCCRP Africa), Paul Radu (cofondator și director OCCRP, cofondator și director RISE Project), Rana Sabbagh (directorul organizației Reporteri Arabi pentru Jurnalism de Investigație), Louise Shelley (profesor la Universitatea George Mason din SUA, fondator și director al Terrorism, Transnational Crime and Corruption Center) și Drew Sullivan (fondator al Centrului pentru Jurnalism de Investigație din Bosnia, cofondator și editor al OCCRP).
Sursa: Rise PROJECT