Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

26 iunie – Ziua Internationala impotriva traficului si consumului ilicit de droguri

Publicat: sâmbătă, 22 iunie 2013

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) va organiza, în ziua de 26 iunie 2013, o serie de activităţi cu specific antidrog pentru marcarea Zilei internaţionale împotriva traficului şi Consumului illicit de droguri.

Tema zilei are ca slogan”În viaţă sănătatea are prioritate, nu drogurile!” “Victimele consumului de droguri nu mai au priorităţi, doar lumânări aprinse. Tu ce priorităţi ai?”

 

Mesajul din acest an propus de Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) pentru ziua de 26 iunie este ”ALEGE SĂNĂTATEA CA PRIORITATE ÎN VIAŢĂ, NU DROGURILE!”, dorind să tragă un semnal de alarmă cu privire la creşterea cererii de noi substanţe cu proprietăţi psihoactive (SNPP) şi la efectele nocive pe care acestea le au asupra sănătăţii.

Prin campania din acest an, se doreşte informarea populaţiei generale, în special a celei tinere, cu privire la efectele nocive ale SNPP, care, deşi sunt cu mult mai dăunătoare decât drogurile clasice şi nu sunt destinate consumului uman, sunt foarte accesibile, în special în mediul on-line.

Agenţia Naţională Antidrog îşi propune ca, prin aceste campanii anuale, să sublinieze pericolul social al consumului de droguri ilicite, să mobilizeze şi să implice populaţia generală în rezolvarea problemelor generate de consumul de droguri, servind în acelaşi timp ca exemplu de implicare.

Conform Raportului National privind Situatia Drogurilor 2012 al Agentiei Nationale Antidrog, în anul 2011, la nivel naţional, au fost declarate 15 cazuri de decese asociate în mod direct consumului de droguri (14 din Bucureşti, 1 caz din judeţul Timişoara ) şi 26 de cazuri de decese la consumatori de droguri, dar a căror cauză de deces a fost relaţionată cu patologii asociate sau consecutive consumului cronic de droguri.

Din totalul cazurilor de urgenţă medicale atribuite consumului de droguri ilicite în anul 2012, în 67,7% dintre cazuri s-a raportat consum (exclusiv sau policonsum) de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive.

Cele mai îngrijorătoare aspecte sunt legate de consumul injectabil şi de riscurile asociate acestuia. În acest sens, pe de o parte nivelurile ridicate ale prevalenţei HIV şi ale virusurilor hepatice B şi C în rândul consumatorilor de SNPP, pe de altă parte, numărul crescut al urgenţelor medicale determinate de consumul de SNPP, precum şi prezenţa unor cazuri de decese în care s-a menţionat un astfel de consum (3 cazuri de deces direct asociate au fost atribuite consumului de SNPP, comparativ cu 2 în anul anterior), conduc la concluzia unui consum problematic al acestor tipuri de substanţe.

Pentru marcarea Zilei internaţionale împotriva Traficului şi consumului ilicit de droguri, ANA îşi propune să comemoreze, la nivel naţional, victimele consumului de droguri prin aprinderea de lampioane în spaţii publice sub sloganul: ”În viaţă sănătatea are prioritate, nu drogurile!” “Victimele consumului de droguri nu mai au priorităţi, doar lumânări aprinse. Tu ce priorităţi ai?”

 

Programul zilei de 26 iunie, în Bucureşti, este următorul:

Ora 11.00Conferinţă de presă în scopul marcării Zilei internaţionale împotriva Traficului şi consumului ilicit de droguri

Temele abordate:

•          Prezentarea rezultatelor preliminare ale studiului realizat de specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog „Excluderea socială a consumatorilor de droguri”

•          Prezentarea punctelor cheie ale protocolului dintre Agenţia Naţională Antidrog şi Ministerul Tineretului şi Sportului în domeniul prevenirii consumului de droguri

•          Prezentarea tematicii Zilei internaţionale împotriva Traficului şi consumului de droguri în conformitate cu recomandările Biroului Naţiunilor Unite pe Droguri şi Criminalitate (UNODC)  a evenimentului de comemorare a victimelor consumului de droguri

Ora 20.00 – 23.00Evenimentul de comemorare a victimelor consumului ilicit de droguri, care se va desfăşura în Parcul Cismigiu, zona Debarcader (lansare lampioane pe lac şi promovarea evenimentului prin fly-ere)

Ora 24.00Promovarea filmului documentar al Agenţiei Naţionale Antidrog „Drogurile, viată pe contrasens”, care va fi difuzat de televiziunea naţională (TVR 1).

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=8209

Publicat de la data iun. 22 2013. Categorii ȘTIINȚĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

17 noiembrie 2019, 15:45
 

NE
Noros
14°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 12°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:14
Apus: 16:47
Prognoza 18 noiembrie 2019
Zi
 

E
Înnourat
18°C
Vânt: 11 km/h E
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

SE
Predominant senin
9°C
Vânt: 0 km/h SE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-11-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 12:00 si 18:00 In zona : Județul Gorj: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Vâlcea: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări temporare ale vântului ce vor atinge la rafală 90-100 […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-11-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 12:00 si 18:00 In zona : Județul Caraş-Severin;Județul Timiş: Deta, Gătaia, Ciacova, Jamu Mare, Denta, Banloc, Giulvăz, Moravița, Voiteg, Ghilad, Birda, Livezile, Foeni, Otelec, Giera;Județul Hunedoara: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-11-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 12:00 si 18:00 In zona : Județul Argeş: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Prahova: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Dâmboviţa: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-11-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 12:00 si 18:00 In zona : Județul Braşov: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Sibiu: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări ale vântului, temporar cu rafale de 90...100 km/h.
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-11-2019 Ora : 10 Nr. mesajului : 5 Intre orele : 10:00 si 14:00 In zona : Județul Sibiu: Sibiu, Cisnădie, Avrig, Tălmaciu, Șelimbăr, Racovița, Turnu Roșu, Boița; Se vor semnala : intensificări locale ale vântului cu viteze la rafală de 55...65 km/h

Loto

Horoscop

 • 241.462 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team