30 august – Zilele europene ale patrimoniului: 50 de țări oferă acces liber la situri istorice

În septembrie, în cadrul unei inițiative comune a Comisiei Europene și a Consiliului Europei denumite Zilele europene ale patrimoniului, milioane de persoane vor beneficia de acces liber la mii de situri istorice și culturale, care sunt rareori deschise publicului, în 50 de țări. Vineri, 30 august, are loc lansarea oficială a Zilelor europene ale patrimoniului 2013 la Erevan, în Armenia, țară care deține în prezent președinția Comitetului de miniștri al Consiliului Europei. De asemenea, un nou site internet interactiv va fi lansat în aceeași zi ;acesta va oferi detalii privind siturile care sunt deschise publicului, precum și informații despre evenimentele speciale care au loc în fiecare țară în cadrul Zilelor patrimoniului.

Ca de obicei, Zilele europene ale patrimoniului din acest an înseamnă o gamă bogată și variată de situri și evenimente care ne dau posibilitatea să retrăim evenimente istorice. De exemplu, în Irlanda de Nord, vizitatorii vor fi invitați să își imagineze că participă la o bătălie din Evul Mediu; ei vor „simți greutatea unei săbii și a unei armuri de zale și vor auzi zăngănitul unui coif cu vizieră”. În Olanda tema se intitulează „Puterea și gloria”, iar vizitatorii vor fi martorii a 400 de ani de istorie. Tema din Suedia, „Locuri de întâlnire”, va oferi o călătorie emoționantă de-a lungul secolelor spre locuri de întâlnire și de plecare celebre, în timp ce tema din Elveția, dedicată focului, luminii și energiei, va înveseli Zilele patrimoniului.

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, a declarat: „Zilele europene ale patrimoniului reprezintă o inițiativă extraordinară, de care pot beneficia persoane de vârste și din medii diferite. Anul acesta ne așteptăm ca peste 20 de milioane de adulți și de copii să profite de această ocazie privilegiată pentru a vizita situri care sunt în mod normal închise publicului. Aceasta este o modalitate extraordinară de a ne asigura că patrimoniul nostru european comun este prețuit și protejat pentru generațiile viitoare; în același timp, acesta aduce avantaje comunităților locale, prin dezvoltarea turismului.”

Gabriella Battaini-Dragoni, secretarul general adjunct al Consiliului Europei, a afirmat: „Succesul Zilelor europene ale patrimoniului se datorează organizării la nivel local, de către comunitățile municipale și regionale. În fiecare an, comunitățile din întreaga Europă devin parte a «familiei culturale» care sărbătorește patrimoniul nostru european extraordinar de bogat.”

Contextul Zilelor europene ale patrimoniului

Lansate în 1985, Zilele europene ale patrimoniului au fost organizate începând din 1999, ca inițiativă comună a Comisiei Europene și a Consiliului Europei. Cele 50 de țări semnatare ale Convenției culturale europene iau parte la Zilele europene ale patrimoniului. Evenimentele culturale organizate pe parcursul unei luni aduc în prim-plan meșteșugurile și tradițiile, precum și arhitectura și arta locale, și vizează, totodată, promovarea înțelegerii reciproce între cetățenii europeni.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.