2 miliarde de lei pentru garantarea creditelor pentru IMM-uri, prin FNGCIMM

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) anunţă IMM-urile că pot acccesa noi facilităţi de garantare disponibile prin noul Program de Garantare a Creditelor pentru întreprinderile mici si mijlocii, plafonul de garantare alocat de stat fiind în valoare de 2 miliarde de lei.

În baza acestui program, aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 92/2013, întreprinderile mici şi mijlocii pot accesa credite pentru capital de lucru, garantate de catre stat în procent de maxim 50% din valoarea finanţării, în valoare de până la 5.000.000 lei/IMM, pe o perioadă de maxim 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu maxim 12 luni, precizeaza institutia intr-un comunicat.

Comunicatul a fost emis presei pentru a se face cunocut faptul ca Asociația Română a Băncilor (ARB) și Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) continuă seria seminariilor de informare la nivel național dedicate Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM), cea de a doua conferinţă „Parteneriate potrivite pentru finanțări inteligente” fiind organizată astăzi, 24 octombrie 2013, în Cluj – Napoca.

„Dezbaterile interactive între reprezentanţii mediului de afaceri şi financiar vizează creşterea gradului de cunoaştere şi de accesare a finanțărilor și a garanțiilor, element esenţial în susţinerea şi dezvoltarea sectorului IMM şi condiţie obligatorie a relansării economice sustenabile.

În România, ponderea finanţărilor acordate IMM se situează la aproximativ 40% din totalul creditului neguvernamental, care se ridică la 223 miliarde lei la finele lunii septembrie 2013.

Întreprinderile Mici și Mijlocii au primit finanţări suplimentare de la creditorii interni şi externi în perioada decembrie 2011- august 2013, împrumuturile acordate de băncile autohtone înregistrând dinamica cea mai alertă de 2,5%, în condiţiile în care numărul IMM cu credite a crescut cu 0,8% până la 77.500, se arată în ultimul Raport asupra stabilităţii financiare publicat de Banca Naţională a României.

Comunitatea financiar bancară consideră necesară continuarea îmbunătăţirii cadrului legislaţiei actuale, în special pe zona insolvenţei, în vederea creşterii disciplinei financiare. Volumul creditelor acordate de bănci şi IFN companiilor aflate în insolvenţă sau în faliment se cifrează la 24,2 miliarde lei şi ocupă o pondere de 18,9% din totalul creditelor acordate companiilor nefinanciare.

Accesul la finanțare al IMM rămâne preocupant, strategiile naţionale şi europene incluzând şi adoptarea de măsuri în vederea reluării creșterii economice sustenabile.

Cu un număr de peste 46.000 de firme înregistrate, judeţul Cluj se situează pe locul doi la nivel naţional după acest criteriu, fiind devansat doar de Bucureşti”, se arata in comunicatul FNGCIMM.

sursa: bancherul.ro

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.