15-20 iulie, începe a doua ediție a Școlii de Vară ARHIPERA

A doua ediție a Școlii de Vară ARHIPERA dedicată arhitecturii sociale participative este organizată de Fundația Soros România la Belciugatele, în județul Călărași și urmează să se desfășoare în perioada 15-20 iulie 2013.

La Școala de Vară ARHIPERA, ediția 2013, 24 de viitori arhitecți vor învăța despre proiectare participativă, proiectare pentru grupuri defavorizate, metodologia de elaborare a unui proiect cu toate fazele de proiectare ale acestuia – ilustrare de temă, proiect tehnic, detalii de execuţie, liste de cantităţi de lucrări – și vor asista la o serie de conferințe/ prezentări care vor completa curricula universitară.

„Scopul Școlii de Vară ARHIPERA, ediţia 2013, este crearea unui model replicabil de practică a arhitecturii interesului public în România prin crearea unui parteneriat între comunitatea locală, administraţie publică, mediul ONG, mediul academic (universităţi) şi finanţatori/sponsori”, ne spune Directorul Departamentului de Construire Comunitară al Fundației Soros, Dr. Arhitect Lorin Niculae.

Cursurile Școlii de Vară vor fi susţinute de dr.arh. Lorin Niculae, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM), dr.arh.Alexandru Călin, UAUIM, cu participarea specială a prof.dr.arh. Augustin Ioan, UAUIM, și a lectorilor: arh.dr. Cătălin Berescu, conf.dr.arh. Cosmin Caciuc, UAUIM, conf.dr.arh. Ștefan Ghenciulescu, UAUIM, și arh. Sergiu Petrea, șef de lucrări, UAUIM.

Acest proiect este o componentă a programului Fundației de construire de locuințe pentru grupuri defavorizate. Prima ediție a școlii, cea din 2012, a fost premiată în cadrul Galei Societății Civile din 2013, în cadrul secțiunii „Educație și Cercetare”.

În prezent, Fundația Soros caută parteneri pentru dezvoltarea și continuarea proiectului pe termen lung. Pentru organizarea Școlii de Vară din acest an ni s-au alăturat firma Rockwool, Registrul Urbaniștilor din România, Bonec Consult și Zeppelin.

În cei cinci ani de când Fundația Soros derulează programul de construire de case pentru comunități dezavantajate au fost construite 22 de case și 2 centre sociale și 20 de clădiri au fost reabilitate. În acest proiect au fost investiți până acum 535.000 de dolari SUA.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.