10 predicții ştiinţifice pentru anul 2014

În fiecare an, revista Futurist alege zece dintre cele mai interesante predicţii şi afirmaţii ale oamenilor de ştiinţă pentru anul ce urmează.Recent, acestea, triate din reviste si publicatii de specialitate, au fost dezbatute si publicate într-un raport numit „Outlook”, tinându-se cont de impactul pe care l-au avut asupra cititorilor si de probabilitatea ca ele sa se si îndeplineasca.
Mediul va avea capacitatea de a ne anticipa fiecare miscare
Predictia, publicata în „Mapping the Future with Big Data”, spune: „Capacitatea de a transmite informatii este încorporata în mediul fizic, dând nastere la ceea ce numim internetul lucrurilor. Informatiile care vin din retelele de senzori, cipuri RFID, camere de supraveghere, vehicule aeriene autonome si din postari social media care arata locatia, vor indica unde am fost si unde vom pleca. În viitor, aceste fluxuri de informatii vor fi integrate în servicii, platforme si programe care vor crea o fereastra în vietile si viitorul a miliarde de oameni”. Frumos, nu! Dar, dupa cum reiese dintr-un sondaj, aproximat, 68% dintre cei întrebati au fost de parere ca legile actuale care privesc internetul nu protejeaza suficient intimitatea clientului. Atunci când mediul aduna informatii despre tine, de ce o face?
Oamenii au început sa-si puna întrebari referitoare la acest fenomen. Ca urmare, Nicholas Negroponte, fondatorul proiectului One Laptop Per Child (Un laptop pentru fiecare copil), a subliniat într-un interviu, ca versiunea internetului lucrurilor, la care el a lucrat, unul în care obiectele din jurul nostru reactioneaza cu inteligenta, a fost dat la o parte, fiind înlocuit de un ecosistem bazat pe aplicatii care permite sa controlam totul de la distanta cu ajutorul smartphone-urilor. Si mai si…, nu? Speram sa ramâna doar o predictie care nu se va realiza.
Specii disparute care vor învia!
Predictia: „Porumbelul voiajor (Ectopistes migratorius), spre exemplu, ar putea fi readus la viata dupa 100 de ani. Geneticianul Ben Novak descrie, prin Proiectul numit The Great Comeback (Marea întoarcere), o strategie ce implica o ampla cercetare, care nu e chiar pe placul multora. De aceea, poate aceasta predictie s-ar putea sa nu se întâmple niciodata. Cei care militeaza pentru conservarea speciilor nu sunt întru-totul de acord cu aceasta strategie de înviere a animalelor sau pasarilor, considerând ca ar trebui sa ne concentram atentia asupra celor ce mai sunt în viata si au nevoie de salvare.
Populatia si bogatia Pamântului vor scadea pâna în 2020!
Predictia extrasa din „In Search of the Better Angels of Our Future”, de Kenneth Taylor, suna cam asa: Pâna în 2020, jumatate din rasa umana va trai în tari unde natalitatea va scadea sub rata mortalitatii si prin urmare populatia va scadea. Cauza este combinatia de adulti care traiesc mai mult si nasterea unui numar mai mic de copii. }arile se vor lupta cu taxe mai mari si cu forta de munca tot mai scazuta, în ciuda numarului de pensionari care vor dori securitate sociala si îngrijire medicala. Societatea va supravietui, dar PIB-urile vor scadea considerabil în întreaga lume si probabil ca nu vor mai creste niciodata”. Fara comentarii.

Vor fi identificate bolile cerebrale cu mult înainte de aparitie!

Predictia, publicata în „The Brain as Health Forecaster”, de Rick Docksai, afirma: „Cu 10-15 ani înainte de aparitia simptomelor fizice, scanarile cerebrale îi pot avertiza pe medici daca un pacient va suferi de Alzheimer, dementa, Lou Gehrig sau alte boli cerebrale. Cercetatorii de la Washington University Scool of Medicine din St. Louis învata acum sa identifice diferiti biomarkeri chimici în corpul si functiile cerebrale ale pacientului. Apoi, medicii vor putea sa încetineasca ritmul de dezvoltare a bolii prin administrarea tratamentelor de preventie”. Ar fi bine sa se adevereasca aceasta predictie, tinând cont ca cifrele indica faptul ca pâna în 2050, jumatate din segmentul de populatie cu vârsta peste 85 de ani, va suferi de Alzheimer. Celelalte predictii alese sunt: Cumpararea si detinerea bunurilor nu va mai fi la moda!, Computerele cuantice ar putea deschide calea spre adevarata inteligenta artificiala!, Moartea fitoplanctonului va perturba ecosistemele marine!, Viitorul stiintei este pe mâinile amatorilor care fac strângeri de fonduri!, Rachetele alimentate de energie prin fuziune ar putea reduce în mod semnificativ timpul si costurile unei expeditii umane spre Marte! si Fabricarea atomica precisa va face ca masinariile, infrastructura si alte sisteme sa devina mai productive si mai ieftine!
Sursa : revistamagazin.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.