Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Sistemul universitar românesc, campion la capitolul ineficiență

Publicat: sâmbătă, 28 decembrie 2013

Absolvenţii universităţilor Oxford, Harvard, Cambridge, Stanford şi MIT au cele mai mari şanse de angajare după ce termină facultatea decât absolvenţii celorlalte universităţi, potrivit unui top realizat de firma franceză de consultanţă Emerging, în care nu figurează nicio universitate din România, citat de adevarul.ro.

Topul celor 150 de universităţi care produc absolvenţi cu un grad mare de angajabilitate a fost realizat pe baza răspunsurilor angajatorilor la un chestionar în care au descris universităţile care pot da pieţei muncii absolventul ideal. 21% dintre angajatori spun că pentru ei cel mai important lucru dintr-un CV este universitatea pe care au absolvit-o candidaţii care vin la interviu pentru un job, în timp ce 41% spun că este un factor destul de important. Cele mai multe universităţi din top, 65 la număr, sunt din Europa, dintre care cele mai multe sunt din Franţa, apoi Germania şi abia pe al treilea loc se clasează Marea Britanie, care are însă cele mai prestigioase universităţi din lume (Oxford şi Cambridge).

Mai multe detalii AICI

Întrebați de ce nu îi angajează pe cei care ies de pe băncile facultăților, angajatorii ridică problema seriozității acestora și a multitudinii de condiții pe care tinerii le impun încă din timpul interviului , cele mai multe de ordin financiar.

Așa că, respinși de către piața muncii, licențiații profilelor nerentabile ajung să își depună dosarul la agenția de șomaj, preferând cei 250 de lei oferiți de stat, în așteptarea unui viitor mai bun.

În acest răstimp, alte mii de tineri, circa 450.000 în ciclul 2013-2016, au intrat în cercul vicios al sistemul universitar românesc. Unde se vor integra aceștia după terminarea studiilor, nimeni nu mai are a ști a da un răspuns logic și adaptat realității.

Și cum România nu se regăsește pe lista succesului, întrebarea firească este aceea privind drumul pe care va merge absolventul de facultate, licențiat evident. În acest sens apelăm la un studiu, primul de acest gen în țară, efectuat de către UBB Cluj-Napoca care face o radiografie a specializărilor viabile de pe piața muncii românești.

Potrivit studiului, citat de adevarul.ro, absolvenţii de la Biologie şi Geologie, Fizică, dar şi Teologie au fost cei care, în cel mult şase luni de la absolvire, şi-au găsit primul loc de muncă după ce au absolvit facultatea (100%). Nu la fel de bine s-au plasat facultăţile Istorie&filosofie (43%), Ştiinţa şi ingineria mediului (53%) şi Sociologie şi asistenţă socială (57%), ai căror absolvenţi şi-au găsit un job mai târziu.

Detalii AICI

O situație reflectată și de oferta târgurilor de profil organizate periodic la nivel local ori național, unde la mare căutare au fost job-urile pentru absolvenții profilurilor cu caracter tehnic, în detrimentul celor din zona umanistă, situație hilară dacă calculăm raportul dintre numărul licențiaților din sectorul tehnic și cel din aria jurnalismului, spre exemplu, raport net favorabil aspiranților la un post în fața camerelor de luat vederi.

De altfel, ministrul Muncii, Marian Câmpeanu, ca și Mihnea Costoiu, șeful delegat pentru Învățământul Superior, au declarat la unison la începutul noului an universitar necesitatea readaptării cifrei de școlarizare din sistemul educațional universitar la cerințele pieței, prin eliminarea acelor specializări nerentabile ori cu număr mare de absolvenți ce nu mai pot fi absorbiți de piață și reorientarea tinerilor către zona tehnică.

„Tinerii ar trebui să se îndrepte către facultăţile tehnice, pentru că sunt foarte multe cerinţe pentru posturile de ingineri, de tehnicieni, de instalatori şi oferta este bună din partea angajatorilor, dar solicitările din partea tinerilor sunt destul de mici. Ca atare, ar trebui să le spunem tinerilor că aceste profesii vor fi cerute din ce în ce mai mult pe piaţa muncii din România”, a declarat Mariana Câmpeanu la Bursa Locurilor de Muncă organizată în această toamnă la București.

La rândul său, într-un interviu pentru adevărul.ro, ministrul Costoiu declara:

”Am luat  anul acesta (2013-2014, n.r.) decizia eliminării a 183 de specializări care nu au mai avut acreditare de la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii (ARACIS) fiindcă s-a dovedit că sunt nerentabile sau neatractive pentru studenţi, pentru companii şi am luat această decizie după ce am discutat luni de zile cu universităţile pentru a ajunge la o formulă în acest an. Există proceduri legale pentru universităţile care au probleme la programele de studii, au termen pentru rezolvarea acestor probleme în luna decembrie sau în martie. Este vorba de necesitatea „curăţirii” acestui sistem rămânând doar acele specializări care se dovedesc a fi viabile. Sunt universităţi care au intrat în monitorizare. Anul acesta, 10 universităţi autorizate provizoriu şi alte patru acreditate nu au mai putut să organizeze examen de admitere pentru anul 2012-2013 şi dacă acest lucru va fi demonstrat de evaluaările externe, pentru alte programe de studiu vom continua. Cred că mai sunt multe alte programe care sunt la limită, au termen de rezolvare a problemelor în decembrie sau în martie.”

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=20672

Publicat de la data dec. 28 2013. Categorii Recomandări ULTIMA ORĂ, STUDENT NEWS.

Zona comentariilor

Meteo în țară

14 octombrie 2019, 3:11
 

N
Ceaţă
11°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 13°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:29
Apus: 18:34
Prognoza 15 octombrie 2019
Zi
 

ENE
Înnourat
24°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NE
Parţial noros
10°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 233.521 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team