26 august – ziua orașului Lacin

La 26 august 2022, comandantul suprem, președintele Republicii Azerbaidjan, domnul Ilham Aliyev, a ridicat steagul tricolor al Azerbaidjanului în orașul Lacin.

În ciuda faptului că în ultimii 30 de ani armenii au desfășurat așezări ilegale în Lacin, ei nu au reușit să-și atingă scopul. Soldatul azerbaidjan, care a câștigat sub conducerea comandantului șef suprem, președintele Ilham Aliyev, stă acum de veghe peste Lacin.

La sfârșitul Războiului Patriotic de 44 de zile, Armenia a fost nevoită să semneze un act de capitulare, astfel, victoria istorică a Azerbaidjanului a fost confirmată. Ca urmare a acestui act de capitulare, Armenia a trebuit să-și retragă trupele din partea ocupată a regiunilor Agdam, Kalbadjar și Lacin.

O parte din regiunile Lacin și Kalbadjar a fost eliberată în timpul războiului patriotic de 44 de zile. Victorioasa armată azerbaidjană a eliberat de invadatori partea de sud a regiunii Lacin și partea de nord a regiunilor Kalbadjar.

Cu toate acestea, orașul Lacin a rămas în afara controlului nostru. Motivul a fost că autostrada care leagă Armenia de Hankendi trece prin centrul orașului, așa că nu am putut stabili controlul asupra orașului Lacin.

Totuși, în urma negocierilor purtate pe 9 noiembrie, am insistat să fixăm în document amenajarea unui drum alternativ, iar în termen de 3 ani a fost necesar să cădem de acord asupra construirii unui drum nou. Am ajuns la înțelegeri într-un timp scurt, împreună cu partea rusă, traseul noului drum a fost aprobat, iar noi, luând măsuri urgente, am început construirea noului drum. Această perioadă a fost de doar un an și 8 luni. Adică după un an și 8 luni drumul alternativ era deja gata. Am trimis oficial o notificare că pe 2 august drumul este gata și pe 5 august Azerbaidjanul va intra în orașul Lacin, inclusiv pe vechiul drum și se va întoarce în Lacin.

În urma acesteia, armenii care locuiesc în Karabah au apelat la noi cu o cerere de a le acorda timp suplimentar până pe 25 august. În ciuda faptului că aici au avut loc așezări ilegale, noi, totuși, dând din nou dovadă de umanism, le-am oferit o astfel de oportunitate. Astfel, pe 26 august, armata azerbaidjană a intrat în orașul Lacin și a recuperat acest oraș.

Acesta este un eveniment istoric. Eliberarea orașului Lacin va rămâne pentru totdeauna în istorie. Orașul Lacin, precum și întreaga regiune Lacin, toate celelalte regiuni aflate sub ocupație, au fost supuse vandalismului armean. Manifestări de vandalism armean pot fi văzute în fiecare sat, în fiecare oraș.

Orașul Agdam a fost distrus până la pământ, la fel și Fuzuli, Djabrayil și marea majoritatea satelor. În unele locuri, inclusiv în orașul Lacin, armenii au efectuat așezări ilegale, au adus și au stabilit aici ilegal oameni de origine armeană din Armenia, dar și din străinătate – Siria și Liban. Aceasta este o crimă de război, consacrată în toate convențiile internaționale ca o crimă de război și s-a întâmplat în fața comunității mondiale.

Trebuie punctat că eliberarea regiunii Lacin și a orașului Lacin de sub ocupație este un eveniment istoric. Războiul patriotic este istoria noastră glorioasă. Dar având în vedere importanța strategică deosebită, relieful dificil, clima aspră și dură, eliberarea regiunilor Lacin și Kalbadjar este de o importanță deosebită.

În timpul ocupării regiunilor Lacin și Kalbadjar la începutul anilor 1990, a fost creată o comunicare geografică între Armenia și Karabah.

Regiunea Lacin a fost ocupată pe 18 mai 1992, iar regiunea Kalbadjar – la începutul lui aprilie 1993, astfel, armenii au realizat ceea ce și-au dorit.

Mai multe țări care îi protejează, au închis ochii la crimele lor, organizațiile care se ocupă direct de aceste probleme au rămas indiferente la acest lucru. De asemenea, trebuie remarcat că la 26 august, împreună cu orașul Lacin, satele Zabuh și Sus au fost și ele eliberate de sub ocupație. Ne-am întors pe aceste meleaguri cu prețul sângelui și vieții martirilor noștri.

Organizațiile internaționale, inclusiv ONU, Consiliul său de Securitate, OSCE ar fi trebuit să expulzeze cu forța statul agresor de aici. A fost necesar să se aplice sancțiuni împotriva Armeniei. Nimic din toate acestea nu a urmat.

Dimpotrivă, pentru a perpetua această ocupație, Armenia și susținătorii lor străini au încercat să ducă la îndeplinire această intenție murdară. Întotdeauna am susținut faptul că poporul azerbaidjan nu va suporta niciodată asta.

Mereu am afirmat că dacă problema nu se rezolvă pe cale pașnică, atunci aceasta va fi rezolvată prin mijloace militare și asta s-a și întâmplat. În doar 44 de zile, armata armeană a fost învinsă. A fost eliberat orașul Șușa, care este considerat o fortăreață inexpugnabilă. Djabrayil, Fuzuli, Zanghilan, Gubadlî, Hadrut, Hodjavend au fost eliberate pe câmpul de luptă. Inamicul a fost învins și forțat să părăsească Lacin, Kalbadjar, Agdam. Este un sentiment de mândrie că astăzi în orașul Lacin steagul nostru tricolor flutură pe vechiul pământ azerbaidjan.

Dacă Armenia ar fi fost receptivă, atunci cel de-al Doilea Război din Karabah ar fi putut fi evitat. Bătăliile din aprilie 2016 au fost o mare victorie, atât din punct de vedere moral, cât și strategic. Înălțimile eliberate de noi ca urmare a acelor bătălii ne-au creat oportunități suplimentare, inclusiv punând bazele marșului nostru de succes în cel de-al Doilea Război din Karabah.

În 2016, armata azerbaidjană a dat o lecție demonstrativă forțelor de ocupație armene. După bătăliile din aprilie 2016, Armenia s-a speriat și era de fapt gata să-și retragă trupele de pe teritoriile ocupate și chiar a promis că va face acest lucru. Dar ca de obicei, nu s-a ținut de cuvânt. Doi ani mai târziu, operațiunea Gunnut a fost desfășurată în Nahicevan, înălțimile strategice și teritoriile azerbaidjene care au trecut sub controlul Armeniei în 1992 au fost recuperate. Nici aceasta nu le-a dat o lecție.

În cele din urmă, al doilea război din Karabah din 2020 s-a încheiat cu înfrângerea completă a armatei armene, iar victorioasa armată azerbaidjană și-a eliberat pământurile natale. Ne-am gândit că acest lucru le va servi în sfârșit ca o lecție pentru ei, deoarece armata armeană este într-o stare complet învinsă. O țară care a avut 11.000 de dezertori în timpul războiului este incapabilă să ducă un război, nici fizic, nici moral. Imediat după război, le-am oferit pacea. Acesta este, poate, și un caz unic în istoria militară – în ciuda ocupației de 30 de ani a pământurilor noastre, a suferinței cetățenilor noștri, a distrugerii monumentelor istorice și religioase, a orașelor, a amplasării a peste un milion de mine, am oferit pace. Dar încă o dată am fost convinși că Armenia nu vrea pace, trăiește din nou cu idei revanșiste. Ne-am propus să începem procesul de delimitare. Au tărăgănat-o mai bine de un an.

Am propus 5 principii pentru semnarea unui acord de pace cu Armenia. În vorbe le-au acceptat, dar în realitate acest lucru nu poate fi observat. Conform actului de predare semnat de Armenia la 10 noiembrie 2020, forțele armate armene ar fi trebuit să fie retrase din Karabah. Încă nu sunt retrase complet. Armenia trebuia să ofere un coridor care să furnizeze comunicații între Republica Autonomă Nahicevan și cea mai mare parte a Azerbaidjanului.

Până în prezent, nu numai că nu a fost prevăzut coridorul, ci nici măcar nu ni s-a prezentat traseul coridorului. Nu s-a făcut nicio lucrare practică. Noi am construit deja calea ferată și autostrada către Zanghilan. În același timp, pe teritoriul Armeniei nu se lucrează și, se pare, nu vor să facă nimic. Timpul este din nou tărăgănat.

În plus, provocări militare au fost comise în mod repetat împotriva noastră în ultimele luni. Numai pe teritoriul regiunii Lacin au fost amplasate peste 1400 de mine noi, iar aceste mine au fost puse în 2021, adică după război. Acestea sunt acțiuni teroriste deschise împotriva Azerbaidjanului. După război, peste 300 de cetățeni azerbaidjeni au murit sau au fost grav răniți în urma exploziilor minelor. Adică războiul împotriva noastră continuă, cetățenii noștri mor. Armenia a fost avertizată în repetate rânduri să renunțe la aceste fapte murdare, altfel va regreta.

Drept urmare, când a fost efectuată o altă provocare împotriva noastră pe 13 septembrie 2022, armata azerbaidjană a răspuns și a respins din nou inamicul. Pozițiile pe care le-am luat de-a lungul graniței ne permit să anticipăm orice provocare armeană și să luăm măsurile corespunzătoare. Ocupăm poziții favorabile la granița azerbaidjano-armeană de la Muntele Murovdag până la râul Araz. Aceste poziții ne oferă atât un avantaj militar, cât și oportunități de control vizual pe o zonă vastă, inclusiv linii importante de comunicație, și suntem deja dislocați în aceste regiuni.

Acum a sosit momentul când trebuie să reconstruim orașul Lacin. Pregătirile pentru aceasta sunt deja în curs. Totodată, vor fi pregătite propuneri pentru implementarea lucrărilor urgente. În primul rând, orașul Lacin, satele Zabuh și Sus vor fi reconstruite.

Din Murovdag până în orașul Lacin, se construiesc 12 tuneluri. Lungimea lor totală este de 17,5 kilometri, lungimea celui mai lung dintre ele, tunelul Murovdag, este de 12 kilometri. Totodată, au fost date instrucțiuni privind construcția autostrăzii Gubadlî-Lacin. Suntem angajați în construcția autostrăzii Horadiz-Zanghilan-Gubadlî. Autostrada Gubadlî-Lacin va avea patru benzi.

În legătură cu energia electrică, în Lacin a fost efectuată o inspecție a instalațiilor electrice de aici, s-au luat măsurile necesare și au fost livrate generatoare. Au fost așezate linii de la hidrocentrala construită într-un timp scurt, deci nu vor fi probleme cu electricitatea. Vom restaura regiunea Lacin și toate celelalte regiuni în general.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a vizitat regiunea Lacin în perioada 27-28 mai și 25 august anul curent. În timpul călătoriei, șeful statului a participat la deschiderea stației de 110/35/10 kilowați deschisă în regiunea Lacin, precum și la întemeierea a două sate noi, a luat cunoștință cu lucrările desfășurate în parcul agroindustrial al orașului Lacin.

În timpul călătoriei, șeful statului a participat și la deschiderea substației 110/35/10-kV ”Orașul Lacin”, a făcut cunoștință cu lucrările de construcție din satul Zabuh din regiunea Lacin, cu planul general al orașului Lacin, cu lucrările desfășurate în parcul agroindustrial și a luat parte, de asemenea, la ceremoniile de deschidere a muzeelor Ocupației și Victoriei, a unui bloc de locuințe din orașul Lacin, a făcut cunoștință cu complexul sportiv, unde se efectuează ultimele lucrări de finisare, a participat la ceremonia de eliberare în natură a șoimilor caucazieni de est pe teritoriul regiunii Lacin din cadrul proiectelor de reintegrare care sunt în curs de implementare în țara noastră, precum și ca parte a refacerii ecosistemului acvatic al teritoriilor eliberate de sub ocupație, a luat parte la ceremonia de eliberare în râul Hakari a peste 32 de mii de specii de crap, somon și păstrăv, s-a familiarizat cu construcția de cabane destinate recreerii rezidenților și turiștilor.

Unul dintre cele mai importante evenimente ale zilei a fost întâlnirea președintelui Ilham Aliyev cu locuitorii orașului care s-au întors în Lacin, cărora șeful statului le-a predat cheile caselor. Astfel, 28 mai 2023, Ziua Independenței Azerbaidjanului, a fost plină de evenimente semnificative pentru oamenii din Lacin. În cadrul programului Marea Întoarcere, aproape 1000 de persoane au primit reședința permanentă în orașul Lacin şi procesul continuă.

Președintele Republicii Azerbaidjan Ilham Aliyev l-a numit pe Masim Mammadov drept Reprezentant Special al Președintelui în regiunea Lacin, care face parte din regiunea economică Zanghezurul de Est.

Președintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev a semnat un ordin „Cu privire la stabilirea zilelor orașelor pe teritoriile Republicii Azerbaidjan eliberate de sub ocupație”.

Potrivit documentului, anual 26 august va fi sărbătorită solemn ca Ziua orașului Lacin, 4 octombrie – Ziua orașului Djabrayil, 17 octombrie – Ziua orașului Fuzuli, 20 octombrie – Ziua orașului Zanghilan, 25 octombrie – Ziua orașului Gubadlî, 8 noiembrie – Ziua orașului Șușa, 20 noiembrie – Ziua orașului Agdam, iar 25 noiembrie – Ziua orașului Kalbadjar.

Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, a spus în timpul călătoriei sale în orașul Lacin: “Sunt mândru că am ridicat steagul nostru național în centrul orașului Lacin. Acest steag va flutura aici pentru totdeauna! Aici vom locui mereu! Trăiască Lacin! Trăiască Azerbaidjanul!”.

 

Dr. Huseyn N. Najafov,

Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar

al Republicii Azerbaidjan în România

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.