Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Disputa Patriarhie – ASUR – presă, episodul: ”Și bisericile sunt un fel de spitale”!

Publicat: sâmbătă, 28 decembrie 2013

În legătură cu anunțul intitulat “Vrem spitale, nu catedrale!” al Asociației Secular Umaniste din România  (ASUR) postat pe o rețea de socializare pentru o campanie publică împotriva sprijinului acordat Cultelor de către Stat și preluat de cotidienele Evenimentul Zilei și Adevărul în edițiile electronice din 28 decembrie 2013 reaminitim:

Sprijinul de la bugetul de stat pentru cultele religioase din România este constitutional și legal, fiind consecința confiscării proprietăților bisericești prin legea secularizării din anul 1863 și de către regimul comunist din România după anul 1948. În România, conform Constituției și Legii Cultelor nr. 489/2006, Cultele sunt autonome față de Stat și beneficiază de sprijin de la bugetul de Stat pentru activitatea lor spirituală, socială, educațională și culturală în favoarea societății românești. Reamintim că sprijinul de la bugetul de stat pentru cele 18 Culte religioase din România în anul 2013 reprezintă 0,2% din bugetul României și respectiv 0,08% din PIB, adică de 20 ori mai puțin decât bugetul pentru sănătate. În majoritatea țărilor Uniunii Europene Cultele religioase se bucură de sprijin financiar din partea autorităților de Stat și de facilități pentru rolul și activitatea lor în societățile respective.

În România nu se închid spitale și școli din cauza Bisericii, ci din cauza scăderii numărului populației și pentru că au apărut spitale și școli private. În același timp, menționăm faptul că Biserica desfășoară o consistentă operă socială, medicală și educațională în societate pentru care eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit numai anul trecut aproximativ 70 milioane de lei (aproximativ 16 milioane euro). Între instituțiile sociale ale Bisericii Ortodoxe Române se numară 44 instituţii medicale şi farmacii, inclusiv un spital (Providența – Iași).    De altfel, biserica prin slujbele ei într-o comunitate este un spital pentru suflete, pentru vindecarea de păcate, de gânduri, cuvinte și fapte rele, dar mai ales pentru vindecarea omului de înstrăinarea lui de Dumnezeu și de semeni.

Dacă în trecut activiștii ideologiei ateist-comuniste din România au limitat prin mijloace represive prezența și activitatea Bisericii în societate, azi noii ideologi secular-umaniști încearcă să combată Biserica prin propaganda tendențioasă. De altfel, așa cum ne-au obișnuit în ultimii ani, ASUR are doar inițiative propagandistice cu scopul învrăjbirii societății românești împotriva Cultelor religioase.Probabil se încearcă și o justificare a fondurilor primite din străinătate, așa cum s-a menționat în presa românească în ultimii ani.

În concluzie, spre deosebire de ASUR, Biserica noastră construiește Altare sfinte, nu demolează suflete.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMANE

Reacția Patriarhiei Române vine ca urmare a sesizăriiAsociației Secular-Umaniste, ASUR, care reclamă subfinanțarea unor domenii vitale ale societății contemporane în timp ce cultele religioase sunt privilegiate, membrii scestei organizații îndemnând cetățenii simpli să protesteze duminică 29 decembrie împotriva acestor manevre:

”Duminică, 29 decembrie 2013, se împlinesc 150 de ani de la adoptarea legii de secularizare a averilor mănăstirești. Pe 17/29 decembrie 1863, Parlamentul României adopta această lege, punându-se astfel bazele statului român modern. Cu această ocazie, Asociația Secular-Umanistă din România atrage atenția asupra principiilor secularismului și a importanței apărării acestora în societatea românească, îndemnând la o Zi de Acțiune Laică.

Astăzi, prioritățile politicienilor sunt cu totul altele. Biserica a primit la ultima şedinţă de Guvern 10 milioane de lei1, în plus față de cele 20 de milioane deja alocate pe 11 decembrie2. De asemenea, pe 18 decembrie, BOR a primit în administrare printr-o ordonanță de urgență și Complexul hotelier “Bradul” din Covasna3 (hotel, restaurant, bază de tratament, teren de sport, parc amenajat, izvor de ape minerale), împreuna cu 2.3 hectare de teren.

Alexandru Ioan Cuza a folosit averile mănăstirești pentru întreținerea școlilor și spitalelor, dar guvernanții actuali ignoră criza din sistemul sanitar pentru a îmbogăți Biserica. Trebuie să le trimitem un mesaj clar: Vrem spitale, nu catedrale! Vrem o Românie laică! Cultele religioase trebuie să se autofinanțeze din contribuțiile voluntare ale credincioșilor! a declarat Toma Pătrașcu, vice-președintele Asociației Secular-Umanistă din România.

Pe 29 decembrie, organizatia ii invita pe romani sa scrie mesaje pro-laicitate pe panouri si sa se fotografieze alaturi de ele in fata unei institutii publice, cum ar fi Parlamentul, un consiliu judetean sau o primarie.

Protestatarii respectivi sunt rugati sa publice apoi fotografiile pe conturile lor de pe retelele sociale si pe pagina de Facebook a evenimentului,https://www.facebook.com/events/187590848102898.

De asemenea, romanii sunt invitati sa-si tipareasca si sa-si afiseze mesajele la intrarea in blocul in care locuiesc sau, daca merg cu masina in oras, sa le expuna pe luneta automobilului, intr-un loc vizibil.”

Anterior, imediat prezentării bugetului de stat pe 2014, ASUR a susținut aceeași idee, de unde întelegem, noi jurnaliștii, ”câinii latră, caravana trece”:

”În contextul unei situații economice incerte, Guvernul preconizează introducerea de noi taxe, majorări substanțiale de accize și înghețarea angajărilor la Stat.

Paradoxal, în timp ce domenii vitale pentru viitorul societății românești – Educaţia, Cercetarea, Sănătatea – suferă de subfinanțare cronică, cultele religioase primesc în mod constant din fonduri publice sute de milioane de euro anual; mai mult, se preconizează creșterea substanțială a acestor alocări bugetare.

Astfel, conform programelor guvernamentale în vigoare1, se dorește ca:

  • anual numărul preoților plătiți de Stat să se mărească cu câte 1.000 de persoane
  • să se finalizeze construcția a aproape 250 de noi biserici pe an
  • să se repare peste 400 de biserici pe an
  • să se finalizeze pictura la peste 200 de biserici pe an

Este stupefiant! În timp ce se desființează școli și spitale din motive de “eficiență”, construcția de biserici se face pe bandă rulantă! În timp ce sistemul de sănătate duce o lipsă acută de personal – numărul asistenților medicali scăzând cu 20% în ultimii cinci ani, ca să dau un exemplu2 – Guvernul își propune să angajeze câte 1.000 de noi preoți anual! Ce facem? “Dezvoltăm” întreaga țară după modelul Gherla, orașul cu un spital și 22 de biserici3?” a declarat Toma Pătrașcu, vicepreședinte ASUR – Asociația Secular-Umanistă din România.

ASUR face un apel către Guvern și Parlament să stopeze programele de finanţare bugetară a cultelor religioase şi să redirecţioneze sumele respective către Educaţie, Cercetare şi Sănătate. Cultele religioase pot și trebuie să se autofinanțeze; în acest context, reamintim de propunerea făcută de asociația noastră încă din 2011 de adoptare a Legii Contribuției Bisericești pentru a înlocui subvenționarea cultelor de la buget printr-o contribuţie opţională, colectată după sistemul din Germania.

Să nu uităm: În România sunt 18.400 de biserici; doar 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor!

1 http://www.cdep.ro/proiecte/2013/000/00/2/SGG.pdf

2 http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ministerul-Sanatatii_-in-legatura-cu-criza-de-asistenti_-Vom-elabora-un-plan-de-resurse-umane_19136/

3 http://ro.stiri.yahoo.com/ora%C5%9Ful-cu-22-biserici-%C5%9Fi-un-singur-spital-053031431.html

– See more at: http://www.asur.ro/noutati/apel-guvern-parlament#sthash.55VpZPCa.dpuf”

ASUR,

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=20675

Publicat de la data dec. 28 2013. Categorii ACTUALITATE, Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

14 octombrie 2019, 10:32
 

N
Soare
13°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 16°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 76%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 7:29
Apus: 18:34
Prognoza 15 octombrie 2019
Zi
 

ENE
Înnourat
24°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NE
Parţial noros
10°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 233.563 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team