Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

30 august – Zilele europene ale patrimoniului: 50 de țări oferă acces liber la situri istorice

Publicat: joi, 29 august 2013

În septembrie, în cadrul unei inițiative comune a Comisiei Europene și a Consiliului Europei denumite Zilele europene ale patrimoniului, milioane de persoane vor beneficia de acces liber la mii de situri istorice și culturale, care sunt rareori deschise publicului, în 50 de țări. Vineri, 30 august, are loc lansarea oficială a Zilelor europene ale patrimoniului 2013 la Erevan, în Armenia, țară care deține în prezent președinția Comitetului de miniștri al Consiliului Europei. De asemenea, un nou site internet interactiv va fi lansat în aceeași zi ;acesta va oferi detalii privind siturile care sunt deschise publicului, precum și informații despre evenimentele speciale care au loc în fiecare țară în cadrul Zilelor patrimoniului.

Ca de obicei, Zilele europene ale patrimoniului din acest an înseamnă o gamă bogată și variată de situri și evenimente care ne dau posibilitatea să retrăim evenimente istorice. De exemplu, în Irlanda de Nord, vizitatorii vor fi invitați să își imagineze că participă la o bătălie din Evul Mediu; ei vor „simți greutatea unei săbii și a unei armuri de zale și vor auzi zăngănitul unui coif cu vizieră”. În Olanda tema se intitulează „Puterea și gloria”, iar vizitatorii vor fi martorii a 400 de ani de istorie. Tema din Suedia, „Locuri de întâlnire”, va oferi o călătorie emoționantă de-a lungul secolelor spre locuri de întâlnire și de plecare celebre, în timp ce tema din Elveția, dedicată focului, luminii și energiei, va înveseli Zilele patrimoniului.

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, a declarat: „Zilele europene ale patrimoniului reprezintă o inițiativă extraordinară, de care pot beneficia persoane de vârste și din medii diferite. Anul acesta ne așteptăm ca peste 20 de milioane de adulți și de copii să profite de această ocazie privilegiată pentru a vizita situri care sunt în mod normal închise publicului. Aceasta este o modalitate extraordinară de a ne asigura că patrimoniul nostru european comun este prețuit și protejat pentru generațiile viitoare; în același timp, acesta aduce avantaje comunităților locale, prin dezvoltarea turismului.”

Gabriella Battaini-Dragoni, secretarul general adjunct al Consiliului Europei, a afirmat: „Succesul Zilelor europene ale patrimoniului se datorează organizării la nivel local, de către comunitățile municipale și regionale. În fiecare an, comunitățile din întreaga Europă devin parte a «familiei culturale» care sărbătorește patrimoniul nostru european extraordinar de bogat.”

Contextul Zilelor europene ale patrimoniului

Lansate în 1985, Zilele europene ale patrimoniului au fost organizate începând din 1999, ca inițiativă comună a Comisiei Europene și a Consiliului Europei. Cele 50 de țări semnatare ale Convenției culturale europene iau parte la Zilele europene ale patrimoniului. Evenimentele culturale organizate pe parcursul unei luni aduc în prim-plan meșteșugurile și tradițiile, precum și arhitectura și arta locale, și vizează, totodată, promovarea înțelegerii reciproce între cetățenii europeni.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=12949

Publicat de la data aug. 29 2013. Categorii Cultură.

Zona comentariilor

Meteo în țară

19 octombrie 2019, 8:41
 

N
Ceaţă
9°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 12°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:35
Apus: 18:26
Prognoza 20 octombrie 2019
Zi
 

E
Înnourat
23°C
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NE
Predominant senin
11°C
Vânt: 0 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-10-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 00:20 si 03:00 In zona : Județul Constanta: Constanța, Medgidia, Năvodari, Cernavodă, Ovidiu, Murfatlar, Mihail Kogălniceanu, Eforie, Cumpăna, Valu lui Traian, Techirghiol, Lumina, Nicolae Bălcescu, Topraisar, Agigea, Mircea Vodă, Castelu, Poarta Albă, Rasova, Peștera, Ciocârlia, Cuza Voda, Saligny, Seimeni, […]

Loto

Horoscop

  • 234.693 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team