Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Alburnus Maior: Ministerul Culturii tratează unilateral problema patrimoniului cultural de la Roșia Montană

Publicat: sâmbătă, 22 iunie 2013

Asociația Alburnus Maior a fost invitată de către Secretarul de Stat în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, dl. Radu Boroianu să își prezinte „viziunea și soluțiile de conservare, restaurare a patrimoniului cultural al Roșiei Montane” în cadrul unei întâlniri anunțate pentru vineri, 21 iunie, la Roșia Montană.

Această invitație a fost comunicată joi, 20 iunie, cu doar o zi înaintea vizitei secretarului de stat, se arată într-un comunicat remis presei. Deși din partea susținătorilor proiectului minier au fost prezenți specialiști sosiți special din Franța sau din București, ceea ce indică anunțarea din timp a întâlnirii, din partea susținătorilor patrimoniului de la Roșia Montană au fost anunțate doar organizațiile locale, în ultimul moment, ignorându-se vocea specialiștilor și a organizațiilor profesionale care colaborează cu comunitatea locală pentru salvarea patrimoniului de la distrugerea provocată de proiectul minier.

Organizarea acestei întâlniri exprimă modul unilateral și superficial în care Ministerul Culturii tratează o problemă atât de gravă ca cea a protejării patrimoniului de la Roșia Montană. Ministerul demonstrează încă o dată că nu dorește inițierea unui dialog, ci urmărește validarea pe toate căile a distrugerii patrimoniului Roșiei Montane. Mimarea dialogului este dovedită de tăinuirea unor informații fundamentale referitoare la patrimoniu solicitate în mod repetat de Alburnus Maior și alte organizații în baza legii liberului acces la informații de inters public.

„Atragem atenția că Ministerul Culturii și-a asumat în ultimii ani un rol activ în distrugerea patrimoniului de la Roșia Montană prin eliberarea de acte administrative. Este suficient să exemplificăm acestă poziție prin descărcările de sarcină arheologică ale Masivului Cârnic. Deși primul certificat a fost anulat prin hotărâre judecătorească definitivă, Ministerul Culturii a eliberat un alt certificat de descărcare al aceluiași masiv muntos – depozitarul unei părți esențiale a patrimoniului Roșiei Montane: galerii și exploatări miniere istorice care atestă ca nicăieri în lume istoria mineritului tradițional de-a lungul a cel puțin două mii de ani.”, se precizează în document.

În timp ce Ministerul Culturii din România face eforturi să legitimeze un proiect distructiv al patrimoniului și culturii în ansamblu, Organizația Națiunilor Unite dezbate în cadrul Agendei de Dezvoltare Globală post 2015 recunoașterea rolului și impactului culturii asupra dezvoltării. Concomitent, cu doar o săptămână în urmă, federația profesională paneuropeană Europa Nostra reafirma, în prezența și cu consensul Comisarului European pentru Educație, Cultură, Multilingvism și Tineret, doamna Androulla Vassiliou, angajamentul pentru salvarea patrimoniului Europei, anunțând lista celor mai periclitate șapte monumente și situri europene. Roșia Montană este unul dintre ele!

„În acest context al preocupărilor locale, naționale, dar și internaționale la cel mai înalt nivel privind rolul patrimoniului cultural în eradicarea sărăciei și facilitarea unui model de dezvoltare viabil, cerem Ministerului Culturii să își redescopere misiunea – salvarea patrimoniului cultural. Un dialog poate fi așezat numai pe acestă bază.”, conchid cei de la Asociația Alburnus Maior.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=8206

Publicat de la data iun. 22 2013. Categorii Mediu.

Zona comentariilor

Meteo în țară

17 noiembrie 2019, 15:46
 

NE
Noros
14°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 12°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:14
Apus: 16:47
Prognoza 18 noiembrie 2019
Zi
 

E
Înnourat
18°C
Vânt: 11 km/h E
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

SE
Predominant senin
9°C
Vânt: 0 km/h SE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-11-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 12:00 si 18:00 In zona : Județul Gorj: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Vâlcea: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări temporare ale vântului ce vor atinge la rafală 90-100 […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-11-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 12:00 si 18:00 In zona : Județul Caraş-Severin;Județul Timiş: Deta, Gătaia, Ciacova, Jamu Mare, Denta, Banloc, Giulvăz, Moravița, Voiteg, Ghilad, Birda, Livezile, Foeni, Otelec, Giera;Județul Hunedoara: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-11-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 12:00 si 18:00 In zona : Județul Argeş: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Prahova: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Dâmboviţa: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-11-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 12:00 si 18:00 In zona : Județul Braşov: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Sibiu: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări ale vântului, temporar cu rafale de 90...100 km/h.
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-11-2019 Ora : 10 Nr. mesajului : 5 Intre orele : 10:00 si 14:00 In zona : Județul Sibiu: Sibiu, Cisnădie, Avrig, Tălmaciu, Șelimbăr, Racovița, Turnu Roșu, Boița; Se vor semnala : intensificări locale ale vântului cu viteze la rafală de 55...65 km/h

Loto

Horoscop

 • 241.462 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team